Ο γιατρός της ψυχής μας | Τ. Καλόφωνος: «Θέλω να γίνω η φωνή των Ζακυνθινών στη Βουλή»

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η ένταξη του γνωστού Ζακυνθινού ψυχιάτρου Τάσου Καλόφωνου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που μόνο καλό μπορείς να πεις, έναν πατέρα που θυσίασε τον ίδιο του τον εαυτό για τον πετυχημένο γιο του, έναν άριστο ανιδιοτελή επιστήμονα, με καθαρά χέρια, που εδώ και χρόνια διατηρώντας χαμηλό προφίλ, βοηθά τους συνανθρώπους τους.

Μπορεί να θεωρείται «πολιτικά άγνωστος», αλλά οι συμπολίτες μας τον γνωρίζουν μέσα από την επιτυχημένη επιστημονική του πορεία. Έχει δουλέψει σκληρά για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και τώρα ετοιμάζεται να δώσει μάχη στον πολιτικό στίβο.

Ζητά από τους Ζακυνθινούς να του δώσουν την ευκαιρία να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο νησί μας και με ήρεμη δύναμη να εργαστεί για την ανάπτυξη του νησιού. Διαβάζοντας το βιογραφικό του, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι πρόκειται για μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και παιδεία.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειδικεύθηκε στη Ψυχιατρική στην Αγγλία, εργαζόμενος επί 7 χρόνια στο Λονδίνο, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ST. THOMAS HOSPITAL, του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου και απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο ΜRCPscych. Διετέλεσε: πρόεδρος του συλλόγου ειδικευόμενων νοσοκομειακών ιατρών, στο νοσοκομείο που εργάστηκε στην Αγγλία, μέλος της Νομαρχιακής επιτροπής σχεδιασμού Υγείας Ζακύνθου, εκλεγμένος αντιπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, επιστημονικός διευθυντής του Ιονίου Κέντρου Πρόληψης και Αντιμετώπισης κατά των ναρκωτικών, επιστημονικός διευθυντής του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Ζακύνθου, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Κέντρου Πρόληψης Ιατροκοινωνικών Προβλημάτων του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου και μέλος της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Αναθεώρησης Αδειών Οδήγησης. Ασχολείται με τον αθλητισμό, έχει ιδρύσει τον Όμιλο Αντισφαίρισης Βαρρές-τένις club και μιλά επτά ξένες γλώσσες! Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο από το 1993 μέχρι σήμερα στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου.

Τι σας ώθησε να δώσετε αυτή τη «μάχη» για τη μονοεδρική;
Οι αφόρητες και ντροπιαστικές συνθήκες καθημερινής διαβίωσης στο νησί μας. Θα μπορούσα να μείνω αμέτοχος, παρατηρώντας τους σορούς των απορριμμάτων, τα κρουαζιερόπλοια που πλανώνται πέριξ του νησιού χωρίς να μπορούν να αγκυροβολήσουν, το Νοσοκομείο που παρακμάζει όλο και περισσότερο λόγω της υποστελέχωσής του, το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο που αποτελεί τη βασική αιτία να θρηνούμε θύματα κάθε χρόνο στην άσφαλτο, τη ρύπανση των θαλάσσιων υδάτων και του περιβάλλοντος από την άναρχη τουριστική δραστηριότητα και όλα τα γνωστά προβλήματα που ταλαιπωρούν τη Ζάκυνθο. Νιώθω ηθικά υποχρεωμένος, απέναντι στον εαυτό μου και στον τόπο μου, να δώσω μάχη, σε συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο και τη νέα Περιφερειάρχη, για την επίλυση των προβλημάτων της Ζακύνθου και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συμπολιτών μου.

