Ζάκυνθος | Ανοίγουν οι δηλώσεις για το Κτηματολόγιο

Ξεκινά στις 18 Ιούνη η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας με σκοπό να ενταχθεί στο Κτηματολόγιο το υπόλοιπο της Ζακύνθου. Μέχρι στιγμής στο Κτηματολόγιο έχουν περάσει πόλη, Αργάσι, Καλαμάκι, Βασιλικός και Παντοκράτορας κι αυτό όχι χωρίς κόπο αλλά και λάθη…οπότε ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην επόμενη φάση κτηματογράφησης του νησιού μας η οποία ούτως ή άλλως εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους.

Οδηγίες για την υποβολή της δήλωσης
Από 18 Ιουνίου έως 18 Σεπτέμβρη (18 Δεκέμβρη για κατοίκους της αλλοδαπής) όσοι έχουν ακίνητα στις περιοχές: Αγαλά, Αγίας Μαρίνας, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Κήρυκα, Αγίου Λέοντα, Αγίων Πάντων, Αλικανά, Αμπελοκήπων, Αναφωνήτριας, Άνω Βολιμών, Άνω Γερακαρίου, Βανάτου, Βολιμών, Βουγιάτου, Γαϊτανίου, Γαλάρου, Γυρίου, Έξω Χώρας, Καλιπάδου, Καλλιθέας, Κατασταρίου, Κάτω Γερακαρίου, Κερίου, Κοιλιωμένου (Αγίου Νικολάου), Κύψελης, Λαγκαδακίων, Λαγώποδου, Λιθακιάς, Λούχας, Μαριών, Μαχαιράδου, Μέσου Γερακαρίου, Μουζακίου, Μπόχαλης, Ορθονιών, Πηγαδακίων, Πλάνου, Ρομιρίου, Σαρακηνάδου, Σκουληκάδου, Τραγακίου, Φιολίτη καλούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις τους είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης επί της οδού Αγ. Ιωάννη Λογοθετών 18 είτε ηλεκτρονικά.

Για κάθε ακίνητο υπάρχει 35 ευρώ τέλος κτηματογράφησης και για τους βοηθητικούς χώρους 20 ευρώ ενώ τη δήλωση πρέπει να συνοδεύουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα προκειμένου να υπολογισθεί το τέλος και να εκδοθεί το έντυπο προσωρινής καταχώρισης δήλωσης. Ακίνητα που δεν δηλώνονται καταγράφονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και αν δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις εμπρόθεσμα, περιέρχονται στο ελληνικό Δημόσιο.

Μεγάλη προσοχή στις δηλώσεις
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου συνιστά ιδιαίτερη προσοχή ως προς την υποβολή: Nα γίνουν ακριβείς δηλώσεις βάσει τίτλων ιδιοκτησίας αλλά και τοπογραφικών – τα οποία να είναι εξαρτημένα από τις συντεταγμένες του κτηματολογίου – ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.

…Τ’ αγκάθια της διαδικασίας
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιάννης Γιατράς εκφράζει επιφυλάξεις ως προς το πώς θα διαχειρισθεί το Γραφείο Κτηματογράφησης το ζήτημα οικισμών που είναι υπό Πολεοδόμηση: «Τι καθεστώς θα λάβει υπόψιν του; Στον Πλάνο που έχει κηρυχθεί σε Πολεοδόμηση πλην όμως δεν υπάρχει ακόμα πράξη εφαρμογής θα λάβει υπόψιν τις ιδιοκτησίες οι οποίες είναι στην υπό σύσταση Πολεοδόμηση ή τις αρχικές – παλιές ιδιοκτησίες που είναι της πρώτης πολεοδόμησης και μέχρι σήμερα άτιτλες…;». Επιπλέον αναφέρει πως στις παλιές κτηματογραφήσεις, για την πόλη υπήρχε το σχέδιο πόλεως και για το Λαγανά κυρωμένη πράξης εφαρμογής και διερωτάται «Στο Πλάνο, στη Μπόχαλη …δεν υπάρχει πράξη εφαρμογής. Θα πάει με τις αρχικές ιδιοκτησίες ή με τις τελικές;».
Βέβαια, αν είχαν ολοκληρωθεί οι Πολεοδομήσεις σίγουρα θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα…. «Πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθούν – έχει περάσει ο εύλογος χρόνος που ορίζει ο νόμος», επισημαίνει ο Πρόεδρος, Γιάννης Γιατράς.

φωτο: BusinessNews