Ένα νησί από… πλαστικά στη Μεσόγειο

Δεν είναι σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Μια νήσος μήκους δεκάδων(!) χιλιομέτρων που αποτελείται εξ ολοκλήρου από σκουπίδια έχει σχηματιστεί στη Μεσόγειο.

Το νησί των σκουπιδιών της Μεσογείου
Η νήσος που έχει σχηματισθεί από κομμάτια πλαστικών ποτηριών, μπουκαλιών, παπουτσιών και ρούχων εντοπίζεται στις ακτές της Τοσκάνης, ανάμεσα στη Κορσική και τη νήσο Έλβα. Δεν είναι σταθερή και γίνεται ορατή μόνον ευκαιριακά – ιδίως ύστερα από δυνατές βροχές – αναλόγως της πορείας των ανέμων μεταξύ Κορσικής- Έλβας και των θαλάσσιων ρευμάτων. Δημιουργείται δε σε μία περιοχή της Μεσογείου που έχει χαρακτηρισθεί φυσική ζώνη διεθνούς ενδιαφέροντος και στην οποία από το ’91 έχει δημιουργηθεί ζώνη προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών με την παρουσία τους εκεί να είναι μεγάλη.

Το πάθημα που δεν έγινε μάθημα
Λίγα χρόνια έχουν περάσει από τότε που πρωτοαντικρίσαμε εικόνες του «Μεγάλου Χωραφιού Σκουπιδιών» στο βόρειο Ειρηνικό, μίας συγκέντρωσης 80,000 τόνων σκουπιδιών με έκταση 3 φορές αυτή της Γαλλίας. Σοκαρισμένοι τότε είχαμε αντιληφθεί επιτέλους το πρόβλημα της μόλυνσης των θαλασσών ως υπαρκτό αλλά ίσως επειδή η είδηση ερχόταν από μακριά, ίσως με το σκεπτικό πως «δεν συμβαίνουν αυτά εδώ» σύντομα το ξεχάσαμε και συνεχίσαμε…ως είχαμε. Αλλά συμβαίνουν. Η νήσος σκουπιδιών της Μεσογείου έχει διπλάσια πυκνότητα και 4 φορές υψηλότερη συγκέντρωση μικρο-πλαστικών από αυτήν του Ειρηνικού.
Το πιο σημαντικό τώρα είναι να αντιληφθούμε το πρόβλημα ως δικό μας: Αν το Ιόνιο είναι η αυλή μας, η Μεσόγειος είναι η γειτονιά μας. Τόσο οι δράσεις μας – σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο -όσο και τα κρατικά και διακρατικά μέτρα που λαμβάνονται στη Μεσόγειο διαμορφώνουν το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε και στο οποίο θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας.

Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πάρου
Ο Δήμος Πάρος με την πρωτοβουλία Clean Blue Paros έχει σκοπό να γίνει το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίμματα κι ένα από τα πρώτα παγκοσμίως! Συνεργαζόμενος με τον οργανισμό Common Seas, την εταιρεία μεταφορών απορριμμάτων WATT, το Cyclades Preservation Fund και τη WWF Hellas ο Δήμος έχει στόχο να αντικαταστήσει με εναλλακτικές λύσεις πλήρως πλαστικά κύπελα, σακούλες και μπουκάλια νερού μειώνοντας έτσι αποτελεσματικά την ρύπανση. Και στα δικά μας!