Θεωρείτε ότι η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική; Γιατί να σας εμπιστευτούν με την ψήφο τους, οι συμπολίτες μας;
Σημασία στην πολιτική έχει η προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική σταδιοδρομία, όχι τόσο η πολιτική εμπειρία του υποψηφίου. Αν είχε σημασία η πολιτική εμπειρία, τότε σίγουρα η Ζάκυνθος, που επί σειρά ετών διοικείται και εκπροσωπείται από «πεπειραμένους» πολιτικούς, θα είχε διαφορετική εικόνα. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ούτε φιλοδοξώ να γίνω. Διαθέτω, όμως, πολύχρονη εμπειρία στην επίλυση ατομικών προβλημάτων των συμπολιτών μου. Ήλθε η ώρα, εφόσον οι συμπολίτες μου το επιλέξουν, να συμβάλλω και στην επίλυση ευρύτερων προβλημάτων, μέσα από έναν θεσμικό ρόλο, τον οποίο υπόσχομαι ότι θα τιμήσω. Έχω, λοιπόν, να προσφέρω στην πολιτική την ειλικρινή βούλησή μου να αγωνιστώ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε το νησί μας να αναβαθμιστεί και να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μέρος, που θα το απολαμβάνουν οι επισκέπτες τους και πρωτίστως εμείς οι ίδιοι.

Διατηρείτε ένα χαμηλό προφίλ. Είναι «ελάττωμα» αυτό μπροστά σε μία εκλογική αναμέτρηση;
Το χαμηλό προφίλ μου και οι ήπιοι τόνοι θα ήταν μειονέκτημα σε εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος, όπου κυριαρχούσε η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός, τα διχαστικά διλήμματα. Οι ήπιοι τόνοι και το ήρεμο και χαμηλό προφίλ αρμόζει περισσότερο στη σύγχρονη εποχή, ευνοεί τις πολιτικές συναινέσεις και προάγει το διάλογο και τη δημοκρατία. Οραματίζομαι τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, στη βάση πολιτικών επιχειρημάτων και μόνο, χωρίς προσωπικές επιθέσεις και «χτυπήματα κάτω από τη μέση».

Στα πρώτα σας μηνύματα, μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας, είπατε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σας εμπιστεύθηκε και σας έπεισε να τον ακολουθήσετε για να συμβάλλετε στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Γιατί πάσχει τόσα χρόνια το ΕΣΥ και τι μπορεί να αλλάξει σε τοπικό επίπεδο;
Το πρόβλημα του Ε.Σ.Υ. είναι σύνθετο και πολυπαραγοντικό. Η υποστελέχωση των Νοσοκομείων, η υποχρηματοδότησή τους και η δίοικησή τους από κομματικά διορισμένους διοικητές είναι οι βασικότερες αιτίες της σημερινής τραγικής κατάστασης όλων των Ελληνικών Νοσοκομείων και φυσικά του Νοσοκομείου Ζακύνθου. Έχοντας ειδικευθεί και εργαστεί επί επταετία στο Αγγλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), γνωρίζω καλά ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν ένα λειτουργικό και εύρυθμο Νοσοκομείο, που σέβεται τους ασθενείς και αντιμετωπίζει με συνέπεια τα περιστατικά. Οργανωτικά θα πρέπει να διοικείται από τεχνοκράτες, εξειδικευμένους επιστήμονες που θα ρυθμίζουν και θα επιβλέπουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου, όχι από πολιτικά διορισμένους εντολοδόχους, αδιάφορους για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης με μόνο κριτήριο διοίκησης το πολιτικό συμφέρον. Ένα σύγχρονο Νοσοκομείο απαιτείται να στελεχώνεται από επαρκές προσωπικό και ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και, για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται την απαραίτητη χρηματοδότηση, για επαρκώς αμειβόμενο προσωπικό, διαθέσιμο απαραίτητο ιατρικό υλικό και σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα.

Εάν εκλεγείτε, ποιες θα είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ζακυνθινών;
Η άμεση χειροπιαστή βελτίωση των καθημερινών συνθηκών ζωής των συμπολιτών μου. Η ταχεία επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων με ενίσχυση της ανακύκλωσης, η βελτίωση του οδικού δικτύου, η ενίσχυση και στελέχωση του Νοσοκομείου μας, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η επιβολή κυρώσεων στους ασυνείδητους παραβάτες που ρυπαίνουν το υδάτινο, γήινο και αέρινο περιβάλλον και η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, μέσα από υποδομές και τήρηση κανόνων επιχειρηματικής εκμετάλλευσης. Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, τονίζω πως είναι επιβεβλημένο να αποφύγουμε τη διολίσθηση σε χαμηλής ποιότητας τουρισμό, με τη βελτίωση των υποδομών του νησιού μας (οδικό δίκτυο, αποχέτευση κτλ) και τη θεσμοθέτηση περιβαλλοντικών κανόνων λειτουργίας των τουριστικών μονάδων και των ημεροπλοίων.

