«Το Φιόρο του Λεβάντε» αντέχει | Στοίχημα η αναστροφή του αρνητικού κλίματος

•Πώς θα αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης των λυμάτων;
•Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος
•Αρχές και επιχειρηματίες πρέπει να ενώσουν δυνάμεις

Σωρεία προβλημάτων έχουν να αντιμετωπίσουν αυτό το καλοκαίρι οι επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού, όμως φαίνεται πως είναι εφικτή η αναστροφή του αρνητικού κλίματος. Ήδη, από την αρχή της σεζόν, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούσαν από τις τοπικές αρχές να μεριμνήσουν για τα προβλήματα του τόπου, ενώ έστελναν το μήνυμα ότι αυτή η σεζόν θα είναι τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες. Γνώριζαν εξαρχής ότι το 2019, θα είναι μία χρονιά σταθεροποίησης, αφού είχαν προηγηθεί πολλές σεζόν με αφίξεις ρεκόρ, όμως αυτό τους έδινε το κίνητρο να διεκδικήσουν με ακόμα περισσότερη δύναμη την επίλυση των απλών και καθημερινών προβλημάτων στις τουριστικές περιοχές του νησιού.
Τίποτα ωστόσο, δεν άλλαξε και η χρονιά συνεχίζεται με τα ίδια προβλήματα. Η κατάσταση που επικρατεί σε αρκετά χωριά του νησιού με τα συσσωρευμένα σκουπίδια, αποτέλεσμα της ελλιπούς αποκομιδής, είναι τραγική! Βέβαια, οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι δεν έμειναν με δεμένα τα χέρια, αντιθέτως εξακολουθούν με δικά τους μέσα να κάνουν ότι μπορούν για να καθαρίζουν κάθε σημείο από το οποίο διέρχονται αρκετοί επισκέπτες.

Ο εφιάλτης των λυμάτων
Κερασάκι… στην τούρτα αποτελεί το διογκωμένο για φέτος πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών από λύματα! Επικρατεί κοινωνικός αναβρασμός και όλοι ζητούν να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη με συνεχείς ελέγχους, επιβολή προστίμων αλλά και με την εφαρμογή ενός νέου εκσυγχρονισμένου μοντέλου διαχείρισης των υγρών αποβλήτων. Το πότε θα βρεθεί μία οριστική λύση παραμένει άγνωστο. Ωστόσο, να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι ένας βασικός λόγος που συνετέλεσε στην απόσυρση των Γαλάζιων Σημαιών ήταν οι καταγγελίες για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων. Φέτος, το πρόβλημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ενώ καθημερινά το γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες από λύματα σε διάφορες παραλίες του νησιού. Άραγε το πρόβλημα είναι εντονότερο φέτος ή μήπως τώρα τέθηκαν σε αυξημένη εγρήγορση οι Ζακυνθινοί; Και αν όντως είναι πιο έντονο, τότε γιατί; Αυτό που μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα είναι ότι οι έλεγχοι από το Λιμεναρχείο φέτος έχουν αυξηθεί και ότι έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τον έλεγχο των ιδιοκτητών τουριστικών σκαφών και ημερόπλοιων για την τήρηση της νομοθεσίας. Υπενθυμίζουμε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί τελικά την Τρίτη 25 Ιουνίου, πρόκειται να γίνει εκτενή αναφορά σε όλα αυτά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Λιμεναρχείο. Και μπορεί τώρα όλοι οι Ζακυνθινοί να είναι υποψιασμένοι και να ασκούν πιέσεις στις αρχές μέσω συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και συσκέψεις για την εξεύρεση λύσης, όμως οι επισκέπτες μας ακόμα δεν έχουν ακριβώς αντιληφθεί το πρόβλημα! Ίσως δεν μπορούν να διανοηθούν τι συμβαίνει στο νησί μας, που θεωρείται κορυφαίος τουριστικός προορισμός…

Δήλωσαν στην «Ημέρα»…
Andrew, Ηνωμένο Βασίλειο

«Κολυμπήσαμε στο Τσιλιβί, το Αργάσι, το Καλαμάκι… Υπάρχουν σκουπίδια όπου και αν πας πάνω στις παραλίες. Όχι μεγάλα κομμάτια ευτυχώς. Αλλά δυστυχώς δεν ήταν απολύτως καθαρά και τα νερά στις περισσότερες παραλίες. Υπήρχαν μικρά κομμάτια πλαστικού μέσα στο νερό αλλά και αφρός… ή κάτι σαν αφρός».

Teressa, Ηνωμένο Βασίλειο

«Μένουμε στον Λαγανά αλλά έχουμε γυρίσει όλο το νησί. Στον Λαγανά κατά μήκος της παραλίας ως το Καλαμάκι πετύχαμε αφρό μέσα στη θάλασσα … Νομίζω τη Δευτέρα ήταν αυτό. Δεν ήταν πολύ καθαρά. Σε κάποια σημεία του νησιού μύριζε επίσης. Σε ένα άλλο πάλι σημείο της μεγάλης παραλίας πατήσαμε και σε μια κολλώδη ουσία».

