Ενημέρωση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον κινηματογράφο «Φώσκολος», από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η οποία ενημέρωσε τους πολίτες για τα μέτρα που μπορούν να πάρουν για να αντιμετωπίσουν φυσικές καταστροφές όπως πυρκαγιές και σεισμούς. Το παρών έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λ. Νιοτόπουλος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ι. Πανόπουλος, ο Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου Π. Πετσίνης και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, αλλά και απλός κόσμος που θέλησε να ενημερωθεί.
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβούλιου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης αλλά και εθελοντής, Γιώργος Καλογερόπουλος, ανέφερε: «Υλοποιήσαμε την 8η κατά σειρά ημερίδα από το σύνολο 24 ημερίδων που θα κάνουμε σε όλη την Ελλάδα. Η ημερίδα αφορά στα μέτρα που μπορεί να πάρει ο απλός πολίτης, δηλαδή απλές πρακτικές που μπορεί να υιοθετήσει με σκοπό να κάνει την απαραίτητη πρόληψη για φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές. Στόχος είναι η ενημέρωση για μέτρα αυτοπροστασίας κατά την εκδήλωση ή την παρέλευση του φαινόμενου. Θέλουμε να καταστήσουμε τον πολίτη ενεργό, μέρος μιας λύσης, ειδικά σε ένα νησί που ο εγκέλαδος το επισκέπτεται και το θυμάται συχνά. Ο καθένας είναι μέρος της λύσης, εφόσον μάθει και εκπαιδευτεί πάνω σε συγκεκριμένες πρακτικές. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ημιμάθεια είναι αυτή που σκοτώνει, άρα από μικρή ηλικία πρέπει να όλοι να μάθουν αυτές πρακτικές και αν χρειαστεί να τις εφαρμόσουν».

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου Ιωάννης Πανόπουλος τόνισε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι κοντά στην Ελληνική ομάδα διάσωσης. «Είμαστε σε συνεργασία με όλες τις εθελοντικές ομάδες και με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η οποία έχει τμήματα σε όλη την Ελλάδα και επεμβαίνουν σε φυσικές καταστροφές και ορειβατικά συμβάντα με τον εξοπλισμό που διαθέτουν. Όλοι οι φορείς και οι εθελοντικές ομάδες δίνουν μεγάλη έμφαση στην πρόληψη. Με την πρόληψη μπορούμε να αποσοβήσουμε πάρα πολλές καταστροφές», δήλωσε ο κ. Πανόπουλος.
Τον λόγο πήρε από την πλευρά του και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε: «Το κυρίαρχο είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Αν αυτό δεν καταφέρουμε να το κερδίσουμε, θα έχουμε χάσει το στοίχημα. Και η διαφύλαξη έστω και μιας ανθρώπινης ζωής είναι σημαντική. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με όλα τα σώματα. Αυτό που ήθελα όμως να σας πω είναι ότι υπάρχει ένα κενό, ένα μπέρδεμα εξουσιών. Εμείς καλούμαστε να βάζουμε χρήματα από τον δικό μας προϋπολογισμό καθώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση από το Υπουργείο για την Πολιτική Προστασία. Την ίδια ώρα, οι Δήμοι χρηματοδοτούνται με μεγάλα ποσά για αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία. Για τα αντιπλημμυρικά έργα, καθαρίσαμε 60 περίπου χιλιόμετρα σε κοινότητες που δεν ήταν αρμοδιότητα μας».
Στην ημερίδα αναλύθηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να προστατευθούν από πυρκαγιές και σεισμούς. Επίσης, για την προστασία από τις πλημμύρες μίλησε η κα Ελίνα Νουνοπούλου, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και για την παροχή πρώτων βοηθειών μίλησε η κα Μαρία Οικονόμου, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και εκπαιδεύτρια.