1.500.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους| Στ. Κοντονής: «Η κυβέρνηση λειτούργησε με αποφασιστικότητα»

Υπεγράφη η Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την εκταμίευση των 5.000 ευρώ για τους πληγέντες από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου. Υπενθυμίζουμε ότι η οικονομική ενίσχυση αφορά 300 ιδιοκτήτες ακινήτων, ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά ακίνητο και στο ποσό των 1.000 ευρώ ανά χώρο βοηθητικής χρήσης και δε φορολογείται, ούτε κατάσχεται.

Ποιοι θα λάβουν 5.000 ευρώ
Πιο αναλυτικά, η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος αφορά στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που διέμεναν ή χρησιμοποιούσαν ως επαγγελματική, ακίνητα που επλήγησαν από το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου στη Ζάκυνθο και χαρακτηρίστηκαν προσωρινά ακατάλληλα ή επικίνδυνα για χρήση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στ. Κοντονής: «Η κυβέρνηση λειτούργησε με αποφασιστικότητα»
Ο Βουλευτής Ζακύνθου και πρώην Υπουργός Σταύρος Κοντονής, με αφορμή την υπογραφή της απόφασης ανάληψης υποχρέωσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την εκταμίευση των 5.000 ευρώ, δήλωσε: «Με την υπογραφή της απόφασης ολοκληρώνεται η διαδικασία για την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε δέσμευση πίστωσης συνολικού ύψους 1.500.000 ευρώ για την πληρωμή 5.000 ευρώ σε όλους τους δικαιούχους. Η κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα του σεισμού στη Ζάκυνθο, λειτούργησε συντονισμένα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα για να στηρίξει τους πληγέντες. Με μια σειρά από μέτρα συνέδραμε τους πολίτες του νησιού ώστε να επανέλθει τάχιστα η κανονικότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου».
Διευκρινίζεται ότι τα ποσά δεν καταβάλλονται αθροιστικά όταν τα πληγέντα ακίνητα και οι βοηθητικοί χώροι χρησιμοποιούνται από τον ίδιο δικαιούχο και έχουν ανεγερθεί εντός του ίδιου οικοπέδου ή γηπέδου, ενώ το ποσό των 1.000 ευρώ χορηγείται για βοηθητικούς χώρους εφόσον στο ίδιο οικόπεδο ή γήπεδο δεν υπάρχει κτίριο κατοικίας του ίδιου δικαιούχου. Επίσης, το επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε παρακράτηση ή εισφορά και δεν δεσμεύεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τις εφορίες, τους ΟΤΑ, τις τράπεζες και τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, ούτε υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή άλλης παροχής κοινωνικού η προνοιακού χαρακτήρα.
Ο κ. Κοντονής ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου και των μέτρων που υλοποιεί η κυβέρνηση, επισημαίνει: «Με αφορμή τον σεισμό και τα μέτρα στήριξης που υλοποιήθηκαν αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να διαθέτει ευαισθησία, γνώση και αποτελεσματικότητα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανακύπτουν. Οι πολίτες της Ζακύνθου, με την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα απορρίψουν οριστικά το παρελθόν και τους εκφραστές του, ανοίγοντας μια νέα σελίδα ελπίδας και προοπτικής για το νησί μας».

Πως θα καταβληθούν τα χρήματα
Όσον αφορά τη διαδικασία για την καταβολή τους, τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών μετά τις αυτοψίες που έκαναν στα κτήρια του νησιού, θα παραδώσουν μία κατάσταση με τα ονόματα των δικαιούχων στην Π.Ε. Ζακύνθου και από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσει η ενημέρωση των δικαιούχων για τη συμπλήρωση κάποιων συμπληρωματικών στοιχείων για την καταβολή των χρημάτων. Με αυτή την εξέλιξη ολοκληρώνεται σταδιακά η δέσμη μέτρων που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση για τη στήριξη και την ανακούφιση των πληγέντων.
Υπενθυμίζουμε ότι την Τρίτη πιστώθηκαν στους λογαριασμούς όλων των δικαιούχων η οικονομική ενίσχυση για τις οικοσκευές, μετά το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου. Συνολικά πιστώθηκαν 368.944,01 ευρώ σε 312 δικαιούχους μετά το αίτημα για χρηματοδότηση που είχε υποβάλει ο Δήμος Ζακύνθου στο Υπουργείο Εσωτερικών.