Συνέντευξη Θ. Καραϊσκου | Γιατί με την «ΑΝΑΣΑ»; Γιατί με τον Θ. Γαλιατσάτο;

Εκλογές στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Γιατί με την «ΑΝΑΣΑ»;
Γιατί με τον Θ. Γαλιατσάτο;

Γιατί η ΑΝΑΣΑ και ο Θ. Γαλιατσάτος αξίζουν και αυτή τη φορά την πρωτιά και τις 2 Κυριακές στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων.
Γιατί η ΑΝΑΣΑ και ο Θ. Γαλιατσάτος παρήγαγαν έργο στα Ιόνια νησιά. Η περιφέρεια από 13η(τελευταία) στην απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και ιδίως του ΕΣΠΑ που ήταν μέχρι το 2014,τώρα είναι στην 4η θέση.
Γιατί ο Θ. Γαλατσάτος έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεργάζεται, να συνδιαλέγεται με όλους τους Δημάρχους σε όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Αυτό ισχύει και για τους συνεργάτες του, αλλά και για τον αντιπεριφερειάρχη στη Ζάκυνθο Λευτέρη Νιοτόπουλο. Διαφάνεια , Ισονομία και Ισοπολιτεία χαρακτήρισαν τις σχέσεις της Περιφέρειας με τους εκπροσώπους όλων των νησιών.
Γιατί τώρα η ΑΝΑΣΑ και ο Θ. Γαλιατσάτος δεν έχουν μόνο την ορμή και τη διάθεση του 2014, αλλά και τις γνώσεις και την εμπειρία αυτής της επιτυχημένης διοίκησης. Έχουν τη «μαγιά» μιας Περιφέρειας που πλέον τη σέβονται όλοι στην Ευρώπη.
Γιατί η ΑΝΑΣΑ αποτελεί ανάσα Δημοκρατίας και συλλογικότητας , υπερασπιζόμενη τη δικαιοσύνη και την ισότητα.
Γιατί η ΑΝΑΣΑ είναι εδώ και πολλά χρόνια στις καρδιές μας και δεν έχουμε κανένα λόγο να την βγάλουμε από εκεί.

Θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι οι πολίτες των Ιονίων Νήσων δεν πρόκειται να «αυτοκτονήσουν» εμπιστευόμενοι ανθρώπους που διέπρεψαν ασφαλώς στις Δημόσιες σχέσεις (πχ στο Ευρωκοινοβούλιο), αλλά η σχέση τους με την Αυτοδιοίκηση είναι μη υπαρκτή. Αντιθέτως η Διοίκηση του Θ. Γαλιατσάτου και μιας μεγάλης ομάδας συνεργατών του, χαρακτηρίστηκε από σοβαρότητα και γνώση του αντικειμένου. Άλλωστε στην Ευρώπη , αλλά και την Ελλάδα πλέον, δεν επαρκούν τα «φρου-φρού και αρώματα», αλλά απαιτούνται σχεδιασμός, μελέτες, μετρήσιμα κριτήρια και συνέπεια. Και όταν δεν πληροίς όλα τα παραπάνω τα -όποια- έργα απεντάσσονται και τα χρήματα επιστρέφονται.

Τα ΕΡΓΑ:
Για τα έργα εδώ στη Ζάκυνθο, από τα πιο μικρά (πχ πεζογέφυρα στον Αγ. Χαραλάμπη) μέχρι τα πιο σημαντικά (πχ αντιπλημμυρικά) ήδη ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Νιοτόπουλος έχει σταχυολογήσει μερικά:
Τις ασφαλτοστρώσεις και επιδιορθώσεις του οδικού δικτύου, την προκαταρκτική μελέτη του οδικού άξονα Βορρά – Νότου, τα έργα οδικής ασφάλειας, αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων, αντιμετώπισης του σεισμού της 26/10/2018, τα έργα υποδομής με κορυφαία το λιμάνι του Αγ. Νικολάου Βολιμών και τα άκρως απαραίτητα για το νησί αντιπλημμυρικά. Επίσης τα έργα και δράσεις για την Πολιτική Προστασία, τους χώρους πολιτισμού (ενδεικτικά το Καστρομονάστηρo Στροφάδων, την αποκατάσταση του Μεταβυζαντινού Μουσείου Ζακύνθου και τη χρηματοδότηση διοργανώσεων πολιτιστικών σωματείων καθώς και την αποκατάσταση ναών και εκκλησιών), τον πρωτογενή τομέα (ενδεικτικά τη χρηματοδότηση Δήμου για επισκευή των Δημοτικών Σφαγείων, συμμετοχή σε εκθέσεις τοπικών προϊόντων και πρόγραμμα δακοκτονίας), τον τουρισμό με την αλματώδη αύξηση των αφίξεων την τελευταία 4ετία και τέλος την Κοινωνική Πολιτική με τη λειτουργία και χρηματοδότηση δομών και δράσεων.
Αλλά ακόμη και αν δεν έγιναν όλα όπως τα θέλαμε στη Ζάκυνθο, όλοι γνωρίζουμε την ευθύνη του -δυστυχώς- παράλυτου Δήμου Ζακύνθου. Τα πιο βασικά έργα στο νησί απαιτούν μελέτες από μεριάς Δήμου, τις οποίες χρηματοδοτεί η Περιφέρεια. Αλλά αυτές οι μελέτες ήταν σχεδόν ανύπαρκτες και η εγρήγορση του Δήμου Ζακύνθου ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Παρά ταύτα η βοήθεια της Περιφέρειας ήταν συνεχής και εκεί που μπορούσε, αλλά ακόμη και εκεί που δεν είχε τυπικά την αρμοδιότητα. Και φυσικά χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της το πολιτικό «χρώμα» της πλειοψηφίας του Δήμου.
Η αυτοδιοικητική ομάδα της ΑΝΑΣΑ δεν αποτελεί μια ευκαιριακή προεκλογική σύμπραξη, που συγκροτείται λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές και διαλύεται λίγες ημέρες μετά. “Είμαστε εδώ για 3η συνεχόμενη αυτοδιοικητική θητεία, παρόντες και παρούσες στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση των Ιονίων Νήσων, μαχόμενοι μαζί με τους πολίτες στα νησιά μας, γνώστες των προβλημάτων του τόπου μας, έτοιμοι να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά. Το 2014 μεσούσης της κρίσης παραλάβαμε μια περιφέρεια αναξιόπιστη, αναποτελεσματική και υποτονική, με θλιβερές αποδόσεις στα οικονομικά στοιχεία, την απορρόφηση κονδυλίων, τη διεθνή θέση μας. Με σκληρή δουλειά και σχέδιο μετατρέψαμε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε μια διεθνώς αναγνωρίσιμη περιφέρεια, με αξιόπιστες συνεργασίες και πολιτικές εξόχως φιλολαϊκές, με λόγο και ρόλο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πολιτικές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, με κατεύθυνση την εκμετάλλευση των πόρων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς και της προώθησης της κοινωνικής συνοχής. Υπηρετήσαμε πιστά τις έννοιες της διαφάνειας, της σοβαρότητας και της ευθύνης. Στηριζόμενοι σε δύο πυλώνες, την συλλογικότητα και τη δημόσια διαφανή αναφορά, λογοδοτούμε στο λαό των Ιονίων Νήσων, με 4 ετήσιους απολογισμούς. Πήραμε ΑΝΑΣΑ στο Ιόνιο και συνεχίζουμε. Με ένα συνδυασμό ανανεωμένο κατά τα 2/3, έμπειρους αυτοδιοικητικούς και νέους με όρεξη για δουλειά, στελέχη όλα καταξιωμένα και με ειλικρινή διάθεση προσφοράς. Γιατί εμείς είμαστε κομμάτι αυτού του λαού και με τη βοήθειά του θα συνεχίσουμε τη θετική πορεία μας για το μέλλον που σχεδιάζουμε για τα νησιά μας: για να γίνουν τα Ιόνια νησιά ελκυστικός προορισμός και βιώσιμος τόπος”.
Αντιγράφω από το κείμενο της ΑΝΑΣΑ : Δεν υπήρξαμε αλάνθαστοι, δεν ολοκληρώθηκαν όλα όσα είχαμε προδιαγράψει και προγραμματίσει, κάναμε όμως τεράστια βήματα και διανύσαμε μεγάλη απόσταση στο δρόμο της επιτυχίας, παρά τις πολλές αντιξοότητες και τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε, παρά τη συστηματική πολεμική των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Έχουμε ήσυχη την συνείδηση μας ότι εργασθήκαμε με σεβασμό στις αρχικές μας διακηρύξεις, προσπαθήσαμε, δημιουργήσαμε, συγκρουστήκαμε, ακόμη και όταν υποχωρήσαμε παραμείναμε όρθιοι υπερασπιζόμενοι δίκαια, ιδέες και ιδανικά. Είναι λοιπόν η στιγμή να πούμε σε όλες και όλους τους πολίτες των Ιονίων Νήσων ότι η ΑΝ.Α.Σ.Α θα είναι παρούσα και στις εκλογές του Μαΐου του 2019.Με σεβασμό στις ανάγκες και τα δικαιώματα των συμπολιτών μας. Με τις ιδέες του 2014 αλλά και την ωριμότητα των εμπειριών της πενταετίας που διανύθηκε».

Εμείς που ζούμε μόνιμα στα Ιόνια Νησιά γνωρίζουμε τα προβλήματα, γνωρίζουμε την αυτοδιοικητική ομάδα της ΑΝΑΣΑ, γνωρίζουμε τον Θοδ. Γαλιατσάτο. Για αυτό οι Πολίτες στα Ιόνια Νησιά έχουμε επιλογή: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ με την ΑΝΑΣΑ.

Αναπνέουμε εδώ και 5 χρόνια με την ΑΝ.Α.Σ.Α. στα Ιόνια Νησιά.
Είναι βέβαια αυτονόητο ότι κανένας δεν «εγκαταλείπει» την ανάσα του οικειοθελώς.
Αλλά είναι επίσης αυτονόητο ότι και οι πολίτες έχουν τη δική τους ευθύνη που προφανώς δεν εξαντλείται στην ανά τετραετία ψήφο τους , γιατί

«…θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής…» Π. Νερούντα.

Θανάσης Καραΐσκος
Εκπαιδευτικός 2ου Λυκείου και Πρόεδρος του Ε.Σ. της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου
Υποψήφιος με την Α.ΝΑ.Σ.Α. στην Περιφέρεια Ιονίων ΝήσωνΤελευταία άρθρα