Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή ορκωμοσίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ρεπορτάζ: Ναταλία Κατσιμίγα

Σε μια συγκινητική τελετή που έγινε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Ιονίων Νήσων, ορκίστηκαν οι νέοι πτυχιούχοι των τμημάτων Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος και Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης. Οι φοιτητές μετά από χρόνια θυσιών πήραν στα χέρια τους το πολύτιμο πτυχίο – κλειδί για μια επιτυχή επαγγελματική πορεία στον τομέα τους. Την αίθουσα κατέκλισαν συγγενείς και φίλοι τους που με λουλούδια, μπαλόνια αλλά και πανό δημιούργησαν μια υπέροχη ατμόσφαιρα. Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Αγγελάκος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Αρετάκης, ο κ. Καμπίτσης Περιφερειακός Σύμβουλος, η κα. Δεμέτη Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, αλλά και βέβαια το προσωπικό του Πανεπιστημίου που με ιδιαίτερη υπερηφάνεια ξεπροβόδισε τους νέους επιστήμονες!
Το νησί μας επισκέφθηκε ο Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Αγγελάκος ο οποίος έδωσε και την εναρκτήρια ομιλία «Το Πανεπιστήμιο αυτό έχει την τιμή να θεραπεύει αντικείμενα που έχουν μια διαφορετική ταυτότητά και μια μοναδικότητα στον ακαδημαϊκό χάρτη γι’ αυτό εκτιμάται ως ίδρυμα και στο εθνικό αλλά και στο ευρύτερο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον» ενώ συμπλήρωσε πως «δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το υπόλοιπο ακαδημαϊκό περιβάλλον της χωράς μας». Τόνισε πως οι τελειόφοιτοι θα πρέπει να ναι περήφανοι αλλά και να αντιμετωπίσουν τον τομέα τους με υπευθυνότητα: «Δεν είναι ένα πτυχίο μόνον τεχνολογικό είναι ένα πτυχίο κατεξοχήν ανθρωπιστικό – μας μεταφέρει μια ποιότητα γνώσης αλλά κι ένα βάρος ευθύνης. Να υπηρετήσουμε αυτό τον επιστημονικό τομέα με σεβασμό κι αξιοπρέπεια κάτι καθόλου αυτονόητο στην εποχή μας. Το βάρος ευθύνης αυτό αξίζει να το επωμιστούμε»!

Το νησί χρειάζεται επιστημονικό προσωπικό
Ο κ. Ιωάννης Δραγώνας, πρόεδρος πρώην ΤΕΙ επίσης μίλησε στους νέους πτυχιούχους με ευθύτητα. «Παίρνετε το πτυχίο σας σε μια κρίσιμη περίοδο προβλημάτων και δυσκολιών.», είπε μα διαβεβαίωσε πως η σχολή μου επέλεξαν τους έχει εφοδιάσει με «στερεή και σύγχρονη επιστημονική γνώση» και συνέχισε: «To ήθος, η γνώση, η εργατικότητα και η δημιουργική προσφορά είναι εκείνα που καταξιώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη και ανταμείβονται στο τέλος σε κάθε εποχή κι από κάθε κοινωνία». Επίσης μεγάλης σημασίας ήταν το κάλεσμα στους φοιτητές να παραμείνουν στο νησί να εργασθούν. «Το επιστημονικό προσωπικό αποτελεί ιδιαίτερο μοχλό λειτουργίας και προόδου για κάθε τόπο πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στην περιφέρεια. Οι αρχές του νησιού και η ζακυνθινή κοινωνία θα χαρούν ιδιαίτερα και θα σας αγκαλιάσουν».
Ο κ. Δραγώνας ευχαρίστησε και την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου η οποία χάρη στην γενναιόδωρη χορηγία του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου προσέφερε το οικόπεδο στο οποίο ανεγέρθηκε το κτίριο του ΤΕΙ περιβάλλοντος αλλά και τον Σεβασμιότατο Διονύσιο. Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας όταν αργότερα πήραν το λόγο διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Ίδρυμα ενώ με την σειρά τους ευχήθηκαν καλή και ηθική σταδιοδρομία στους πτυχιούχους.

«Βάλτε πλώρη για τον επόμενο στόχο» – «Πάρτε ρίσκα!»
Ρεαλιστικός ο λόγος και του κοσμήτορα της Σχολής Περιβάλλοντος Δ. Κουρουμπλιώτης: «Η πορεία προς τη λήψη του πτυχίου είναι από πολλές απόψεις μια μαραθώνια εμπειρία» είπε, με τα πάνω της και τα κάτω της. Ενώ κάλεσε τους φοιτητές «Να βάλουν πλώρη» με θάρρος «για τον επόμενο στόχο, τον επόμενο αγώνα, την επόμενη κατάκτηση». Ενώ η πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος , αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Καμπάση απευθύνθηκε και στους γονείς λέγοντας πως σήμερα πρέπει να νιώθουν ιδιαίτερα υπερήφανοι «γιατί σας τιμούν τα παιδιά σας κι είμαι βέβαιη πως τα συγκεκριμένα παιδιά θα σας τιμούν διαρκώς» ωστόσο δε δίστασε να προβεί και σε ένα σχόλιο για το πώς διαχειριζόμαστε το νησί μας. Χαρακτηριστικά είπε: «Αναρωτιέμαι σε τι είδους κοινωνία σας ξεπροβοδίζω… παραμορφωμένη από τη κακοδιοίκηση, κακοδιαχείριση, τα σκάνδαλα και τη καταστροφή της πολιτισμικής και φυσικής ομορφιάς (…)Αγαπητοί απόφοιτοι μη μένετε απαθείς πάρτε ρίσκα και διαχειριστείτε τις αλλαγές… εκμεταλλευτείτε στο έπακρο και αυξήστε τους διαθέσιμους πόρους. Μεταφράστε την όποια δυσκολία σε εν δυνάμει ευκαιρία. Μη φοβάστε να κάνετε όνειρα και πλάνα για το έργο της ζωής».
Οι φοιτητές με συγκίνηση παρέλαβαν τα πτυχία τους και καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους! Ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία!