«Θα τα αλλάξω όλα» |Το μήνυμα του Ν. Αρετάκη για μια πορεία χωρίς συμβιβασμούς

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά την πρώτη συνάντηση που είχαν χθες ο απερχόμενος Δήμαρχος, Παύλος Κολοκοτσάς με τον νεοεκλεγέντα Νικήτα Αρετάκη, με αποτέλεσμα, ο κ. Κολοκοτσάς να αποχωρήσει από τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν και οι διευθυντές όλων των υπηρεσιών του δήμου, αλλά και νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του κ. Αρετάκη για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και για όλα τα θέματα που απασχολούν το δήμο. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε, όχι μόνο ότι ήταν αρκετά ενημερωμένος, αλλά έδειξε από την πρώτη ημέρα ότι θα εφαρμόσει μία διαφορετική πολιτική, χωρίς συμβιβασμούς.
Αρχικά, ο κ. Κολοκοτσάς ενημέρωσε για τα έργα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, την οικονομική κατάσταση του Δήμου, την αξιοποίηση του Ναυαγίου και γενικότερα, για μία σειρά ζητημάτων και προβλημάτων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Αρετάκης, ο οποίος τόνισε ότι θα τα αλλάξει όλα, με τη συνεργασία και των εργαζομένων του Δήμου, ενώ ζήτησε να γίνει μία πλήρης καταγραφή των μηχανημάτων και της κινητής περιουσίας του Δήμου, ώστε να ξέρει όταν αναλάβει τα καθήκοντά του, τι ακριβώς θα του παραδοθεί, τι παρέλαβε ο κ. Κολοκοτσάς από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά και ποιες προμήθειες έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Όταν όμως, ο κ. Αρετάκης, αναφέρθηκε στο έργο του ηλεκτροφωτισμού και διευκρίνισε ότι δεν θα παραλάβει και δεν θα συνεχίσει έργο της νυν δημοτικής αρχής, υποστηρίζοντας ότι γίνεται εις βάρος των συμφερόντων του δήμου και των Ζακυνθινών, ο κ. Κολοκοτσάς απάντησε εκνευρισμένος ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εντιμότητά του και ότι δεν θα φορτωθεί άλλες αμαρτίες. Μάλιστα, εξήγησε ότι για το έργο, ο Δήμος έχει λάβει βραβείο.

