Στο επίκεντρο ασφάλεια και υποδομές | Ο Βρετανός πρόξενος σε Δημαρχείο και Αστυνομία

•Καμπάνια για την ασφάλεια των νέων τουριστών
•Ο Ν. Αρετάκης στην «Ημέρα» – «Βασική προτεραιότητα η ασφάλεια»
•Προβληματισμένοι επιχειρηματίες και τουρίστες από την παραβατικότητα

Η ασφάλεια και οι υποδομές βρέθηκαν στο επίκεντρο της εθιμοτυπικής, αλλά ιδιαίτερης σημασίας συνάντησης, της αντιπροσωπείας του βρετανικού Προξενείου τόσο με το Δήμαρχο Π. Κολοκοτσά, όσο και με τον Αστυνομικό Διευθυντή Π. Πετσίνη. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον Gary Nichols, Βρετανό πρόξενο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και τον Περιφερειακό Διευθυντή Νοτίου Ευρώπης του Βρετανικού προξενείου Gerard McGurk. Η θητεία τόσο του Δημάρχου, Παύλου Κολοκοτσά, όσο και του Gary Nichols, πλησιάζουν στο τέλος τους και η συνάντηση υπό τον περιφερειακό διευθυντή Νοτίου Ευρώπης του Προξενείου, εξασφαλίζει τη συνέχιση της καλής συνεργασίας.
Στη συνάντηση έγινε μια εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση αναφορικά με τα έργα υποδομής τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη (π.χ. ηλεκτροφωτισμός και ασφαλτόστρωση) και που συμβάλλουν στην ασφάλεια των βρετανών επισκεπτών και των κατοίκων στο νησί μας, ενώ έλαβε χώρα και μια πλήρης ενημέρωση για τα έργα που θα υλοποιηθούν μέχρι και το 2020.
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο σεβασμό που θα πρέπει να δείχνουν οι Βρετανοί στους νόμους της χώρας, προκειμένου να αποφεύγονται έκτροπα, που όχι μόνον δυσφημούν το νησί μας, αλλά έχουν και δυσάρεστες συνέπειες για τους επισκέπτες μας.
Να σημειωθεί ότι από το προξενείο ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα ξεκινήσει καμπάνια για την ασφάλεια των νέων που ταξιδεύουν τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ισπανία και την Κύπρο.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά την αντιπροσωπεία σχετικά με τις βελτιωτικές κινήσεις που έχουν γίνει σε νευραλγικούς τομείς του νησιού. «Έχουμε εκμεταλλευτεί γρήγορα τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά προγράμματα για να λύσουμε μια σειρά θεμάτων» διαβεβαίωσε ο Π. Κολοκοτσάς συζητώντας με την αντιπροσωπεία τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί, αλλά κι εκείνα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα για τη διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων, την οδική ασφάλεια, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ο κ. Κολοκοτσάς είπε ότι το επόμενο δίμηνο θα έχουν αντικατασταθεί κι όλα τα φώτα του νησιού, με τον Πρόξενο να χαιρετίζει το έργο αναφέροντας «πως για την ασφάλεια των τουριστών η σωστή φωταγώγηση είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας».

«Οι Βρετανοί θα επιλέγουν πάντα τη Ζάκυνθο»
Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία διαβεβαίωσε πως «Είτε Brexit γίνει είτε όχι και πάλι οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να έρχονται στη Ζάκυνθο». Τέλος θερμή παράκληση απηύθυνε ο δήμαρχος, να γίνει υπενθύμιση στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να μεταφέρουν στους πελάτες τους τις οδηγίες που υπάρχουν για τη χώρα μας. «Οι επισκέπτες να σέβονται τους νόμους μας! Όταν βγαίνουν έτσι μεθυσμένοι με μια μικρο-παρεξήγηση είναι λογικό να έχουμε επεισόδια», ανέφερε ο κ. Κολοκοτσάς, ενώ διαβεβαίωσε πως θα αυξηθεί η αστυνομική παρουσία στις τουριστικές περιοχές και κυρίως στον Λαγανά. Με αυτή τη στάση συμφώνησε απόλυτα ο Περιφερειακός Διευθυντής Νοτίου Ευρώπης του Προξενείου Gerard McGurk ο οποίος από την πλευρά του ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσουν σύντομα μια καμπάνια για την ασφάλεια των νέων που ταξιδεύουν τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ισπανία και την Κύπρο.

Επίσκεψη και στην Αστυνομία
Η συνάντηση της αντιπροσωπείας στην οποία παρευρέθηκε, εκτός από τον Αστυνομικό Διευθυντή Π. Πετσίνη και ο υποδιευθυντής Δ. Αγγελούδης, ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα, ωστόσο συζητήθηκαν διεξοδικά οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση των αρχών με τους επιχειρηματίες στο Λαγανά. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο με τους αντιπροσώπους του Βρετανικού προξενείου να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και το έργο των αρχών. Συζητήθηκαν, βέβαια, τόσο τα περσινά περιστατικά όσο και ο φετινός καυγάς με την τραγική κατάληξη στο Λαγανά.

Η επόμενη μέρα σε Δήμο και Περιφέρεια
Κατά τη συζήτηση στο Δημαρχείο, ο κ. Κολοκοτσάς έδωσε βαρύτητα και στην επόμενη μέρα, τονίζοντας ότι ο νέος Δήμαρχος του νησιού, ο Νικήτας Αρετάκης, είναι ένας τεχνοκράτης, ο οποίος θα προχωρήσει τα έργα που έχει ξεκινήσει η δημοτική αρχή για την στήριξη του τουριστικού προϊόντος, αλλά και για την ανάπτυξη του νησιού. Επίσης, ο κ. Κολοκοτσάς πρόσθεσε ότι και η νέα Περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα θα βοηθήσει το Δήμο σε όλες τις παραπάνω προκλήσεις, διαβεβαιώνοντας έτσι την αντιπροσωπεία πως, το κράτος, τουλάχιστον, στη Ζάκυνθο, έχει συνέχεια κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τον τουρισμό.

Ν. Αρετάκης: «Βασική προτεραιότητα η ασφάλεια»
Ο νέος Δήμαρχος του νησιού, Νικήτας Αρετάκης, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον απερχόμενο Δήμαρχο Παύλο Κολοκοτσά για να συζητήσουν για τα έργα και ο κ. Κολοκοτσάς αναμένεται να τον ενημερώσει εκτενώς για όλα όσα είναι σε εξέλιξη και υλοποιούνται. Ο κ. Αρετάκης σε δηλώσεις στην «Ημέρα» είπε: «Θα ενημερωθώ εκτενώς για όλα τα έργα και θα προχωρήσω σε σοβαρές παρατηρήσεις. Περιμένω να ακούσω πρώτα από τον Δήμαρχο όσα έχει να μου πει. Θα ενημερωθώ και σχετικά με τις τελευταίες συναντήσεις και συσκέψεις που έγιναν για θέματα ασφάλειας, στον Λαγανά και τις προτάσεις του Πρόξενου. Εγώ δεν θα πω λόγια, θα μιλήσει το αποτέλεσμα. Θα ανακοινώσω επίσημα σε λίγες μέρες ακριβώς το πρόγραμμα και τις προτεραιότητές μας. Η ασφάλεια των Ζακυνθινών και των επισκεπτών είναι στις βασικές προτεραιότητες μας. Θα δημιουργηθεί ένα Τμήμα στον Δήμο για να βοηθά (ηλεκτρονικές υπηρεσίες) την Αστυνομία, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης».
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Αρετάκης χθες βράδυ παρευρέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ήδη έχει ξεκινήσει μία σειρά από συναντήσεις, ώστε στους επόμενους μήνες του καλοκαιριού και πριν αναλάβει καθήκοντα, να σχηματίσει μία πλήρη εικόνα των προβλημάτων και να χαράξει τη στρατηγική του για την επόμενη μέρα.

Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες
Μία σειρά από προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και την παραβατικότητα, αλλά και συγκεκριμένα με το μοντέλο που έχει αναπτυχθεί στον Λαγανά, απασχολούν πολύ έντονα τις αρχές και τους επιχειρηματίες. Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, στο επίκεντρο της σύσκεψης για τον Λαγανά, που συγκάλεσε η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και έγινε παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ι.Ν., Ταξίαρχου Κωνσταντίνου Παπανικολάου βρέθηκαν όλα τα προβλήματα της περιοχής, όπως τα τετράτροχα, η ηχορύπανση, το παρεμπόριο, η νοθεία των ποτών ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι κράχτες και η μικροεγκληματικότητα στο δρόμο, όπως οι κλοπές που διαπράττουν Ρομά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των τοπικών αρχών, υπηρεσιών και φορέων (Δήμος, Περιφέρεια, Λιμενικό, Πυροσβεστική, Κτηματική, Επιμελητήριο, Επιθεώρηση Εργασίας) καθώς επίσης και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η αστυνομία και φέτος θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Όμως προφανέστατα, άμεσα, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στον Λαγανά. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές και ομοφωνία. Επίσης, αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση! Μένει να δούμε αν θα βελτιωθούν έστω και λίγο οι συνθήκες στο μέλλον.

Χριστίνα Τετράδη – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά – Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ
«Φέτος θα πρέπει να κινηθούμε με τις δυνατότητες που έχουμε. Η αστυνομία θα ενισχυθεί με έξι άτομα από την ΟΠΚΕ, ενώ επίσης ο Διευθυντής της Αστυνομίας υποσχέθηκε ότι θα αυξηθούν οι περιπολίες στον Λαγανά. Με τον Γενικό Πρόξενο είπαμε ότι πρέπει να επιστήσει την προσοχή στους tour operator. Να μην διαφημίζεται ο Λαγανάς σαν μια περιοχή που μπορεί να έρθει κάποιος και να κάνει ότι θέλει, όποτε θέλει και όπου θέλει… Οι επιχειρηματίες πρέπει να φροντίσουμε να μην δρούμε ο ένας εις βάρος του άλλου και εις βάρος της εικόνας μιας περιοχής, η οποία αξίζει να είναι η πρώτη και όχι η τελευταία. Οι περισσότεροι Βρετανοί ενοχλούνται από αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές, γιατί δεν τους αρέσει οι συμπατριώτες τους και ο τόπος τους να δυσφημούνται».

Γιάννης Φιλιπποπολίτης – Τουριστικός πράκτορας
«Μοναδική λύση είναι να υπάρξει περισσότερη αστυνόμευση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να φέρεις αποτελέσματα. Θα πρέπει να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι! Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο για να βελτιωθούν οι συνθήκες στον Λαγανά. Όλοι όταν βλέπουν την αστυνομία να κυκλοφορεί, περιορίζονται, συμπεριφέρονται φυσιολογικά και έτσι, λιγοστεύουν τα κρούσματα. Οπότε χρειάζεται ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης! Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε η νεολαία να περάσει καλά, αρκεί να υπάρχει σωστή εποπτεία».