Έντονες διεργασίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ | Οι σίγουροι και οι εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια της Ζακύνθου

* Σίγουροι οι Κοντονής και Τετράδη
*Ο Τ. Καλόφωνος πιθανότατα ο 2ος υποψήφιος της ΝΔ
* Πρόβλημα ερμηνείας για τη ΝΔ η υποψηφιότητα Ακτύπη
* Νέα πρόσωπα φρέσκες αλλαγές

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών και οι διεργασίες των κομματικών επιτελείων κορυφώνονται για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ενώ ήδη σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για να ξεκινήσει, όπως προβλέπεται, η εκλογική διαδικασία. Αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές που έδωσαν ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα στο κόμμα της τάξης του 9,36% το οποίο πάση θυσία επιθυμεί να διατηρήσει αλλά και για το κυβερνών το οποίο προσπαθεί να κρατήσει την ψαλίδα σε χαμηλότερα επίπεδα.
Σε αυτό, πολύ σημαντικό ρόλο δεν θα παίξουν μόνο τα κυβερνητικά προγράμματα που θα εξαγγείλουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και τα πρόσωπα που θα λάβουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στελεχώνοντας αυριανές θέσεις τόσο στο κοινοβούλιο όσο και πολύ δε περισσότερο στην επόμενη κυβέρνηση.
Παράλληλα, έντονο προβληματισμό προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών, όπου η Νέα Δημοκρατία επικράτησε στις 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Το στοίχημα είναι μεγάλο για τα γαλάζια στελέχη στα νησιά του Ιονίου, καθώς η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου εξελέγη Περιφερειάρχης με 20 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον Θ. Γαλιατσάτο την δεύτερη Κυριακή.

Το γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Ζακύνθου
Ειδικά στο νησί μας, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονο παρασκήνιο σχετικά με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Η μάχη που θα δοθεί σε τοπικό επίπεδο θα είναι ακόμα πιο μεγάλη, αφού το προβάδισμα της ΝΔ στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές, γεννά ελπίδες κατάκτησης της μονοεδρικής, μετά από πολλά χρόνια.
Η μάχη του συνωστισμού επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στη λίστα που θα στελεχωθεί το μονοεδρικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ, παρά στην μάχη με το απέναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα αποτελέσματα στο Δήμο Ζακύνθου με 70% στον Νικήτα Αρετάκη, επιβεβαιώνουν και έδωσαν το μήνυμα ότι ο Ζακυνθινός λαός εμπιστεύεται τις ανατροπές στο κατεστημένο, την εντιμότητα, την αλλαγή πλεύσης και την απάθεια σε ότι γνώριμο – παλιό – δουλεμένο. Ο λαός είναι πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε όλα όσα γνωρίζει… αφού ο τόπος είναι πολύ μικρός και όλοι ξέρουν ποιος είναι ποιός.

Δεδομένη η Χρ. Τετράδη αναζητούνται 2 ονόματα
Ο πρόεδρος της ΝΔ στις 9 Απρίλη 2019, ανακοίνωσε επίσημα το πρώτο όνομα της ξενοδόχου Χριστίνας Τετράδη, που θα στελεχώσει το γαλάζιο ψηφοδέλτιο στη Ζάκυνθο, κλείνοντας έτσι και την αναγκαστική ποσόστωση συμμετοχής γυναίκας και αφήνοντας ανοιχτό το θέμα των δύο ακόμη υποψηφίων. Η μάχη των περιφερειακών και τοπικών εκλογών άφησε στο περιθώριο το κλείσιμο των ψηφοδελτίων.

Κριτήρια θέτει το στρατηγείο της Πειραιώς
Στο κόμμα τις τελευταίες ημέρες σβήνουν και γράφουν ονόματα για τις τελικές λίστες των υποψηφίων που θα δώσουν τη μάχη στις 7 Ιουλίου, ενώ φαίνεται ότι τελευταία στιγμή θα έχουμε και ανατροπές με όσες αρχικά θεωρούνταν «κλειδωμένες» υποψηφιότητες. Οι τελικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα και η αγωνία των γαλάζιων στελεχών κορυφώνεται ειδικά μετά και την προϋπόθεση που έθεσε η Πειραιώς σε όσους ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα.

Συγκεκριμένα τους ζητήθηκε να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα βεβαιώνουν ότι:
α) δεν έχουν καταδικαστεί για κακούργημα ή για κάποιο από τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, απιστίας δικηγόρου, δωροδοκίας, καταπίεσης, απιστίας, παράβασης καθήκοντος, καθ` υποτροπή συκοφαντικής δυσφήμησης, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
β) Δεν έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα ή για τα ανωτέρω πλημμελήματα,
γ) Δεν εκκρεμεί εις βάρος τους ποινική δίωξη/ προκαταρκτική εξέταση/ προανάκριση/ κύρια ανάκριση, για κακούργημα ή για τα ανωτέρω πλημμελήματα και
δ) δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα συνεπεία καταδίκης.

