Eπανέρχεται ο Ν. Αρετάκης για τον ηλεκτροφωτισμό | «Παραδίδετε ένα Δήμο διαλυμένο»

Με μία ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Παύλο Κολοκοτσά, επανέρχεται ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης στο θέμα του ηλεκτροφωτισμού και τη σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος. Σε αυτή τη νέα επιστολή κάνει επισημάνσεις σε σχέση με το οικονομικό όφελος του Δήμου, διευκρινίζει ότι δεν επιθυμεί να μπει σε «διαγωνισμό εντιμότητας», ενώ τέλος, αναλύει τα συσσωρευμένα προβλήματα του νησιού που σχετίζονται και με τη διαχείριση από τη δημοτική αρχή.

Η ανοιχτή επιστολή του Ν. Αρετάκη
«Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της απάντησής σας, όσον αφορά στη σύμβαση για τον Δημοτικό Ηλεκτροφωτισμό της Ζακύνθου, επιθυμούμε για τελευταία φορά να επισημάνουμε τα κάτωθι:
1. Η νέα Δημοτική Αρχή δεν συμμετέχει σε κάποιο «διαγωνισμό εντιμότητας» με την παρούσα Δημοτική Αρχή και δεν έχει ποτέ αναφερθεί στην προσωπική σας εντιμότητα, την οποία συνεχώς επικαλείσθε.
2. Η απάντησή σας που προφανώς η Κοινοπραξία συνέταξε για να προστατεύσει τα συμφέροντά της επιβεβαιώνει την ορθότητα των αντιρρήσεών μας. Δια να το αντιληφθείτε εσείς προσωπικά κ. Δήμαρχε σας αναφέρουμε ό,τι άλλο είναι το όφελος του Δήμου από την αντικατάσταση των φωτιστικών και άλλο προκύπτει από την εφαρμογή της σύμβασης. Εάν ο Δήμος αντικαθιστούσε τα φωτιστικά με μια εργολαβία αναλυτικού τιμολογίου και προϋπολογισμού, και να πληρώνει αυτά που αντικαθιστά όπως θα έπρεπε, τότε θα ξόδευε περίπου 3.500.000,00 ευρώ και θα είχε όφελος το 100% της μείωσης της ηλεκτρικής κατανάλωσης, δηλαδή θα είχε όφελος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οικονομικής προσφοράς 15.137.948,68 ευρώ και κέρδος [15.137.948,68-3.500.000,00 (κόστος έργου) -3. 671.494.82 (κόστος τελικής ενεργειακής κατανάλωσης του Δήμου) = 7.966.453,86 ευρώ].
Το συνολικό κέρδος λαμβανομένης υπόψη και της καταβολής ποσού 2.751.948, 93 ευρώ για ΦΠΑ, το οποίον δεν θα καταβληθεί σε περίπτωση αναλυτικού τιμολογίου ανέρχεται σε 10.718.402,79 ευρώ.
Με τη σύμβαση που υπεγράφη ο Δήμος πάντα με τις εκτιμήσεις της Κοινοπραξίας θα έχει κέρδος 2.940.733,27 – 285.200 = 2.655.533,27 ευρώ.
Το επιπλέον ποσόν που στην απάντησή σας θεωρείτε κέρδος δηλαδή 2.934516,01 ευρώ, αφορά κακοδιαχείριση της συντήρησης του υπάρχοντος δικτύου με αποτέλεσμα να δαπανώνται χρήματα για αγορά λαμπτήρων και φωτισμός δεν υπήρχε. Το ποσόν αυτό, ανεξάρτητα από τον τρόπο εγκατάστασης των λαμπτήρων, είτε με εργολαβία, είτε με αναλυτικό τιμολόγιο θα εκλείψει.
Για να γίνει κατανοητό κ. Δήμαρχε, το θέμα της Πόλης smart city, το οποίο επαινείτε στην απάντησή σας, συνάδει με τα τεχνάσματα που κάνει ένας έμπορας για να πουλήσει πχ ένα υπερτιμημένο κοστούμι προσφέροντας δωρεάν μια γραβάτα ή ένα πουκάμισο ή και τα δύο για να πείσει τον πελάτη, χωρίς να ρωτήσει εάν τα χρειάζεται.
Έτσι κι εδώ, χωρίς να έχουμε κάδους, χωρίς να έχουμε πάρκινγκ, χωρίς να έχουμε ανάγκη συντήρησης θα πληρώσουμε κόστος τηλεδιαχείρισης γι’ αυτά. Και επιπλέον θα έχουμε έναν ανεξάρτητο σύμβουλο, ο οποίος τόσο πολύ ενδιαφέρεται για το καλό μας που θα πρέπει να του καταβάλλουμε σύμφωνα με τη σύμβαση 285.200 ευρώ για να μας υποδεικνύει το συμφέρον μας.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε:
Είναι γεγονός πως παραλάβατε ένα Δήμο με προβλήματα, λόγω και της Οικονομικής Κρίσης. Πλην όμως τα προβλήματα ήταν αντιμετωπίσιμα και με σωστές παρεμβάσεις σήμερα ο Δήμος θα είχε άλλη μορφή.
Εσείς τώρα, μετά πέντε έτη, παραδίδετε ένα Δήμο, εάν βέβαια υπάρξει τρόπος να γίνει η παραλαβή του, όχι με προβλήματα αλλά διαλυμένο, ένα Δήμο που δεν έχει συντάξει και κλείσει ισολογισμούς από το 2013, ένα Δήμο με τα σκουπίδια στους δρόμους, με το Σκοπό εστία ρύπανσης και τον Βραχιώνα ανεξέλεγκτη αποθήκη απορριμμάτων, ένα Δήμο χωρίς δίκτυο αποχετεύσεων, ένα Δήμο με ελλιπή βιολογικό καθαρισμό, με καρκινογενές δίκτυο ύδρευσης στο οποίο το 40% περίπου του ύδατος δεν τιμολογείται, με οδικό δίκτυο φθαρμένο και επικίνδυνο, με ηλεκτροφωτισμό ανύπαρκτο και ασυντήρητο, με το «Ναυάγιο» κλειστό, με τις παραλίες χωρίς γαλάζιες σημαίες, με σοβαρότατη ρύπανση της Θαλάσσης, με σχολικά διδακτήρια ασυντήρητα και ακατάλληλα για την εκπαίδευση, με απαράδεκτες συνθήκες όσον αφορά την υγεία, την ασφάλεια του Πολίτη, την προστασία του Περιβάλλοντος, με τον Τουρισμό να φθίνει οδηγούμενος σε υποβάθμιση, με την πολιτισμική μας παρουσία σε Κρίση και τα ιστορικά μας Μνημεία αναξιοποίητα, με μια άναρχη δόμηση και αυθαίρετη κάλυψη δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, με ελλιπές και ασαφές περιουσιολόγιο, χωρίς νέα έργα Λιμένος για την ανάπτυξη του Νησιού και το σπουδαιότερο με κατοίκους αγανακτισμένους και δικαίως διότι διαπιστώνουν ότι οδηγούμαστε από το κακό στο χειρότερο.
Όσον αφορά τον χρωματισμό του Δημαρχείου, το ότι 75.000 ευρώ έγιναν 25.000 ευρώ μετά από άμεσες, συνεχείς δημόσιες αναφορές μας μόλις το ενημερωθήκαμε και χωρίς να μεσολαβήσει καμία διάψευση μας ικανοποιεί απολύτως».

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν