Ναυάγιο | Μέτρα ασφάλειας λαμβάνει η Μητρόπολη στο πλάτωμα

ΑΠΟΨΕ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
• Η Διεύθυνση Δασών προτείνει διακοπή κυκλοφορίας και μεταφορά των επισκεπτών με δημοτικά μέσα μαζικής μεταφοράς!

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου καθώς το σώμα πρόκειται να αποφασίσει σχετικά με τη λήψη μέτρων ασφαλείας στο πλάτωμα του «Ναυάγιο», μετά και το έγγραφο που απέστειλε η Διεύθυνση Δασών στις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, στο Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα, ενώ κοινοποιείται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, το Γραφείο του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Διευθυντή Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Αστυνομικό Τμήμα Κατασταρίου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει:
Θέμα: “Μέτρα ασφαλείας επισκεπτών στην περιοχή “Θέα Ναυαγίου” ΔΚ Βολιμών Ζακύνθου”. Με το παρόν επανερχόμαστε για μια ακόμη φορά στην ανάδειξη ελλιπών μέτρων ασφάλειας των επισκεπτών στη θέση «Θέα Ναυαγίου» της ΔΚ Βολιμών Ζακύνθου» και στην λήψη προτεινόμενων μέτρων αποτροπής ατυχημάτων. Ο δασικός δρόμος που ξεκινά πλησίον της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κρημνών και καταλήγει αδιέξοδος στο πλάτωμα της θέας του Ναυαγίου, είχε αρχικά κατασκευαστεί από τη Δασική Υπηρεσία (γ κατηγορίας) για λόγους πυροπροστασίας και κυκλοφορίας πυροσβεστικών οχημάτων.
Ο δρόμος αυτός ασφαλτοστρώθηκε από την πρώην Νομαρχία Ζακύνθου (κατά μαρτυρίες) χωρίς γνωστοποίηση στην Υπηρεσία μας και έγκριση επέμβασης, πιθανόν και χωρίς μελέτη εκτέλεσης εργασιών. Παρόλα αυτά δέχεται πλήθος επισκεπτών χωρίς να πληροί προδιαγραφές ασφαλείας (κλίσεις, πλάτος οδοστρώματος, ακτίνες καμπυλότητας ελιγμών κ.α) με ενδεχόμενο τον κίνδυνο ολίσθησης οχημάτων ή σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, κυκλοφοριακή συμφόρηση – εγκλωβισμού και αδυναμία πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων. Προτείνεται η διακοπή κυκλοφορίας του με απόφαση Δημοτικής Αρχής και η εξυπηρέτηση των επισκεπτών του χώρου να γίνεται με δημοτικά μέσα μαζικής μεταφοράς.
Προκειμένου οι τουρίστες να αντικρίσουν και να φωτογραφήσουν την παραλία του Ναυαγίου, αναγκάζονται να στέκονται στο χείλος του γκρεμού με κίνδυνο να βρεθούν στο κενό, είτε από παραπάτημα τους, είτε από σπρώξιμο, είτε από παθολογικά αίτια ή και ακόμη από αποκόλληση των σαθρών πετρωμάτων και για το λόγο αυτό προτείνονται τα παρακάτω μέτρα αποτροπής ατυχημάτων: α) Περίφραξη του χώρου και β) Κατασκευή εξέδρας θέασης του Ναυαγίου. Επειδή τα μέτρα αυτά απαιτούν μελέτη για την κατασκευή τους και το κόστος τους είναι αρκετά υψηλό, μέχρι την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών, προτείνεται άμεσα να τοποθετηθούν από το Δήμο Ζακύνθου προειδοποιητικές πινακίδες που να επισημαίνουν τον κίνδυνο ατυχήματος από τους ίδιους τους επισκέπτες ή από αποκόλληση βράχων και ότι η προσέγγιση του γκρεμού είναι δική τους ευθύνη. Με δεδομένη τη μεγάλη επισκεψιμότητα του χώρου, εφιστούμε την προσοχή σας για την άμεση λήψη μέτρων αποτροπής ατυχημάτων, διότι σε αντίθετη περίπτωση εγκυμονεί κίνδυνος καταλογισμού ευθυνών από τυχόν ατυχήματα.

Μέτρα ασφάλειας λαμβάνει η Ι.Μ.
Μία σειρά από μέτρα ασφάλειας λαμβάνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ιερά Μητρόπολη, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ατυχήματος. Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ι.Μ. αναφέρεται: «Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου σε συνεργασία με την Διοικούσα Επιτροπή της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Γκρεμνών, συνεχίζουν για τρίτη συνεχή χρονιά να λαμβάνουν τα κάτωθι προληπτικά μέτρα ασφάλειας, στην περιοχή-πλάτωμα, άνωθεν του Ναυαγίου: α. Τοποθέτηση πινακίδων προειδοποίησης και απομάκρυνσης καθώς και κορδελών ειδικής σήμανσης κινδύνου, των τουριστών και επισκεπτών από τα επικίνδυνα σημεία, οι οποίοι θα κατευθύνονται να κινούνται εντός περιφραγμένου χώρου, ο οποίος υπάρχει στο σημείο από το έτος 2000 και θα έχουν θέα στον κόλπο μόνο από το υφιστάμενο περιφραγμένο σημείο. Η κίνηση εκτός του ανωτέρω χώρου γίνεται με ατομική τους ευθύνη. β. Καθημερινή φύλαξη της περιοχής (10.00 – 18.00) και ενημέρωση των επισκεπτών από υπάλληλο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Γκρεμνών και γ. Διανομή φυλλαδίου οδηγιών ασφαλείας για τους ξεναγούς, τους οδηγούς των λεωφορείων και τους επισκέπτες της περιοχής».

Νέες περιπέτειες;
Υπενθυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (2277/Β/10/6/2019) η απόφαση του Λιμενάρχη Ζακύνθου, Αθανάσιου Σιούτη που καθορίζει τον τρόπο προσέγγισης, αγκυροβολίας και λήψης θαλάσσιου λουτρού στον όρμο του Ναυαγίου. Τυπικά, η δημοφιλής παραλία άνοιξε και πάλι με όρους και κανόνες. Όμως υπάρχει έκδηλη ανησυχία τόσο από την πλευρά των αρχών, όσο και από την πλευρά των επιχειρηματιών του τουρισμού και των κατοίκων σχετικά με νέα εμπόδια που ίσως μπουν στο μέλλον για την πρόσβαση αυτή τη φορά στο πλάτωμα… Μία περιπέτεια που αφορούσε την πρόσβαση στην παραλία, τελείωσε μετά από πολλούς μήνες και το μόνο που δεν θέλει να αντιμετωπίσει τώρα η τοπική κοινωνία είναι ένα ακόμα πρόβλημα με το διάσημο αξιοθέατο και μάλιστα, μεσούσης της τουριστικής περιόδου.
Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός συνολικού σχεδίου για τη διαχείριση της περιοχής, ενώ μόλις πριν λίγες εβδομάδες η Ι.Μ. παρουσίασε μία ολοκληρωμένη μελέτη για το πλάτωμα που εγγυάται όχι μόνο την ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου με όλες τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να προσφέρεται μια ευχάριστη εμπειρία στον επισκέπτη, όπως αυτή που αποκομίζει από διάσημα αξιοθέατα στην Ευρώπη.
Όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να δουν πως θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες, ωστόσο επιθυμία της τοπικής κοινωνίας δεν είναι οι εφήμερες λύσεις, αλλά κάποια στιγμή να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το Ναυάγιο να συνεχίσει να αποτελεί το νούμερο ένα brand, το σήμα κατατεθέν του νησιού και ίσως ολόκληρης της Μεσογείου!