ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ | Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων

Ξεκίνησε, χθες, 18 Ιούνη η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και το δύσκολο έργο της ένταξης και του…υπολοίπου της Ζακύνθου στο Κτηματολόγιο! Οι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας σχεδόν όλων των περιοχών έχουν ακριβώς ένα τρίμηνο μέχρι και τις 18 Σεπτέμβρη να σχηματίσουν τον φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να υποβάλουν τη δήλωσή τους.
Ο πρώην Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Ζακύνθου, κ. Δημήτρης Λιβάνης δήλωσε στην Ημέρα «Η δήλωση είναι υποχρεωτική κι αυτό πρέπει να καταλάβουν οι συμπολίτες μας», ενώ προσέθεσε πως το Κτηματολόγιο είναι «ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την ασφάλεια των συνδιαλλαγών μας!»
Σχετικά με την εμπειρία της προηγούμενη κτηματογράφησης δήλωσε «λειτούργησε με όλες τις παθογένειες και τις ατέλειες που είχε από την έναρξή της – οι ανάδοχοι έχουν κάνει πιο σοβαρά τη δουλειά τους». Όπως μας ανέλυσε στην πόλη παρατηρούμε σχεδόν μηδενικές γεωμετρικές μεταβολές, ενώ στους ΟΤΑ Αργασίου, Καλαμακίου, Βασιλικού και Παντοκράτορα που ήταν και πιλοτικό το πρόγραμμα έχουμε πολλές μεταβολές και πάρα πολλές ακόμα που «δεν τις έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα οι ιδιοκτήτες».

Αργάσι: Να σπεύσουν για τις διορθώσεις
Στο κτηματολόγιο θα πρέπει «να τρέξουν» οι ιδιοκτήτες Αργασίου για να επιβεβαιώσουν πως όλα έχουν περαστεί σωστά τόνισε ο κ. Λιβάνης γιατί είναι το πρώτο που λήγει και περνάει από την φάση των προσωρινών στις οριστικές εγγραφές στην οποία «θα έχουν πρόβλημα και θα χρειαστούν δικαστικές αποφάσεις κι ως εκ τούτου περισσότερα έξοδα οι ιδιοκτήτες» για να κάνουν τις όποιες διορθώσεις.


Υποθέσεις Χρησικτησίας
Ταχύτατες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις όσων δεν έχουν συμβόλαια ή τίτλους και θα επικαλεστούν χρησικτησία σαν τρόπο κτήσης. «Θα πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε δήλωση έστω με όποια στοιχεία μπορεί να διαθέτουν και τοπογραφικό οπωσδήποτε εξαρτημένο» όπως μας ενημέρωσε ο κ. Λιβάνης «γιατί μετά τη διαδικασία της ανάρτησης δεν θα μπορούν να κάνουν δήλωση επικαλούμενοι χρησικτησία – θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε τίτλους!»

Οδηγίες για την υποβολή της δήλωσης
Από 18 Ιουνίου έως 18 Σεπτέμβρη (18 Δεκέμβρη για κατοίκους της αλλοδαπής) όσοι έχουν ακίνητα στις περιοχές: Αγαλά, Αγίας Μαρίνας, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Κήρυκα, Αγίου Λέοντα, Αγίων Πάντων, Αλικανά, Αμπελοκήπων, Αναφωνήτριας, Άνω Βολιμών, Άνω Γερακαρίου, Βανάτου, Βολιμών, Βουγιάτου, Γαϊτανίου, Γαλάρου, Γυρίου, Έξω Χώρας, Καλιπάδου, Καλλιθέας, Κατασταρίου, Κάτω Γερακαρίου, Κερίου, Κοιλιωμένου (Αγίου Νικολάου), Κύψελης, Λαγκαδακίων, Λαγώποδου, Λιθακιάς, Λούχας, Μαριών, Μαχαιράδου, Μέσου Γερακαρίου, Μουζακίου, Μπόχαλης, Ορθονιών, Πηγαδακίων, Πλάνου, Ρομιρίου, Σαρακηνάδου, Σκουληκάδου, Τραγακίου, Φιολίτη καλούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις τους είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης επί της οδού Αγ. Ιωάννη Λογοθετών 18 είτε ηλεκτρονικά.
Για κάθε ακίνητο υπάρχει 35 ευρώ τέλος κτηματογράφησης και για τους βοηθητικούς χώρους 20 ευρώ ενώ τη δήλωση πρέπει να συνοδεύουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα προκειμένου να υπολογισθεί το τέλος και να εκδοθεί το έντυπο προσωρινής καταχώρισης δήλωσης. Ακίνητα που δεν δηλώνονται καταγράφονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και αν δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις εμπρόθεσμα, περιέρχονται στο ελληνικό Δημόσιο.

φωτο: Newsbomb