Η θαλάσσια ρύπανση «καίει» το νησί

•Ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο
•Δύο συλλήψεις – Ξενοδοχείο στο Αργάσι έριχνε απόβλητα στη θάλασσα
•Αναγκαία η ενδιάμεση λύση για τη διαχείριση υγρών αποβλήτων

Ψήφισμα εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων για το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης από λύματα που απασχολεί έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα τη ζακυνθινή κοινωνία, κατά τη συνεδρίασή του το πρωί του Σαββάτου, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στο ψήφισμα αναφέρονται οι πηγές του προβλήματος και ζητείται η συνεργασία όλων των αρχών και αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να βρεθεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των υγρών αποβλήτων. Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία, κατέθεσε στο σώμα ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος, ενώ παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και πολίτες μέλη της ομάδας που δημιουργήθηκε στα social media «Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο».
Ο κ. Νιοτόπουλος δήλωσε: «Είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό και έντονο και η συνεργασία μας με τον Λιμενάρχη και με όλους τους εμπλεκόμενους είναι συνεχής για να δούμε πως μπορούμε να το λύσουμε. Αυτά τα φαινόμενα δυσφημούν το νησί μας».

Το ψήφισμα
Στο ψήφισμα ως πηγές των προβλημάτων αυτών αναφέρονται: α) η έλλειψη υποδομών, β) η μόλυνση από τη ξηρά (ΧΑΔΑ Σκοπού – αποχετευτικό κλπ) και γ) η μόλυνση από τη θάλασσα (σκάφη με συστήματα βιολόγισης, σκάφη με δεξαμενές). Στο ψήφισμα επισημαίνεται επίσης ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι απολύτως δικαιολογημένες και όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσουν, αλλά και να ενισχυθούν από τη στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επίσης, σημειώνεται ότι το πρόβλημα οξύνεται από τις ιδιωτικές παρεμβάσεις που καταλήγουν σε αγωγούς ομβρίων, τις ανεξέλεγκτες χωματερές και την ανυπαρξία υποδομών στο Λιμενικό Ταμείο. Τέλος, τονίζεται ότι είναι αναγκαία η συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, αλλά και με άλλους φορείς.

Οι ευθύνες και οι ενέργειες
Ο κ. Νιοτόπουλος κατά την εισήγησή του τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει εγκρίνει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ότι είναι αρμοδιότητα του Δήμου να ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων αναβάθμισης και επέκτασης του βιολογικού. Ωστόσο, όπως είπε, επειδή η ολοκλήρωση των έργων μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, απαιτείται να βρεθεί ένα ενδιάμεσο μοντέλο ελέγχου (ποιος και πως λειτουργεί)! Επίσης, ο κ. Νιοτόπουλος τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία να ασχοληθούν με το ζήτημα αυτό και παράγοντες εκτός Ζακύνθου (πχ επιστημονικοί φορείς) και πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι συνεχείς.
Όσον αφορά τη θαλάσσια ρύπανση, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι οι έλεγχοι γίνονται κανονικά όπως και οι δειγματοληψίες, ενώ τις επόμενες μέρες στους ιδιοκτήτες θα διατεθούν δείγματα χρωμάτων και σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο θα τοποθετηθούν στα σκάφη.
Να σημειωθεί ότι στην αρχή της συνεδρίασης επερώτηση για το θέμα κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργος Στασινόπουλος. Νεότερες εξελίξεις αναμένουμε την Τρίτη, όπου και θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι αρμόδιες τοπικές αρχές και υπηρεσίες, η ομάδα πολιτών «Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο», καθώς και οι ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών και ημερόπλοιων.