«Ήταν στραβό το κλίμα»…
Γίνεται αντιληπτό ότι η πλειοψηφία των τουριστών ακόμα δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, όμως σχολιάζουν αρνητικά αυτά που μπορούν να δουν… Μέσα σε όλα αυτά, πριν λίγες μέρες, ο Δήμος αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία οχημάτων στον δρόμο που οδηγεί στο πλάτωμα θέασης του Ναυαγίου. Είναι βέβαιο ότι σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς υπάρχουν άλυτα ζητήματα, αλλά ειδικά στο νησί μας… έχουν μαζευτεί πολλά! «Ήταν στραβό το κλίμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος» θα μπορούσε να πει κανείς, αφού εκτός από τα προβλήματα που αναλύσαμε παραπάνω, έντονη είναι η απογοήτευση των επιχειρηματιών λόγω της σημαντικής μείωσης στην τουριστική κίνηση που καταγράφηκε τον Μάιο.

Η Ζάκυνθος αντέχει!
Το μόνο θετικό των ημερών είναι ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σημειώθηκε μία σημαντική αύξηση στην επιβατική κίνηση στο λιμάνι, συγκριτικά με πέρυσι (445 παραπάνω ΙΧ και 1.438 επιβάτες)! Το νησί μας μπορεί να αντέξει, αν όλοι ενώσουν δυνάμεις!
Από όσα πολλάκις έχουμε επισημάνει σχετικά με το τουριστικό μοντέλο που αναπτύχθηκε στο νησί μας, θα θέλαμε μόνο να υπενθυμίσουμε, την έκθεση του ΕΚ για το φαινόμενο του «υπερ-τουρισμού» και τις επιπτώσεις του. «Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στα τοπία, την ποιότητα αέρα και νερού, καθώς και των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, οικονομικές ανισότητες και κοινωνική απομόνωση. Η αποφυγή του «υπερ-τουρισμού» απαιτεί εξατομικευμένες πολιτικές που προκύπτουν από τη συνεργασία μετόχων του τουρισμού και φορέων χάραξης πολιτικής».
Ασφαλώς και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει από μόνο του, χωρίς προσπάθεια, χωρίς σκληρή δουλειά και συνεργασία. Οι ξένοι επισκέπτες και φέτος, που αδιαμφισβήτητα ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά για τον τουρισμό στην Ελλάδας, «ψήφισαν» Ζάκυνθο, γιατί πολύ απλά το Φιόρο του Λεβάντε αντέχει και διαθέτει τα πάντα! Υπέροχα ορεινά τοπία και μαγευτικές θάλασσες, φιλοξενία, μοναδικά τοπικά προϊόντα, εξαιρετικά ξενοδοχεία και καταλύματα και καταστήματα εστίασης και αναψυχής για κάθε γούστο… Όμως, πρέπει να προσπαθήσουμε και να δουλέψουμε σκληρά! Κυρίως οι τοπικές αρχές και οι επιχειρηματίες, ώστε να αναβαθμιστούν οι υποδομές και να γίνουν στοχευμένες δράσεις στήριξης του τουριστικού προϊόντος. Μεσούσης της τουριστικής περιόδου δεν μπορούν να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες πόσο μάλλον, που αυτό το καλοκαίρι είναι και μεταβατικό στην αυτοδιοίκηση, ενώ σε λίγες μέρες θα διεξαχθούν και οι εθνικές εκλογές… Όμως τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν. Η νέα δημοτική και περιφερειακή αρχή έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά και για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, θα πρέπει να αφουγκράζονται τις ανάγκες τις κοινωνίας!

Σπύρος Γαλιατσάτος – Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ι.Ν.
«Τα Ιόνια Νησιά έχουν την μεγαλύτερη εξάρτηση από τη Βρετανική αγορά, σε σχέση με άλλους προορισμούς της Χώρας. Το 2017 σημείωσε ποσοστό επί του συνόλου των αεροπορικών αφίξεων του εξωτερικού, 37,91% στην Κέρκυρα, 34,02 % στην Λευκάδα, 66,90 % στην Κεφαλονιά και 45,62% στη Ζάκυνθο. Το 2018 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 35,30% στην Κέρκυρα, 27,99% στην Λευκάδα, 63,63% στην Κεφαλονιά και 44,75% στη Ζάκυνθο. Παρά τα παραπάνω, τα Ιόνια Νησιά, το πρώτο πεντάμηνο του 2019, όχι μόνο διατήρησαν τα μερίδια τους στις αγορές, αλλά εμφανίζουν θετικό πρόσημο. Έως 31/05/2019 οι αφίξεις ανήλθαν στις 441.560, έναντι 438.962 το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Η δε απώλεια του Μαΐου, περιορίστηκε μόλις στο -1,30% (κατά μέσο όρο). Συγκεκριμένα στην Κέρκυρα -3,5%, στην Κεφαλονιά -2,00% και στη Ζάκυνθο +1,12%, κάτι που θα υπερκαλυφθεί από τις αφίξεις του τρέχοντος μηνός, με δεδομένη την σταθεροποίηση των καιρικών συνθηκών και την αύξηση των πτήσεων».

Βίκυ Βίτσου – Πρόεδρος Συλλ. Ξενοδόχων Δ.Ε. Ζακυνθίων
«Ο Ιούνιος είναι καλύτερος από τον Μάιο. Φαίνεται ότι υπάρχει μια ανοδική πορεία για τις κρατήσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Από τους Έλληνες δεν έχουμε πολλά μηνύματα και πολλές κρατήσεις. Θα δούμε τι θα γίνει. Φαίνεται πάντως ότι υπάρχει καλύτερη ροή κρατήσεων Όλο αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο με τις φωτογραφίες από τις μολυσμένες θάλασσες δεν βοηθάει καθόλου. Πάντως δεν έχω δει να γίνεται κάτι δραστικό! Δηλαδή να περιμένουν βυτιοφόρα να πάρουν λύματα που έρχονται τα ημερόπλοια ή να γίνονται έλεγχοι εντονότεροι, όχι μόνο για τα ημερόπλοια, αλλά και σε άλλα που μπορεί να ρυπαίνουν τη θάλασσα».

Γιώργος Ξένος – Ιδιοκτήτης ξενοδοχειακών μονάδων
«Σε γενικές γραμμές, η εκτίμηση του ξενοδοχειακού κλάδου είναι ότι πάμε αυτή η χρονιά δεν θα είναι καλή χρονιά, όπως οι προηγούμενες. Δεν προβλέπεται καταγραφή αύξησης, όμως θα δούμε στο τέλος της χρονιάς σε τι επίπεδο θα φτάσει η μείωση. Ο Ιούνιος κινείται πιο ικανοποιητικά σε σχέση με τον Μάιο, αλλά συμπαρασύρεται από τη μέτρια γενικά χρόνια. Για τα λύματα, θέλω να επισημάνω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Η δυσφήμιση επηρεάζει τη συνολική τουριστική εικόνα του νησιού. Πάγιο αίτημα του κλάδου είναι η αναβάθμιση των υποδομών. Η Ζάκυνθος δεν μπορεί να συνεχίσει με υποδομές τριακονταετίας και οι τοπικές αρχές πρέπει να σκύψουν πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα».

Γιάννης Φιλιπποπολίτης – Τουριστικός πράκτορας
«Σίγουρα είναι πολύ λιγότερες οι αφίξεις σε σύγκριση με τον περσινό Μάιο. Ο Ιούνιος εξελίσσεται καλά, υπάρχει ζήτηση! Και αυτό αποδεικνύεται από τον αυξημένο αριθμό κρατήσεων. Μεγάλη σημασία έχουν και οι last minute προσφορές. Όσον αφορά το θέμα των λυμάτων, πρέπει να αναζητηθούν σοβαρά οι αιτίες, να γίνουν έλεγχοι και αν αποδειχθεί ότι φταίει κάποιος, τότε να πληρώσει. Οι Έλληνες συνηθίζουμε να καταγγέλλουμε τα πάντα, όμως είναι θέμα των αρχών να βρουν ποιοι είναι οι ένοχοι. Μην θεωρούμε ότι τα ξέρουμε όλα και μην καταγγέλλουμε για να καταγγέλλουμε. Πρέπει να βρεθούν οι υπαίτιοι. Ποιος θέλει να ρυπαίνεται το νησί μας; Κανένας»!

Γιάννης Λάττας – Ιδιοκτήτης ξενοδοχείων
«Ο Μάιος κύλησε αρνητικά λόγω Τουρκίας και λόγω της φτωχοποίησης της Ευρώπης. Είχαμε το Brexit, ενώ επίσης η Τουρκία, η Αίγυπτος και άλλες χώρες άνοιξαν τη σεζόν με το ¼ της τιμής. Οπότε όλο αυτό έφερε μια μείωση 30%. Επίσης, δεν μας βοήθησε και ο καιρός! Ο Ιούνιος συνεχίζεται με 15% μείωση. Δεν έχουμε υποδομές! Αυτοκαταστρεφόμαστε φέτος! Σεισμούς, πλημμύρες, λύματα, χωρίς Γαλάζιες Σημαίες… Τι κάνουμε για να έχουμε τουρισμό; Ο τουρισμός είναι κινητήριος δύναμη παγκοσμίως και ότι πληρώσεις έχεις. Για το θέμα των λυμάτων υπάρχει δυνατότητα να το λύσουν με την καταμέτρηση των υγρών αποβλήτων, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα και φτάσαμε σε αυτό το σημείο».