Χρυσό Φοίνικα κέρδισε ο Κεφαλλονίτης Βασίλης Κεκάτος

Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ των Καννών με την τέταρτη μικρού μήκους ταινία του «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» κέρδισε ο Κεφαλλονίτης Βασίλης Κεκάτος, γιος του Αντιδημάρχου Κεφαλονιάς, Ευάγγελου Κεκάτου. Ο νεαρός σκηνοθέτης τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο διαγωνιστικό τμήμα του 72ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών και έγινε ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που κερδίζει αυτό το βραβείο στη διοργάνωση.
Ο Βασίλης Κεκάτος είχε κερδίσει και το Queer Palm καλύτερης ταινίας μικρού μήκους ταινίας για το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς». Όπως εξήγησε η επιτροπή, το βραβείο δόθηκε στο φιλμ «για την ευαίσθητή του προσέγγιση στην επιθυμία, τις συναρπαστικές ερμηνείες και την ικανότητα στη σκηνοθεσία».
Μετά την επιτυχημένη πορεία της ταινίας του «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» -που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Σάντανς, ο Έλληνας δημιουργός έφτασε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα καλύτερης μικρού μήκους ταινίας, με τη νέα ταινία του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς», η οποία επιλέχθηκε ανάμεσα σε 4.240 ταινίες από όλο τον κόσμο. Στο παρελθόν, ο Κεκάτος έχει διακριθεί αναρίθμητες φορές για το ταλέντο του αφού και η ταινία του Zero Star Hotel είχε κερδίσει στον διαγωνισμό «What’s Next?» του Sundance Film Festival.
Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, όταν ρωτήθηκε για το πώς ένοιωσε όταν πήρε το τηλεφώνημα για να ενημερωθεί ότι η ταινία του είχε επιλεγεί για το Φεστιβάλ των Καννών ο Βασίλης απάντησε: «Ήταν ένα πολύ βροχερό απόγευμα στην Αθήνα, και βρισκόμουν στο σπίτι με τον Γιώργο, φίλο μου από 11 χρονών και οπερατέρ μου. Μετά το τηλεφώνημα αδυνατούσα να το πιστέψω και αρχίσαμε να πίνουμε τσίπουρο, ένα βαρύ ελληνικό ποτό, ενώ δεν πίνω καθόλου στη ζωή μου».
Ο Βασίλης Κεκάτος αναφέρθηκε και στον πατέρα του, τον Αντιδήμαρχο Κεφαλονιάς, Ευάγγελο Κεκάτο, αλλά και για την αντίδραση της οικογένειάς του, όταν αποφάσισε να αφήσει τη Νομική για τον κινηματογράφο. «Στην αρχή δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι θα έκανα κάτι τέτοιο. Όταν είδαν ότι ήμουν αποφασισμένος, τότε ο πατέρας μου είπε: «Ωραία, αν πρέπει να γίνεις σκηνοθέτης, θα πρέπει να γίνεις σκηνοθέτης για τις Κάννες», και με πήρε και πήγαμε ταξίδι… στις Κάννες».

φωτο: LiFO