9 «νεοεκλεγμένοι» μιλούν στο «Στιγμές» για το όραμά τους

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Public Issue, τον περασμένο Ιούλιο, το 74% του συνολικού πληθυσμού πιστεύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, το 23% νιώθει οργή για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα και το 73% νιώθει δυσαρεστημένο από τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η γενικότερη απαξίωση του πληθυσμού απέναντι στα πρόσωπα της πολιτικής οδηγεί σε χαμηλή κομματική ταύτιση των νέων και στην αναζήτηση νέων διόδων.
Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές είχαμε μεγάλη αποχή ψηφοφόρων οι οποίοι δεν προσέφυγαν στις κάλπες, όμως είδαμε από την άλλη και αρκετούς νέους ανθρώπους να περνούν το κατώφλι των «κοινών», συμμετέχοντας ενεργά στα δημοτικά και κοινοτικά ψηφοδέλτια, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία τους περνώντας το μήνυμα, ότι τελικά η αποχή και η αδιαφορία δεν φέρνει λύσεις, αλλά η ενεργός δράση και συμμετοχή…
Στα πλαίσια αυτά στο Περιοδικό Στιγμές της Παρασκευής 7 Ιουνίου, που κυκλοφορεί μζί με την εφημερίδα ΗΜΕΡΑ, ζητήσαμε από νεοεκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές να μας απαντήσουν στην εξής ερώτηση:

Τα τελευταία χρόνια οι νέοι κρατούν μια αποστασιοποιημένη στάση απένταντι στην Πολιτική και τη συμμετοχή στα κοινά.
Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές είδαμε μεγάλη συμμετοχή νέων προσώπων , όπως εσείς, που κατάφεραν να εκλεγούν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τι σηματοδοτεί για εσάς αυτή η εκλογή σας και πως σκέφτεστε να αξιοποιήσετε αυτήν την ευκαιρία που σας δίνεται;

Διαβάστε τι μας απάντησαν:

Διονύσης Σκιαδόπουλος
Πρόεδρος Κοινότητας Κατασταρίου

Καταρχάς δεν είμαστε αποστασιοποιημένοι αλλά περιθωριοποιημένοι.
Η εκλογή μας σημαίνει για εμάς την κατανόηση από την Ζακυνθινή κοινωνία του τέλματος και της κατάντιας που έχουμε έρθει.Η αξιοποίηση της ευκαιρίας αυτής από το τοπικό συμβούλιο αλλά και την κεντρική δημοτική εξουσία πέρα από την βελτίωση της καθημερινότητας και των υποδομών πρέπει να έχει ένα και μόνο στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας μας.

Δημήτρης Κουτσογιάννης
Νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συμμετείχαν στις πολύ σημαντικές αυτές εκλογές για τον τόπο μας και ιδιαίτερα σε όσους ψηφοφόρους με τίμησαν με την ψήφο τους.
Ευελπιστώ η εκλογή μου να δώσει έναυσμα στους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά,ψάχνοντας λύσεις μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος. Μαζί θα επιδιώξουμε την ανανέωση προσώπων,ιδεών αλλά και πολιτικών πρακτικών που θα βελτιώσουν τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας. Με το βλέμμα λοιπόν σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον,σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή προσπαθώντας από την αρχή να εργασθούμε σκληρά ώστε να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα της Ζακύνθου!

Μπάμπης Βαρβαρίγος
Νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος

Γνωρίζω τα διαρκή και άλυτα προβλήματα του τόπου μας και τα βιώνω καθημερινά, τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο.
Η συμμετοχή μου στα κοινά στηρίχθηκε στη θέλησή μου να βοηθήσω και εγώ με τις δικές μου δυνάμεις στην αναβάθμιση του νησιού μας και της ζωής όλων μας, αλλά και στην πεποίθηση ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή ο μόνος που μπορεί να επιφέρει την αλλαγή στα έως σήμερα κακώς κείμενα είναι ο κος Νικήτας Αρετάκης, μία ισχυρή προσωπικότητα με ικανότητες και θέληση, αλλά και με όραμα για τη Ζάκυνθο. Η πρόσφατη ισχυρή εκλογή του συνδυασμού του σηματοδοτεί κυριολεκτικά την αλλαγή σελίδας για τη Ζάκυνθο σε όλους του τομείς. Ολοι μαζί με σκληρή δουλειά, θα επιδιώξουμε να καταστήσουμε το νησί μας ανταγωνιστικό και αντάξιο των σύγχρονων προκλήσεων, όπως πραγματικά αξίζει.

Σταύρος Κακολύρης
Νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος

Είναι γεγονός ότι οι νέοι έχουν αποστασιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική ζωή του νησιού μας. Η συμμετοχή των νέων στα κοινά, είναι πιστεύω καθοριστική για την καλύτερη προοπτική της Δημοκρατίας αλλά και για την οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας. Είναι συγκινητικό το πως ο Ζακυνθινός λαός αγκάλιασε την υποψηφιότητα των νέων ανθρώπων και μας τίμησε με τη ψήφο τους. Παράλληλα δικαίωσε την επιλογή του κ.Αρετάκη και οδήγησε σε μια νέα Δημοτική Αρχή με νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη για δουλειά ,σύνεση και αξιοπρέπεια. Ήρθε λοιπόν η ώρα οι νέοι με την ηγεσία του νεοεκλεγέντος Δημάρχου κ .Αρετάκη να κάνουν κάτι για αυτόν το  τόπο,να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο νησί. Η νέα Δημοτική μας Αρχή και εγώ προσωπικά, θα υπηρετήσουμε τον θεσμό με ανιδιοτέλεια, με σεβασμό και πίστη στα ιδανικά μας, για το μέλλον του νησιού μας.Ένα μεγάλο ειλικρινές «ευχαριστώ» σε όλους τους συνδημότες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και μας έδωσαν την πρώτη θέση στην κάλπη. Θα αγωνισθούμε για την νομιμότητα, την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. H Ζάκυνθος γυρίζει σελίδα σε νοοτροπία και φιλοσοφία!

Διονύσιος Τρούσσας
Νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος

Ως νέος αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τους Ζακυνθινους συμπολίτες μου που μου έδωσαν αυτήν την ευκαιρία. Πιστεύω ότι μέσα από την εκλογή μου θα λειτουργήσω με σκοπό και στόχο την βελτίωση της ζωής των Ζακυνθινών. Θέλω να τονίσω πως δεν θα κάνω μια στείρα αντιπολίτευση αλλά θα προσπαθήσω μέσα από τον συνδυασμό μου να εκφράσω απόψεις και να προτείνω λύσεις προβλημάτων που ταλαιπωρούν χρόνια τώρα τον τόπο. Θεωρώ πολύ θετικό το ότι εκλέχτηκαν νέα πρόσωπα στο νέο δημοτικό σύμβουλιο. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος κουράστηκε από το παλιό και ότι θελει φρέσκιες ιδέες. Ελπίζω όλοι οι συναδέλφοι του δημοτικου συμβουλίου να λειτουργήσουν προς όφελος της Ζακυνθινής κοινωνίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κριτής του έργου του κάθε πολιτικού είναι ο πολίτης. Προσωπικά ως εκλεγμένος Δημοτικός σύμβουλος θα λειτουργώ πάντα υπέρ των συμπολιτών μου και πάντα θα προσπαθώ να πετύχω το καλύτερο για αυτούς.

Άγγελος Σεβαστιάδης
Νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος

Χαρακτηριστική ήταν η μεγάλη  αποχή των πολιτών και κυρίως των νέων από τις πρόσφατες εκλογές. Αυτό το γεγονός πρέπει να μας προβληματίσει όλους, μα περισσότερο τους πολιτικούς και όσους ασχολούνται με την πολιτική. Η νεολαία είναι αυτή που έχει την δύναμη και τα προσόντα να επέμβει δυναμικά στην εξέλιξη της κοινωνίας. Ωστόσο έχει αποστασιοποιηθεί από όλα αυτά. Τι οδήγησε τους νέους ώστε να υιοθετήσουν μια τέτοια στάση; Το κλίμα της εποχής, στο οποίο κυριαρχούν η αδικία, η ανηθικότητα, η υποκρισία των πολιτικών. Οι ρυθμοί των σύγχρονων υπερκαταναλωτικών κοινωνιών που είναι τόσοι γρήγοροι και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να σκεφτεί κάτι άλλο πέρα από τα προσωπικά του προβλήματα.Η αδιαφορία της πολιτικής για τους νέους. Η ιδεολογική σύγχυση που επικρατεί στις κοινωνίες, εφόσον δεν υπάρχει ξεκάθαρος προσανατολισμός των κομμάτων. 

Όλοι οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν την νεολαία σε α-πολιτική συμπεριφορά. Η παρουσία των νέων στα κοινά αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές πράγματι είδαμε μεγάλη συμμετοχή νέων προσώπων που κατάφεραν να εκλεγούν. Ένα από αυτά είμαι και εγώ και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες από τα βάθη της καρδιάς μου που με τίμησαν με την ψήφο τους. Τι σηματοδοτεί αυτό για μένα; Ένα καθαρό μήνυμα της κοινωνίας ότι χρειάζεται νέους ανθρώπους, “αμόλυντους”, με νέες ιδέες και διάθεση για δουλειά. Πως θα μπορούσα να αξιοποιήσω την ευκαιρία που μου δίνεται μέσω της εκλογής μου; Με πολλούς και διάφορους τρόπους.Θέλω και επιθυμώ να ευαισθητοποίησω και να ενεργοποιήσω τους πολίτες. Eργάζομαι ως εκπαιδευτικός-καθηγητής τρομπέτας στα Μουσικά σχολεία από το 2002 και η εμπειρία μου στον χώρο της Παιδείας αλλά και των πολιτιστικών δράσεων είναι μεγάλη.Η Ζάκυνθος διαθέτει τα εχέγγυα για πρόοδο και ανάπτυξη. Ζώντας στα Επτάνησα έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Τον πολιτισμό και την ιδιαίτερη κουλτούρα των Ιονίων Nήσων που από μόνα τους προσδίδουν προστιθέμενη αξία στον τόπο. Θα κάνω το καλύτερο δυνατό, ώστε να  αξιοποιήσω την ευκαιρία  που μου έδωσε ο Ζακυνθινός λαός δηλώνοντας με την δυναμική μου παρουσία ότι δεν πρόκειται να κάνω πίσω σε οποιοδήποτε  πρόβλημα προκύψει. Πάντα σε συνεργασία με τον πολίτη και για τον πολίτη θα αναζητούμε λύσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα όλων μας. Η Ζάκυνθος μας έδωσε λαϊκή νωπή εντολή για δουλειά και μόνο δουλειά, εναποθέτοντας τις τελευταίες του ελπίδες στην ανεξάρτητη δημοτική κίνηση “Με αρετή και τόλμη” με επικεφαλής τον χαρισματικό δήμαρχο Κύριο  Νικήτα Αρετάκη. Το συντριπτικό ποσοστό που μας έδωσε η Ζακυνθινή  κοινωνία δεν αφήνει περιθώρια για χάσιμο χρόνου.

