Ιόνιο Πανεπιστήμιο | Διάλεξη για την άγρια ορνιθοπανίδα

Ρεπορτάζ: Νατάσα Πατρινού

Στο Αμφιθέατρο του Ιονίου Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η διάλεξη με θέμα «Η οικολογική αξία των νησιωτικών συμπλεγμάτων της Ελλάδας για την άγρια ορνιθοπανίδα». Η ομιλία που έγινε από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος Δρ. Γεώργιο Καρρή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η οποία έχει οριστεί στις 5 Ιουνίου. Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή για το κοινό, ωστόσο δεν γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει μιας και το θέμα της διάλεξης, αλλά και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν σημαντικά για την περιοχή μας.
Ο κ. Καρρής μίλησε για τα Στροφάδια τα οποία χαρακτήρισε ένα φυσικό εργαστήρι επισημαίνοντας ότι οι έρευνες που έχουν ήδη ξεκινήσει εκεί θα πρέπει να συνεχιστούν. Για αυτό, όπως είπε, χρειάζεται η καλή συνεργασία με την Μητρόπολη. Άλλωστε, στα Στροφάδια, όπως είπε ο κ. Καρρής, έχουν «χτιστεί» οι βάσεις για την σωστή επιστημονική παρατήρηση. Υπάρχουν, δηλαδή, κάποιες σταθερές υποδομές και πλέον είναι κρίσιμο να πάει η έρευνα ένα βήμα πιο μπροστά.
Αναφορά έγινε και στην εξόρυξη υδρογονανθράκων με τον καθηγητή να τονίζει πως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να συνεργαστεί με τις εταιρίες που θα έρθουν για τον έλεγχο τυχόν επιπτώσεων από τις εξορύξεις.
Το Ιόνιο στο κομμάτι των ερευνών στη θάλασσα είχε ένα τεράστιο κενό σε σχέση με το Αιγαίο. Αυτό όμως πλέον αλλάζει μιας και τόσο η έρευνα για τους υδρογονάνθρακες όσο και άλλοι παράμετροι όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, η σκέψη για την δημιουργία πλωτών αιολικών πάρκων και φυσικά τα υδατοδρόμια έχουν κάνει απαραίτητη την μελέτη και στο Ιόνιο. Οι επιστήμονες που ζουν εδώ και έχουν ήδη τη γνώση θα πρέπει, όπως είπε ο κ. Καρρής, να αναλάβουν και τους απαραίτητους ελέγχους.
Ένα ακόμη από τα ζητήματα που μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης ήταν ο οικοτουρισμός με τον καθηγητή του τμήματος Περιβάλλοντος να επισημαίνει ότι η Ζάκυνθος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο. Το παράδειγμα της Λέσβου που είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς παρατήρησης πουλιών στην Ευρώπη, λόγω της ποικιλίας ενδημικών και μεταναστευτικών πτηνών και οικοσυστημάτων θα μπορούσε να ακολουθήσει και η Ζάκυνθος.