«Από το νου στην καρδιά» | Έκθεση ζωγραφικής μαθητών 2ου Δημοτικού

Ρεπορτάζ: Ναταλία Κατσιμίγα

Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στην αυλή του Μουσείο Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων. Τα έργα υψηλής αισθητικής αξίας των μαθητών με θέμα το Διονύσιο Σολωμό ήταν έκδηλα όχι μόνον των γνώσεων αλλά και της αγάπης που ανέπτυξαν για τη ζωγραφική κατά τη διάρκεια του περασμένου σχολικού έτους.

«Πρέπει πρώτα με δύναμη να συλλάβει ο νους, κι έπειτα η καρδιά θερμά να αισθανθεί ό,τι ο νους εσυνέλαβε» [Στοχασμός του εθνικού μας Ποιητή]

Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν στα πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος για το οποίο συνεργάστηκαν άψογα η αρχαιολόγος και διευθύντρια του Μουσείου Κ. Δεμέτη με την εκπαιδευτικό -εικαστικό Ν. Κάπαρη. Το πρόγραμμα αποτελείτο από τρεις φάσεις: Την παρουσίαση στους μαθητές εισαγωγικού εκπαιδευτικού υλικού που παραχωρήθηκε από το Μουσείο ώστε να εξοικειωθούν με το θέμα, εν συνεχεία την επίσκεψη στο χώρο του Μουσείου και τέλος το πέρασμα στη δημιουργική διαδικασία της σύνθεσης.
Η εκπαιδευτικός κα. Κάπαρη δήλωσε: «Δουλέψαμε πάρα πολύ φέτος –ξεκινήσαμε να μάθουμε σχέδιο, ελεύθερο σχέδιο, χρώμα, τόνους χρωμάτων μέχρι να φτάσουμε σε ένα σημείο να μπορούμε να κάνουμε προσωπογραφία. Η πρόκληση ήταν πως από ένα θέμα – γιατί μια προσωπογραφία δούλεψαν όλοι- να βγάλουν τόσα διαφορετικά έργα – συνθετικά, χρωματικά, εκφραστικά»… Με τον στόχο να επιτυγχάνεται καθώς όλα τα έργα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα, δουλεμένα δε με ποικίλες τεχνοτροπίες αφήνοντας ικανοποιημένους τόσο γονείς, κηδεμόνες κι επισκέπτες της έκθεσης όσο – και κυριότερο – τους ίδιους τους μαθητές που έσπευδαν να παρουσιάσουν όχι μόνον τα δικά τους έργα στους επισκέπτες αλλά και αυτά των συμμαθητών τους!
Από την πλευρά της, η κα. Δεμέτη δήλωσε: «Γέμισε το μουσείο από παιδικές φωνές κι είναι πολύ σημαντικό αυτό! Βλέπουνε τα έργα τους που εκτίθενται κι αισθάνονται κι αυτά σαν αληθινοί καλλιτέχνες – και είναι! Σημαντικό πως τα παιδιά πλέον βλέπουν το Μουσείο φιλικά, οπότε θα ξανάρθουν μεγαλώνοντας» ενώ συμπλήρωσε πως τα έργα θα επιστραφούν στους μαθητές αλλά έχουν ψηφιοποιηθεί από το Μουσείο και έχουν ήδη ανέβει στην επίσημη ιστοσελίδα του όπου μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να τα απολαύσει.
Η διευθύντρια του Μουσείου ευχαρίστησε και τη Λέσχη «Ο Ζάκυνθος» για την παραχώρηση των ταμπλό πάνω στα οποία εκτέθηκαν τα έργα.