Τα ονόματα και το παρασκήνιο στη ΝΔ
Πριν τις τελικές ανακοινώσεις σε όλη την επικράτεια γίνεται το τσεκάρισμα, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση. Με τα κριτήρια που θέτει η ΝΔ θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε τα άτομα που θα επιλεγούν, οι αυριανοί εκλεγμένοι βουλευτές να μην έχουν δικαστικές εκκρεμότητες και «βαρίδια»…
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς εξετάζει πολύ σοβαρά τις υποψηφιότητες των δύο γιατρών, του Τάσου Καλόφωνου και του Διονύση Ακτύπη. Ειδικά, το όνομα του Τάσου Καλόφωνου σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ είναι η δεύτερη επικρατέστερη επιλογή για το ψηφοδέλτιο, ο οποίος μάλιστα υπέβαλε την υπεύθυνη δήλωση, ενώ ανοιχτό παραμένει το σενάριο να επιλεγούν άλλα τοπικά στελέχη, πρόσωπα δημοφιλή και κοινής αποδοχής, που έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στήριξαν το κόμμα, όπως είναι ο Γιώργος Στασινόπουλος και ο Θοδωρής Κολπονδίνος. Δεν αποκλείεται και η πιθανότητα του Τάσου Μαρίνου (λόγω της ιδιαίτερης προσωπικής σχέσης του με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη) ο οποίος κατήλθε και στις Δημοτικές εκλογές ως ανεξάρτητος.
Ο γιατρός Τάσος Καλόφωνος συγκεντρώνει όλες εκείνες τις σκέψεις που τον κάνουν να διατηρεί προφίλ χαμηλών τόνων, εντιμότητας, επαγγελματικής καταξίωσης και σοβαρής αγαπητής προσωπικότητας χωρίς καμία πρόκληση και αποτυχία.
Οι φήμες φουντώνουν για τον κ. Στασινόπουλο, μετά την εκλογή του ως Περιφερειακός Σύμβουλος, όπου ήρθε πρώτος σε σταυρούς από το ψηφοδέλτιο της κας Κράτσα. Ο Θοδωρής Κολπονδίνος εξακολουθεί να παίζει δυνατά στις επιλογές λόγω της διείσδυσης του στη νεολαία, τον αγώνα του στην εξωστρέφεια του νησιού μας, αλλά και του πολιτικά άφθαρτου που διατηρεί μέχρι σήμερα.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει προσθαφαιρέσεις της τελευταίας στιγμής και ανατροπές.

Πρόβλημα στην υποψηφιότητα Διονύσης Ακτύπη;
Το όνομα του μεγάλης αναγνωρισιμότητας γιατρού και πρώην Δημάρχου και πολιτευτή Διονύση Ακτύπη, αρχικά φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα στη συμπλήρωση της Υπεύθυνης Δήλωσης που ζητάει το κόμμα, με δεδομένο το γνωστό πρόβλημα του πλημμελήματος για το οποίο αρχικά κατηγορείται μαζί με συναδέλφους του (υπόθεση θανάτου στο νοσοκομείο Ζακύνθου), χωρίς όμως η νομική διαδικασία να έχει προχωρήσει ώστε να είναι ξεκάθαρη η όποια ευθύνη ή αθώωσή του.
Πολιτικοί κύκλοι ερμηνεύουν ότι η όποια συμπλήρωση της Υπεύθυνης Δήλωσης που του ζητάει το κόμμα θα έχει πρόβλημα στην παράγραφο
γ) Δεν εκκρεμεί εις βάρος τους ποινική δίωξη/ προκαταρκτική εξέταση/ προανάκριση/ κύρια ανάκριση, για κακούργημα ή για τα ανωτέρω πλημμελήματα
Αν η ερμηνεία ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, η υποψηφιότητα Ακτύπη από πολλούς θεωρείται δεδομένη.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και το εν συνόλω νέο πρόσωπο που έχει δείξει η ΝΔ και ήδη έχει εκτιμηθεί από τον ελληνικό λαό, δεν θα ρισκάρουν την όποια προεκλογική αντιπαράθεση αλλά πολύ δε περισσότερο και την επόμενη μέρα όπου η πιθανή εκλογή βουλευτή θα βάλει ζητήματα ασυλίας.

Πρόσωπα που θα εμπνεύσουν αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την άλλη πλευρά, στο κυβερνητικό επιτελείο πέφτει… σκληρή δουλειά, καθώς έχει να διαχειριστεί τη βαριά ήττα με σχεδόν 9,5 μονάδες στις Ευρωεκλογές, αλλά και τη βαριά ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να βρουν τους τρόπους αλλά και τα πρόσωπα που θα μπορέσουν και πάλι να εμπνεύσουν τους ψηφοφόρους.
Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την Παρασκευή, απηύθυνε μήνυμα συστράτευσης και αισιοδοξίας για τη νίκη και τόνισε ότι θα πρέπει να αναδειχθεί τι παρέλαβε η κυβέρνηση το 2015 και τι υλοποίησε. Όσο για την επόμενη μέρα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα καταθέσει πρόγραμμα, ένα συνολικό πολιτικό και οικονομικό τετράπτυχο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα και θα προβλέπει: νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με αυξήσεις μισθών, δικαιότερη φορολογία, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και ισχυρό κοινωνικό κράτος και κοινωνική ασφάλεια.

Στη Ζάκυνθο βασικό «χαρτί» ο Στ. Κοντονής
Στο νησί μας, βασικό χαρτί για το κυβερνών κόμμα παραμένει ο Βουλευτής Ζακύνθου και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος την τελευταία τετραετία έχει δώσει μάχες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και πάντα υπογραμμίζει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε το Μέγαρο Μαξίμου για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων, τόσο σε θέματα χρηματοδότησης σημαντικών υποδομών, θέματα υγείας, αθλητικών υποδομών όσο και σε έκτακτες καταστάσεις (σεισμό, πυρκαγιές κ.ά.). Όσο για τα άλλα δύο άτομα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο, πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι αναφέρουν ως επικρατέστερους τον αξιαγάπητο γιατρό – γυναικολόγο Ανδρέα Ρένεση και τη δραστήρια φαρμακοποιό Κική Καρυδάκη, η οποία έχει προσφέρει πάρα πολλά στον πολιτισμό του τόπου μας.

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν