Ν. Γκλαβάς «Μπορούμε να ορίσουμε το μέλλον μας»

Γκλαβάς Νικόλαος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Γιάννη Αγαλιανό

-Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Γεννήθηκα στο Γαϊτάνι Ζακύνθου το 1980 και είμαι γιός του Διονύση Γκλαβά, συνταξιούχου Εθνικής Τραπέζης και της Μιμίκας Σταμίρη, συνταξιούχου Φιλολόγου. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην Ηλεκτρονική, τον Αυτοματισμό και τις Τηλεπικοινωνίες. Δραστηριοποιούμε τα τελευταία 10 χρόνια στον τομέα του τουρισμού με το συγκρότημα διαμερισμάτων «Kymothoe Elite» στο Ακρωτήρι.

1. Γιατί οι ψηφοφόροι θα πρέπει να θεωρούν τον κ. Αγαλιανό και εσάς ειδικότερα σαν την ιδανική επιλογή που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Ζακύνθου;

Η πορεία του κ. Αγαλιανού έχει δείξει ότι είναι άνθρωπος δημιουργικός, πραγματιστής και με δυνατότητα να συνθέτει, ενώ ταυτόχρονα δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Απαραίτητα στοιχεία για τον αυριανό Δήμαρχο Ζακύνθου και από τους λόγους που επέλεξα να είμαι μαζί του.
Όσον αφορά εμένα, σε κάθε στιγμή της κοινωνικής και επαγγελματικής μου ζωής είχα άποψη και ποτέ δεν φοβόμουν να την εκφράσω. Ξέρω ότι αυτή η στάση δεν σε κάνει πάντα αγαπητό στις παρέες, στους φίλους και στους συνεργάτες σου, όμως σε απελευθερώνει ατομικά και σου επιτρέπει να είσαι παραγωγικός και να λύνεις προβλήματα χωρίς αγκυλώσεις.

2. Πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξουν για εσάς τα προβλήματα των σκουπιδιών και της αποχέτευσης σε πιθανή συμμετοχή σας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο;

Η διευθέτηση των δύο αυτών θεμάτων που αναφέρατε είναι βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία ενός Δήμου και βασικοί πυλώνες που θα επιτρέψουν την ευημερία της τοπικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.
Σαν Φυσικός, γνωρίζω ότι υπάρχουν πιστοποιημένες μέθοδοι διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, παγκοσμίως αποδεκτές, με εξαιρετικά αποτελέσματα και το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Σαν πολίτης επίσης γνωρίζω ότι δεν μπορείς να εφαρμόσεις κανέναν σχεδιασμό έργων τόσο μεγάλης κλίμακας αν δεν έχεις πρότερα ενημερώσει την τοπική κοινωνία με ειλικρίνεια και εντιμότητα ώστε να την έχεις δίπλα σου.
Σαν δημοτικός σύμβουλος επομένως το ενδιαφέρον μου θα είναι πρωτίστως να ενημερωθεί ο κάθε συμπολίτης μου για τα πραγματικά δεδομένα, και ταυτοχρόνως να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες βάση των επιστημονικών μελετών και του σχεδιασμού της αυριανής δημοτικής αρχής.

3. Πως σκέφτεστε την συνεργασία σας με τους άλλους δημοτικούς συμβούλους και τον Δήμαρχο, μπροστά στις γενικότερες προκλήσεις που εμφανίζονται στον τόπο σήμερα;

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει ο «Κλεισθένης» , η διάθεση αλλά και η ικανότητα για συνεργασία φαντάζει απαραίτητη προϋπόθεση.
Συνεργασίες αρχών και ιδεών με συνδετικό γνώρισμα την ειλικρίνεια και την ανιδιοτέλεια είναι οι μόνες που θα συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη του τόπου.
Συνεργασίες ατόμων και θέσεων με συνδετικό γνώρισμα το προσωπικό συμφέρον και τον πολιτικό ναρκισσισμό θα πάνε τον τόπο πίσω και ίσως είναι και η ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες προόδου του νησιού.

4. Πιστεύετε ότι στις εκλογές τις 26 Μαΐου θα υπάρξουν οι συνθήκες ώστε να εκλεγεί Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο ικανό να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της Ζακύνθου;

Ο λαός δεν είναι κουτός. Έχει όμως ξεγελασθεί κατ’ επανάληψη πράγμα που τον έχει φέρει σε απογοήτευση. Η απογοήτευση του αυτή, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τον κάνει αμέτοχο ή ακόμα χειρότερα ισοπεδωτικό. Αντιθέτως θα πρέπει να ενεργοποιήσει την μνήμη του ώστε να θυμηθεί ποιοι των ξεγέλασαν. Αμέσως μετά θα πρέπει να σκεφθεί επίσης ποιοι ακόμα και αν δεν τον ξεγέλασαν, δυστυχώς ήταν κατώτεροι των προσδοκιών του. Τέλος θα πρέπει να αντισταθεί σε κάθε είδους προπαγάνδα, τρομοκρατία, απειλή.
Η δραματική κατάσταση του νησιού απαιτεί πολιτική ωριμότητα και ανάληψη της ατομικής ευθύνης από κάθε συμπολίτη μας.
Αν ο πολίτης επιλέξει άτομα που τον ακούν, στέκονται δίπλα του συνοδοιπόροι στην καθημερινότητα του, μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και προβληματισμούς, είναι δημιουργικά και έχουν την ικανότητα να παράγουν θετική σκέψη, τότε και μόνον τότε μπορεί να ελπίζει ότι ο επόμενος Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της Ζακύνθου.

5. Είστε μέλος σε διάφορους επαγγελματικούς, αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς. Πως νομίζετε ότι η συμμετοχή σας αυτή μπορεί να βοηθήσει για μια καλύτερη Ζάκυνθο;

Είμαι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρκαδίων και του Δ.Σ. της Αερολέσχης Ζακύνθου, μέλος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Α.Ο., του Συλλόγου Μπόχαλης «Το Κάστρο», παλαιός μαθητής της Μαθητικής Μαντολινάτας Ζακύνθου και εθελοντής δασοπυροσβέστης μέλος της πολιτικής προστασίας.
Όλες αυτές οι δράσεις με έχουν βελτιώσει σαν άνθρωπο. Μου έχουν μάθει να εργάζομαι και να σκέφτομαι συλλογικά, να ακούω διαφορετικές απόψεις και να προσπαθώ, όχι με επιβολή αλλά πάντα με σωστή επιχειρηματολογία, να ακουστούν οι δικές μου. Να μην φοβάμαι να κριθώ.
Η δε συμμετοχή μου σε πολιτιστικούς συλλόγους έχει βελτιώσει την αισθητική μου, ενώ αυτή σε αθλητικά σωματεία, είτε σε τοπικό είτε σε πανελλήνιο επίπεδο, είναι κάτι που με ηρεμεί αφάνταστα μιας και εκεί στα ερασιτεχνικά μπορείς πραγματικά να αντιληφθείς τις αξίες του αθλητισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς.
Είμαι ενεργός πολίτης που αναζητά την βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου και μέσω αυτής και της ατομικής καθημερινότητας των πολιτών.

6. Για ποιες προσωπικές σας επιτυχίες αισθάνεστε υπερήφανος;

Δεν σας κρύβω ότι είμαι άτομο με υψηλή αυτοπεποίθηση. Δεν φοβάμαι να βάζω υψηλούς στόχους και δεν ντρέπομαι να καμαρώνω όταν τους πετυχαίνω. Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό αντίστοιχα να παραδεχθώ την αποτυχία μου, γιατί μόνο έτσι μπορώ να την κάνω μάθημα για τα επόμενα βήματα μου.
Η Ζάκυνθος μου επέτρεψε να σκέφτομαι σε μεγάλη κλίμακα.
Επέλεξα να γίνω Φυσικός γιατί πάντα είχα περιέργεια για το σύμπαν γύρω μας. Το έκανα για να αποκτήσω την γνώση και όχι για να εξασφαλίσω τον βιοπορισμό μου, και αυτό σε μια εποχή που όσοι είχαν πτυχίο διορίζονταν στο Δημόσιο.
Στην επαγγελματική μου δραστηριότητα είχα μια ιδέα την οποία πίστευα, την υποστήριξα μέχρι τέλους και την υλοποίησα εν μέσω κρίσης και μνημονίων, με την υποστήριξη μιας οικογένειας με μηδενική πρότερη επιχειρηματική δραστηριότητα. Τολμήσαμε, δικαιωθήκαμε και σήμερα αποτελούμε πρότυπο όσον αφορά την λειτουργία μικρών boutique τουριστικών μονάδων με έμφαση στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου.
Εκτός των επιμέρους όμως, το κύριο χαρακτηριστικό για το οποίο αισθάνομαι υπερήφανος είναι ότι όντας 39 χρονών γέννημα θρέμμα ζακυνθινός, μπορώ με την έως τώρα παρουσία μου στον τόπο να κοιτάω όλους τους συμπολίτες μου στα μάτια, να τους λέω και να μου λεν καλημέρα.

Μια τελευταία ευχή για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Είναι ιστορική ευκαιρία ο λαός να ξεπεράσει αγκυλώσεις του παρελθόντος και να οδηγηθεί σε επιλογές που δεδομένα θα ευνοήσουν τον τόπο και κατ’ επέκταση και τον πολίτη.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό κάθε συμπολίτης να ξεφύγει από στενά όρια και δεσμά που τυχόν του επιβάλλονται, να διευρύνει τους ορίζοντες του και να διεκδικήσει ξανά το χαμένο όραμα. Δεν έχουμε πλέον δικαίωμα να χαραμίζουμε τις ευκαιρίες που απλόχερα ο τόπος μας δίνει.
Εύχομαι το αποτέλεσμα της Κυριακής 26 Μαΐου να φέρει χαμόγελα αισιοδοξίας στα πρόσωπα των Ζακυνθινών και όχι εκφράσεις απορίας για το τι συνέβη ξανά και οδηγηθήκαμε σε αλλόκοτες επιλογές.