368.944 ευρώ σε 312 Ζακυνθινούς μετά το σεισμό | Μπήκαν στους λογαριασμούς

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς όλων των δικαιούχων η οικονομική ενίσχυση για τις οικοσκευές, μετά το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου. Συνολικά πιστώθηκαν 368.944,01 ευρώ σε 312 δικαιούχους μετά το αίτημα για χρηματοδότηση που είχε υποβάλει ο Δήμος Ζακύνθου στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Από το Δήμο Ζακύνθου ολοκληρώθηκε η διαδικασία απόδοσης των οικονομικών ενισχύσεων των νοικοκυριών, με τον προϊστάμενο του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου, Στέλιο Πέττα, να σημειώνει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς, η υπηρεσία κινήθηκε συγκροτημένα και ότι μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης θα έχει ολοκληρωθεί η πίστωση στους λογαριασμούς. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε τρεις περιπτώσεις με τον αριθμό ΙΒΑΝ, αναμένεται να λυθούν άμεσα και να καταβληθούν και σε αυτούς τους τρεις συμπολίτες μας τα χρήματα.
Σημειώνεται ότι οι οικονομικές αυτές ενισχύσεις είναι ακατάσχετες σύμφωνα με το άρθρο 271 του Νόμου 4555/2018 (ΦΕΚ 133/ 19-07-2018 Τεύχος Α’ και μη συμψηφίσιμες με όποιες οφειλές των δικαιούχων. Το ποσόν προήλθε από το Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Εσωτερικών μετά από έγκριση με Υπουργικές Αποφάσεις των αιτήσεων του Δήμου Ζακύνθου.
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρινόμενο στα αιτήματα και άλλων δήμων της χώρας ενέκρινε συνολικά επιχορηγήσεις ύψους 352.872,02 ευρώ, για τη χορήγηση των οικονομικών ενισχύσεων σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, στο Δήμο Ευρώτα για άμεσες βιοτικές ανάγκες και αντικατάσταση οικοσκευών μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα της 12ης Ιανουαρίου, εγκρίθηκε το ποσό των 17.905,22 ευρώ, στο Δήμο Ζαχάρως για βιοτικές ανάγκες μετά τον ανεμοστρόβιλο (1/2/2019) το ποσό των 7.043,28 €, στο Δήμο Λέσβου για βιοτικές ανάγκες μετά την αποκόλληση και πτώση βράχων στις 24/11/2018 το ποσό των 3.000 ευρώ και στο Δήμο Σφακίων για άμεσες και βιοτικές ανάγκες και αντικατάσταση οικοσκευών το ποσό των 3.521ευρώ. Τις σχετικές αποφάσεις υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

«Κόλλησαν» στο γραφείο του Χρ. Σπίρτζη τα 5.000 ευρώ
Ωστόσο, τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με το ποσό 5.000 ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι η ενίσχυση ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά ακίνητο και στο ποσό των 1.000 ευρώ ανά χώρο βοηθητικής χρήσης και δε φορολογείται, ούτε κατάσχεται.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκκρεμεί η υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών. Όσον αφορά τη διαδικασία για την καταβολή τους, τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών μετά τις αυτοψίες που έκαναν στα κτήρια του νησιού, θα παραδώσουν μία κατάσταση με τα ονόματα των δικαιούχων στην Π.Ε. Ζακύνθου και από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσει η ενημέρωση των δικαιούχων για να δώσουν κάποια συμπληρωματικά στοιχεία για την καταβολή των χρημάτων.