Καλαμαράς Νίκος
Νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος

Τα τελευταία χρόνια οι νέοι άνθρωποι κρατούσαν αποστάσεις από τα πολιτικά τεκταινόμενα τόσο του νησιού όσο και γενικότερα της Ελλάδος. Όντας απογοητευμένοι από το πως λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα, επέλεγαν συνειδητά να απέχουν και να είναι αποστασιοποιημένοι από την πολιτική. Αυτή η αποχή των νέων ανθρώπων είναι που δημιούργησε και ενεργοποίησε την Επανεκκίνηση Τώρα. Πέρα από τα πολλά προβλήματα του νησιού, πέρα από την κατηφόρα την οποία έχει πάρει, ένας πολύ βασικός λόγος της δημιουργίας της Επανεκκίνησης ήταν και εξακολουθεί να είναι η ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με τα κοινά. Σε πρώτη φάση αυτό το πετύχαμε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Είμαι ευγνώμων και πολύ χαρούμενος που θα εκπροσωπώ την Επανεκκίνηση στο νέο δημοτικό συμβούλιο, τιμώντας έτσι τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους και τους οποίους ευχαριστώ πάρα πολύ που μας τίμησαν. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι σε ένα μεγάλο βαθμό και ανανεώθηκε το δημοτικό συμβούλιο αλλά και συμμετείχαν στις φετινές εκλογές νέοι άνθρωποι. Στόχος όλων των μελών την Επανεκκίνησης αλλά και εμένα προσωπικά είναι η γενικότερη βελτίωση του νησιού. Εμείς σαν συνδυασμός έχουμε διατυπώσει προτάσεις γύρω από όλα τα θέματα που απασχολούν τη Ζάκυνθο και θα στηρίξουμε και όσες προτάσεις έχουν γνώμονα την ανάπτυξη και την εξέλιξη του νησιού. Η ευκαιρία που μας έδωσαν οι Ζακυνθινοί είναι πραγματικά πολύ μεγάλη. Ευκαιρία να ακουστούν νέες ιδέες, νέες μεθόδοι, πιο ευέλικτε και πιο δημιουργικές λύσεις.  Αυτές εκπροσωπούμε και μακριά από πολιτικές του παρελθόντος θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε νοοτροπία. Να κοιτάξουμε το μέλλον, να δημιουργήσουμε, να ζήσουμε σε μια Ζάκυνθο όπως την ονειρευόμαστε όλοι μας.

Xαράλαμπος Λιβέρης
Επικεφαλής «Επαννεκίνηση Τώρα»

Όντως οι νέοι αποστασιοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την πολιτική, πράγμα πολύ λογικό κατά τη γνώμη μου, μιας και η απογοήτευση από τα πολιτικά πρόσωπα και τις πολιτικές που ακολούθησαν ήταν και είναι μεγάλη. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Ενας από τους βασικούς λόγους της δημιουργίας του κινήματος της «Επανεκκίνησης Τώρα» ήταν αυτή η αποστασιοποίηση των νέων. Θέλαμε να ενεργοποιήσουμε σαν συνδυασμός όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά, με σκοπό να ακουστούν νέες ιδέες και αντιλήψεις και να μπορέσουμε να πάμε τη Ζάκυνθο ένα βήμα παρακάτω. Είναι παρά πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πολλοί νέοι τελικά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ασχολήθηκαν με τις φετινές εκλογες, είτε μπαίνοντας σε ψηφοδέλτια, είτε ακόμη συμμετέχοντας απλά στους συνδυασμούς. Η «Επανεκκίνηση» με μέσο όρο ηλικίας των μελών της τα 37 χρόνια το απέδειξε εμπράκτως. Νιώθω ότι σαν συνδυασμός καταφέραμε να κινητοποιήσουμε πολλούς νέους ανθρώπους και χαίρομαι πολύ γι αυτό. Χωρίς μηχανισμούς, χωρίς ρουσφέτια, χωρίς στήριξη από πολιτικά πρόσωπα στηριζόμενοι στα μέλη μας και μόνο καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια βάση πάνω στην ποια πρέπει να «χτίσουμε» από δω και πέρα. Προσωπικά ως επικεφαλής της «Επανεκκίνησης Τώρα», νιώθω τεράστια τιμή και ικανοποίηση για την προσπάθεια που έκανε ο συνδυασμός μας.
1139 συμπολίτες, μας εμπιστεύθηκαν και είμαι ιδιαιτέρως συγκινημένος γι’ αυτό. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους μας ψήφισαν. 