Σε ποιους τομείς, θεωρείτε ότι απέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Απέτυχε σε όλους τους τομείς και η αποτυχία του αυτή έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ εκτενώς στο μέγεθος της ζημίας που προκάλεσε στη χώρα η απερχόμενη κυβέρνηση, οι πολίτες τη γνωρίζουν και θλίβονται όταν την υπενθυμίζουμε. Εγώ θα ασχοληθώ με το πρόγραμμα της ΝΔ και τις δικές μου προτάσεις για τη Ζάκυνθο, με σκοπό την άμεση και ταχεία υλοποίησή τους. Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο παρελθόν και αφορά τους ιστορικούς, εμείς ας ασχοληθούμε με το παρόν και το μέλλον, ώστε να εκσυγχρονίσουμε την Ελλάδα, να ευνοήσουμε την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, την πρόοδο και να γίνουμε επιτέλους ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος, που σέβεται τον πολίτη και ο πολίτης ανταποδίδει το σεβασμό του σ’ αυτό.

Οι Ζακυνθινοί τα τελευταία 30 χρόνια έχουν εκλέξει δύο φορές βουλευτές της ΝΔ (τον Δ. Πυλαρινό στις 18 Ιουνίου 1989 και τον Δ. Γάσπαρο στις 6 Μαΐου 2012). Θεωρείτε ότι την 7η Ιουλίου θα είναι ώριμες οι συνθήκες για να επιστρέψει η έδρα στη ΝΔ;
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η ΝΔ θα κερδίσει τη μονοεδρική της Ζακύνθου. Το παρόν ψηφοδέλτιο είναι πιο ισχυρό και ενωμένο από ποτέ και οι πολίτες θα αποδοκιμάσουν, όπως και στις ευρωεκλογές, την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και θα επιβραβεύσουν το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που με ήπιο και συναινετικό λόγο, χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια, με σοβαρότητα και αξιοπιστία κερδίζει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Δεν έχω αμφιβολία ότι η Ζάκυνθος θα εκπροσωπηθεί, την επόμενη 4ετία, από κυβερνητικό βουλευτή.

Γιατί θεωρείτε ότι τώρα οι Ζακυνθινοί πρέπει να ψηφίσουν ΝΔ;
Η Ζάκυνθος αποτελεί το δυτικό άκρο της Ελλάδας, το εδαφικό τμήμα που βρίσκεται πιο κοντά στην Ευρώπη. Η εγγύτητα αυτή έχει επηρεάσει θετικά την οικονομία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας. Βασικός λόγος για να ψηφίσουν οι Ζακυνθινοί τη ΝΔ είναι ότι αποτελεί το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο ενέταξε την Ελλάδα στην Ευρώπη και θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του κράτους, στην ανάπτυξη των υποδομών και της επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η Ελλάδα θα καταστεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ισότιμο με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης. Οι συνθήκες για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι πιο ώριμες από ποτέ, αφενός διότι στην ηγεσία της ΝΔ βρίσκεται ένας εκσυγχρονιστής πρόεδρος, αποφασισμένος να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αφετέρου διότι η κοινωνία είναι πλέον ώριμη να δεχθεί μια σοβαρή, τεχνοκρατική κυβέρνηση, απαλλαγμένη από λαϊκισμούς, δημαγωγία και ξύλινο πολιτικό λόγο. Στόχος μας τα νέα παιδιά να παραμένουν στην Ελλάδα παρά να φεύγουν στο εξωτερικό.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους;
Υπενθυμίζω στους ψηφοφόρους ότι ήλθα στην πολιτική χωρίς καμία προσωπική φιλοδοξία. Εκπροσωπώ τα συμφέροντα όλων των συμπολιτών μου και επιθυμώ να γίνω η φωνή τους στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είμαι αποφασισμένος να εργασθώ σκληρά, για να συμβάλω στην επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν το νησί μας. Οι συμπολίτες μου έχουν κάθε λόγο να με πιστέψουν, διότι δεν είμαι καριερίστας πολιτικός, ούτε εκπροσωπώ την κοινωνική ελίτ.Τελευταία άρθρα