Νέα πορεία, χωρίς συμβιβασμούς
Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, αμέσως μετά τη συνάντηση που έληξε, χωρίς να καταφέρει να πει τις απόψεις του και τις ιδέες του για τον τρόπο που θα ασκήσει διοίκηση από την 1η Σεπτέμβρη, σε δηλώσεις του στην «Ημέρα», τόνισε: «Απογοητεύτηκα από τη συνάντηση, διότι ενώ ήθελα να αναπτύξω τις απόψεις μου και να πω ακριβώς τι διαπιστώνω για τη μελέτη ηλεκτροφωτισμού, ο Δήμαρχος με φωνές, με διέκοπτε και δεν με άφησε να ολοκληρώσω τη σκέψη μου και να αποδείξω ότι αυτή η μελέτη είναι ανεδαφική. Δεν μπορώ να την εφαρμόσω και δεν μπορώ να εκταμιεύσω με αυτή τη μελέτη ούτε ένα ευρώ εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου. Δημιουργήθηκε ένταση και ο Δήμαρχος αποφάσισε να αποχωρήσει».
Μετά τη συνάντηση που διεκόπη, ο κ. Αρετάκης θα προχωρήσει σε νέες συναντήσεις με τους διευθυντές των υπηρεσιών, ώστε να συζητηθούν αναλυτικά όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα έργα, την οικονομική διαχείριση και την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η ενημέρωση…
Στην αρχή της συνάντησης, ο απερχόμενος Δήμαρχος θέλησε να ενημερώσει τον κ. Αρετάκη για όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του και μάλιστα, τον συνεχάρη για την εκλογή του, τον αποκάλεσε καταξιωμένο τεχνοκράτη και είπε ότι θα σταθεί στο πλευρό του για το καλό του τόπου. Ο κ. Κολοκοτσάς έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και κυρίως στις προτεραιότητες που έθεσε, υπενθυμίζοντας ότι όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, ο ΧΥΤΑ ήταν κλειστός, τα σκουπίδια στους δρόμους και δεν είχε προχωρήσει το θέμα της χωροθέτησης, της ολοκληρωμένης και της ενδιάμεσης διαχείρισης. Τόνισε στον κ. Αρετάκη ότι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού και οι ανεξέλεγκτες χωματερές. Στη συνέχεια, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις κοινωνικές δομές (κοινωνικό παντοπωλείο, εστιατόριο), το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το Κέντρο Κοινότητας, ενώ ο προϊστάμενος του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας του παρέδωσε ένα υπόμνημα για τις υπηρεσίες που παρέχονται, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν. Ο κ. Κολοκοτσάς παρέδωσε στον κ. Αρετάκη, μεταξύ άλλων, φακέλους που περιελάμβαναν τον απολογισμό του, τον στρατηγικό σχεδιασμό των έργων του Δήμου και ενημέρωση για τα δάνεια του Δήμου και γενικά για τις οφειλές προς τρίτους. Επίσης, ο κ. Κολοκοτσάς τον ενημέρωσε σχετικά με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για το Ναυάγιο και για τη λήψη μέτρων στο πλάτωμα, θέμα που θα απασχολήσει και την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ν. Αρετάκης: «Θα τα αλλάξω όλα»
Ο κ. Αρετάκης όταν πήρε το λόγο, τόνισε ότι η νέα δημοτική αρχή δεν έχει σκοπό να ελέγξει τα πεπραγμένα της απερχόμενης δημοτικής αρχής, καθώς αυτό είναι αρμοδιότητα του Εισαγγελέα και των ορκωτών λογιστών. Όπως είπε, «Ο λαός ελέγχει τη δημοτική αρχή και τώρα ο λαός αποφάσισε να αναλάβει ένας άνθρωπος για να αλλάξει κάποια πράγματα. Εγώ θα τα αλλάξω όλα! Δεν θα με σταματήσει τίποτα και δεν πρόκειται να συμβιβαστώ. Πήρα αυτή την εντολή από τους πολίτες, δεν θα με σταματήσει κανείς από το να εκπληρώσω αυτή την υποχρέωση. Εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη. Ήρθα να τα αλλάξω όλα με τη σύμφωνη γνώμη σας, δεν ήρθα για να γκρεμίσω. Θέλω να γίνει μία πλήρη καταγραφή των μηχανημάτων και της κινητής περιουσίας του Δήμου, για να ξέρω, τι έχει αγοραστεί, που είναι τα μηχανήματα, ποιοι τα χρησιμοποιούν και σε τι κατάσταση είναι για να ξέρω τι περιλαμβάνω. Αν έχουν υπάρξει ατασθαλίες, αυτό είναι θέμα Εισαγγελέως και όχι δικό μου». Ο κ. Κολοκοτσάς είπε ότι οι Ζακυνθινοί δεν «καταδίκασαν» τον νυν δήμαρχο, καθώς δεν συμμετείχε στις εκλογές και πρόσθεσε ότι έκανε ότι μπορούσε ενώ επικρατούσαν δύσκολες συνθήκες. Ο κ. Αρετάκης του απάντησε ωστόσο ότι συμμετείχαν στις εκλογές μέλη της δημοτικής αρχής…

Ο ηλεκτροφωτισμός η αιτία της αποχώρησης του Δημάρχου…
Ο κ. Αρετάκης είπε ότι ζήτησε από τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών τη μελέτη για τον ηλεκτροφωτισμό και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να εκταμιεύσει χρήματα για αυτή τη σύμβαση. Αυτή ήταν και η πρόταση που εκνεύρισε τον κ. Κολοκοτσά, ο οποίος τον διέκοψε και υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολούθησε, τονίζοντας ότι δεν παραδίδει αμαρτίες! Στη συνέχεια αποχώρησε από το τραπέζι της συζήτησης.
Αποδεικνύεται, μετά από αυτή την πρώτη συνάντηση, ότι ο κ. Αρετάκης θα ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική και θα ασκήσει διοίκηση, βάζοντας ως προτεραιότητα την υλοποίηση έργων στο νησί. Έχει ήδη φροντίσει να ενημερωθεί για τα πεπραγμένα της νυν δημοτικής αρχής, για να διορθώσει τις πρακτικές που θεωρεί λάθος αλλά και για να μπορέσει τον Σεπτέμβρη να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, χωρίς περιττές καθυστερήσεις. Με ουσιαστικό αποτέλεσμα αναμένεται να είναι οι συναντήσεις που θα έχει ο κ. Αρετάκης με τους διευθυντές των υπηρεσιών, όπου θα ενημερωθεί αναλυτικά για όλα τα έργα, τις δράσεις και τα προβλήματα, έτσι ώστε να σχεδιάσει τις παρεμβάσεις της τετραετίας.