Δεσμεύομαι ότι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο θα έχουμε ουσιαστικό και όχι διακοσμητικό ρόλο. Η «Επανεκκίνιση» θα εκπροσωπείται με δυο συμβούλους και οι Ζακυνθινοί να είναι βέβαιοι ότι θα προτείνουμε υλοποιήσιμες λύσεις και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση και λύση που γνώμονα θα έχει το καλό του νησιού. Η εκλογή μου, εμένα προσωπικά, με γεμίζει με ηθική ικανοποίηση μιας και θέλω να βοηθήσω ουσιαστικά το νησί. Θα μπορούσα και εγώ να μείνω αποστασιοποιημένος από τα πράγματα  όμως επέλεξα το δύσκολο δρόμο. Προτίμησα να χάσω από τον προσωπικό μου χρόνο, χρόνο από την οικογένεια μου και τις επιχειρήσεις μου, γιατί θέλω να προσφέρω στον τόπο μου και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε να αλλάξουμε επιτέλους σελίδα στο Δήμο, αλλάζοντας ρότα στη Ζάκυνθο. Οι παλαιότερες δημοτικές αρχές, οι οποίες (κακο)διαχειρίστηκαν το δήμο τα προηγούμενα χρόνια δε νομίζω ότι είχαν κακές προθέσεις, πιστεύω όμως ακράδαντα ότι δεν είχαν το απαραίτητο όραμα στο οποίο εμείς και πιστεύουμε και κατευθυνόμαστε. Πιο πολύ ήταν θέμα οράματος και κατάλληλων προσώπων βεβαιως.

Φώτης Κόκλας
Επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση προσπαθούμε καθημερινά, να βγάζουν οι νέοι τα συμπέρασματα, και να αποδυναμώσουν αυτούς που ευθύνονται για όλα αυτά που βιώνουμε στο νησί μας όπως είναι οι περικοπές και η υποβάθμιση των σχολείων και του νοσοκομείου μας, ή για την λογική “του να βάζεις βαθιά το χέρι στην τσέπη” για να αθληθείς ή για να έχεις πρόσβαση στον πολιτισμό, ή για την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στο τουριστικό κλάδο και όχι μόνο ή για τις συνθήκες της ζωής των νέων ζευγαριών που προσπαθούν να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια.
Παλεύουμε να πιστέψουν οι νέοι αλλά και οι οικογένειές τους , στην δύναμή τους, που δεν είναι άλλη από τη συμμετοχή στους καθημερινούς μικρούς ή μεγάλους αγώνες. Η ιστορία μας διδάσκει ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται. Δίνουμε τη μάχη να ανέβει η συμμετοχή στα σωματεία , στους συλλόγους , επιτροπές χωριών κ.α γενικά να ενισχυθούν οι συλλογικές διεκδικήσεις. Χρειάζεται φυσικά να γίνει και η πραγματική διαφορά, δηλαδή να ενισχυθεί και στις επερχόμενες εθνικές εκλογές το ΚΚΕ, ακόμη και αν κάποιος δεν συμφωνεί σε όλα μαζί του, οφείλει να αναγνωρίσει ότι ποτέ δεν του είπε ψέμματα και ότι παλεύει σταθερά για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Από μόνα τους η ηλικία και “το νέο πρόσωπο” δεν αποτελούν κριτήρια για το ποιά πολιτική υπηρετεί κάποιος είτε ως υποψήφιος είτε ως εκλεγμένος. Για παράδειγμα, ως “νέο” μας παρουσίαζαν και τον σημερινό πρωθυπουργό, τον κ.Τσίπρα, ο οποίος τελικά ήταν “μία από τα ίδια” συνεχίζοντας την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και μάλιστα φέρνοντας τώρα στο προσκήνιο πάλι την ΝΔ , που μαζί και με άλλα αστικά κόμματα πχ ΚΙΝΑΛ ψήφισαν όλα τα μνημόνια διαρκείας στις πλάτες της νεολαίας και του λαού μας. Για μένα η εκλογή μου ως δημοτικός Σύμβουλος αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη.
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ζακύνθου από καλύτερη θέση θα αξιοποιήσει τους τρεις πλέον εκλεγμένους συμβούλους για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Θα είμαστε μαχητικό στήριγμα για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Θα αναδείξουμε τα λαϊκά προβλήματα και θα προτάξουμε παρεμβάσεις που θα αποτελούν ανάσες ανακούφισης, κόντρα στο ισχυρό αντιλαϊκό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία του Δήμου μας και όσους το υλοποιούν.Τελευταία άρθρα