Στ. Κοντονής: «Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΠΔΕ»
Στο «καυτό» θέμα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων αναφέρθηκε και ο Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής, ο οποίος επίσης μίλησε για το μερίδιο ευθύνης που φέρει ο Δήμος για τη μη δρομολόγηση των απαραίτητων έργων. Όπως είπε ο κ. Κοντονής, για τα έργα υποδομών που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των αποβλήτων, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 31 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πιο αναλυτικά, ο κ. Κοντονής δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα, η κυβέρνηση έσκυψε πάνω από το πρόβλημα, άμεσα πήρε αποφάσεις και εξασφάλισε χρήματα για την υλοποίηση ενός έργου πνοής. Η εκτέλεση του έργου δεν εναπόκειται στην κυβέρνηση και θα πρέπει όλοι σε αυτόν τον τόπο να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φ. Κουβέλη, ο οποίος τόνισε ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και ότι ήδη έχουν εντοπιστεί παραβάτες στους οποίους έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα και οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Όλοι αυτοί οι «σωτήρες» που πολιτεύονται και που είχαν ασκήσει καθήκοντα δημοτικών αρχόντων, εκπροσώπων πολιτικών οργανώσεων εμπλεκομένων στον τουρισμό που ήταν να θέσουν αυτά τα σοβαρά και μείζονα προβλήματα του τόπου; Σήμερα όλοι αυτοί ξαναέρχονται για να μας κουνήσουν το δάχτυλο, την ώρα μάλιστα που έχουμε εξασφαλίσει τις πιστώσεις και ενώ γνωρίζουν ότι η υλοποίηση αυτών των έργων δεν εναπόκειται στην κυβέρνηση, αλλά στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης»!

Ξενοδοχείο στο Αργάσι έριχνε απόβλητα στη θάλασσα – Δύο συλλήψεις
Στη σύλληψη δύο ημεδαπών, μίας 59χρονης και ενός 51χρονου, προέβησαν το μεσημέρι του Σαββάτου στελέχη του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, για ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των συστηματικών ελέγχων που διενεργούν τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ζακύνθου, διαπιστώθηκε να καταλήγουν στη θάλασσα ακάθαρτα υγρά, τα οποία προερχόντουσαν από σωλήνα εντός περίφρακτου χώρου Ξενοδοχείου στην περιοχή «ΑΡΓΑΣΙ» Ζακύνθου.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν ο 51χρονος συντηρητής των εγκαταστάσεων καθώς και η 59χρονη πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχείου.

Το Γραφείο Τύπου του Υπ. Ναυτιλίας απαντά για τη θαλάσσια ρύπανση

•22 φάκελοι δικογραφίας έχουν ανοίξει από το Λιμεναρχείο

Mε αφορμή δημοσιεύματα Μέσων Ενημέρωσης της Ζακύνθου για την ευθύνη του Λιμεναρχείου, αναφορικά με περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επισημαίνει:
1) Στην περιοχή δικαιοδοσίας του Λιμεναρχείου Ζακύνθου κατά την παρούσα ελλιμενίζονται και δραστηριοποιούνται σαράντα-τέσσερα (44) επιβατηγά, τουριστικά πλοία/σκάφη (ημερόπλοια) εφοδιασμένα με Πιστοποιητικό Πρόληψης Ρύπανσης από Λύματα (ΠΠΡΛ) σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Π.Δ 400/96 (ΦΕΚ Α’ 268/06-06-1996). Εξ αυτών, τα πέντε (05) έχουν σύστημα επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός) και τα υπόλοιπα τριάντα-εννέα (39) δεξαμενή συγκέντρωσης λυμάτων. Τα εν λόγω Πιστοποιητικά, μετά την έκδοση ή τη θεώρησή τους -κυρίως από Νηογνώμονες στην προκειμένη- προσκομίζονται στα Γραφεία Επιθεώρησης-Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Λιμεναρχείου για έλεγχο και τήρηση σχετικού αρχείου για κάθε πλοίο/σκάφος.
2) Σημειώνεται επίσης ότι στην περιοχή δικαιοδοσίας του Λιμεναρχείου Ζακύνθου δραστηριοποιείται και ένας ικανός αριθμός όμοιου είδους πλοίων/σκαφών από όμορες περιοχές, αλλά και σημαντικός αριθμός έτερων τύπων και ειδών πλοίων/σκαφών (π.χ υπό καθεστώς ναύλωσης, ιδιωτικά αναψυχής, εκμισθούμενα υπό τον αριθμ. ΓΚΛ 38 κ.ά.). Ενδεικτικά μνημονεύεται ότι, κατά το έτος 2018 και μόνο στο λιμένα Ζακύνθου εξυπηρετήθηκαν περί τα δύο χιλιάδες πλοία/σκάφη, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.
3) Επίσης, τόσο στο στενό Κυλλήνης-Ζακύνθου, όσο και στο στενό Κεφαλληνίας-Ζακύνθου υφίσταται μεγάλη κίνηση ναυσιπλοΐας, ενώ οι δυτικές ακτές της Νήσου αποτελούν την κύρια «θαλάσσια οδό» εξυπηρέτησης της ναυτιλίας και ιδίως ως προς τις πορείες των πλοίων από και προς την Αδριατική θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος με την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο (ενδεικτικά Σουέζ) και τη Μαύρη Θάλασσα.
4) Ως προς τα θέματα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος και στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και σε συνάρτηση με τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις και καθήκοντα, το Λιμεναρχείο Ζακύνθου από τον Οκτώβριο του 2018 (προπαρασκευαστικά) έως και σήμερα, και ορμώμενο από το γεγονός ότι και κατά τα προγενέστερα έτη -σύμφωνα με το τηρούμενο αρχείο- έχει επιληφθεί επί διαφόρων τρόπων κατά αρμοδιότητα σε θέματα που αφορούν την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και ειδικά από λύματα, έχει προβεί στις κάτωθι ενέργειες (προληπτικές/κατασταλτικές):
—-Από τα Γραφεία Επιθεώρησης-ΠΘΠ, διενεργούνται και τακτικοί και έκτακτοι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι (απαιτούμενος χρόνος ελέγχου κατά μέσο όρο 4-5 ώρες) από μέλη και στελέχη ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, τόσο εν όρμω, όσο και εν πλω (με το περιπολικό σκάφος), για την διαπίστωση της εν γένει ορθής λειτουργίας/διαδικασίας που αφορά κυρίως τα λύματα των ημερόπλοιων. Σημειώνεται ότι, έως την 21/06/2019 έχουν διενεργηθεί δέκα-εννέα (19) έλεγχοι και συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς.
—Οι πλοίαρχοι/κυβερνήτες των ημερόπλοιων υποχρεούνται κατόπιν ενεργειών μας, όπως μας ενημερώνουν εγκαίρως για την παράδοση λυμάτων, να μας αποστέλλουν την σχετική απόδειξη παράδοσης και αντίστοιχα να διενεργούν εγγραφή στο ημερολόγιο του πλοίου/σκάφους τους, καθώς επίσης με το πέρας του ημερήσιου πλου τους να αναγράφουν ομοίως στο ημερολόγιο το υπόλοιπο λυμάτων επί του πλοίου τους. Οι συγκεκριμένες ενέργειες που προγραμματίστηκαν και υλοποιούνται κατά το έτος 2019, αποσκοπούν στην κατά δυνατόν αυτοπρόσωπη παρουσία στελεχών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ κατά την παράδοση λυμάτων και στο να ελέγχεται πληρέστερα και εκτενέστερα η διαχείριση των λυμάτων σύμφωνα με την νομοθεσία.
—Αναμένεται σε συνεργασία με το Υγειονομικό Τμήμα της Περιφέρειας να τεθεί στις δεξαμενές λυμάτων των ημερόπλοιων ειδικό χρώμα, ώστε να υφίσταται εργαλείο εντοπισμού σε περίπτωση απόρριψης στη θάλασσα (έχει αιτηθεί η συνεργασία ήδη από το χειμώνα 2019).
5) Το Λιμεναρχείο Ζακύνθου τις τελευταίες ημέρες, έχει μεταβεί και επιληφθεί σε τριάντα-επτά (37) καταγγελίες για πιθανές ρυπάνσεις σε διάφορες περιοχές της νήσου (εκ των οποίων οι 11 με αρνητικά αποτελέσματα κατά τον επιτόπιο μακροσκοπικό έλεγχο από στελέχη ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ), ήτοι στο σύνολο των δηλωθέντων καταγγελιών (στη συντριπτική πλειοψηφία προφορικών), ενώ ενημερώνονται και εγγράφως για το σύνολο των προαναφερομένων οι συναρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές (Εισαγγελία, Περιφέρεια, Δήμος, Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο –κατά περίπτωση, Υπηρεσίες ΕΛ.ΑΣ κ.λ.π). Από το Λ/Χ Ζακύνθου έχουν ανοίξει είκοσι-δύο (22) φάκελοι δικογραφίας (με συσχέτιση κατόπιν και στενής συνεργασίας και εντολών-οδηγιών της οικείας Εισαγγελικής Αρχής) και βρίσκονται σε διάφορα στάδια εννέα υποθέσεις διοικητικών κυρώσεων.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό.