Νέα διάκριση για το «ΑT HOME» | Συνέντευξη Ν. Κοντοσταυλάκη στην «Ημέρα»

Ο ταλαντούχος Ζακυνθινός φωτογράφος και κινηματογραφιστής, Νίκος Κοντοσταυλάκης με την ταινία μικρού μήκους «At home – a journey back to Greece» απέσπασε μία ακόμα σημαντική διάκριση! Αυτή τη φορά έλαβε διεθνή βράβευση στη Ρίγα της Λετονίας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «TOURFILM RIGA International Tourism Film Festival», όπου και απέσπασε δύο πρώτα βραβεία στις κατηγορίες «Grand Prix» (το καλύτερο του φεστιβάλ από όλες τις καητγορίες) και «Tourism Destination – country».
Η ταινία είναι ουσιαστικά η ιστορία ενός φωτογράφου, ο οποίος έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο αλλά τελικά πάντα τον κερδίζει ένα μέρος, ο τόπος του… Είναι η ιστορία του Νίκου, ο οποίος μας δήλωσε ότι: «Τα ταξίδια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Έχω βρεθεί σε μακρινές και απόκοσμες γωνιές του πλανήτη. Τώρα, επιστρέφω σε έναν τόπο γνώριμο, σε έναν προορισμό οικείο μα και άγνωστο μαζί. Επιστρέφω στον τόπο μου. Εκεί όπου η ποικιλομορφία της φύσης σε μαγεύει. Από τα οροπέδια και τις βαθιές κοιλάδες, στις λίμνες και τα ποτάμια, τις πανύψηλες βουνοκορφές, τα χιονισμένα δάση, τα νησιά και φυσικά τη θάλασσα. Αυτός ο τόπος διαρκώς μεταμορφώνεται, αλλάζει χρώματα και εικόνες, σε καλεί να τον ανακαλύψεις. Είναι ο ίδιος μα πάντα διαφορετικός, όπως κι εγώ, κάθε φορά όταν επιστρέφω. Είναι το μέρος που με ανέθρεψε, που με περιβάλλει, το μέρος που μπορώ να λέω «σπίτι μου».
Το ασπρόμαυρο κομμάτι του βίντεο περιλαμβάνει ταξίδια μου και φωτογραφικό υλικό από Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική. Το έγχρωμο μέρος του βίντεο όπου παρουσιάζουμε την Ελλάδα, περιλαμβάνει πλάνα από Ζαγοροχώρια, Νάξο, Σαντορίνη, Ζάκυνθο, λίμνη Κερκίνη, πηγές Αώου, πυρήνας Βάλια Κάλντα, Κουφονήσι, Κρήτη, Μετέωρα, Ιωάννινα (Λίμνη), Καστοριά, Νυμφαίο Φλώρινας, Μήλος, Μάνη, Μεθώνη, Τρίκαλα. Βασική επιδίωξη μου ήταν η ανάδειξη αρκετών περιοχών της Ελλάδας οι οποίες δεν είναι τόσο γνωστές στο κόσμο καθώς και η προβολή αυτής της ομορφιάς μέσα απο τις διαφορετικές εποχές του χρόνου. Επίσης θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου: Αντώνη Κιτσίκη, Fky Franck, Νίκο Πομόνη, Δημήτρη Καπλάνη, Βαγγέλη Παπαευαγγελίου και Γιάννη Σάπνα για την σημαντική τους βοήθεια.

Ο Νίκος Κοντοσταυλάκης, επιστρέφοντας από τη Λετονία, μίλησε στην «Ημέρα» για αυτή τη σημαντική διάκριση…
Το συγκεκριμένο βίντεο έχει λάβει αρκετές διεθνείς διακρίσεις. Πώς έζησες την διαδικασία από την αρχή ως το τέλος (γυρίσματα, μοντάζ, επεξεργασία);
Πρόκειται για ένα πρότζεκτ το οποίο ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν. Έζησα αρκετά χρόνια στη βόρεια Ελλάδα, όποτε το συναισθηματικό δέσιμο που είχα με μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα διαφορετική απ’ αυτή που προβάλλεται συνήθως προς τα έξω, ενισχύθηκε και έτσι, θέλησα να κάνω κάτι γι’ αυτό. Η διαδικασία είναι πάντα ευχάριστη, ίσως και πιο σημαντική πολλές φορές από το ίδιο το αποτέλεσμα, μιας και έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους, νέα μέρη, αλλά και να εξελιχθείς. Η φωτογραφία δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά ολόκληρη η διαδρομή. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της όλης διαδικασίας είναι η ανάλογη συνεργασία και επαφή με τους ανθρώπους που δουλεύεις μαζί. Γι’ αυτό το λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Αντώνη Κιτσίκη, Νίκο Πομόνη, Franck Pinel, Δημήτρη Καπλάνη, αλλά και πολλούς άλλους ακόμη που δουλέψαμε μαζί γι’ αυτό το πρότζεκτ.

Περίμενες ότι το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο ικανοποιητικό και ότι θα λάμβανε τόσες διακρίσεις αυτή η δουλειά;
Πρώτα απ’ όλα όταν πρόκειται για κάποιο πρότζεκ, βασικός μου στόχος είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει να με ικανοποιεί και ταυτόχρονα να δίνω ένα κομμάτι μου, κάτι από εμένα τον ίδιο. Οι διακρίσεις ίσως έρθουν, ίσως πάλι και όχι. Αυτό όμως, δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η προσωπική μας ικανοποίηση. Στις μέρες μας παρατηρώ ότι έχουμε χάσει την ταυτότητά μας, κυνηγώντας την ευρεία απήχηση. Πρέπει λοιπόν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνουμε όλοι ένα “reset” και να γινόμαστε πάλι παιδιά, να γινόμαστε αυθεντικοί.

Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για σένα;
Η συγκεκριμένη διάκριση είναι σημαντική γιατί ένας διεθνής οργανισμός τουρισμού ο οποίος αποτελείται από έμπειρους του χώρου επιβράβευσε ένα βίντεο προβολής της Ελλάδας το οποίο είχε μια διαφορετική προσέγγιση και ματιά πέρα από τα καθιερωμένα βίντεο τουριστικής προβολής.Τελευταία άρθρα