Ρ. Κράτσα: «Ονειρεύομαι και προγραμματίζω ένα καλύτερο αύριο»

Σε μια εποχή αυξημένων δυσκολιών και πολύπλευρης κρίσης, η πορεία σας στο Ευρωκοινοβούλιο, πως μπορεί να ωφελήσει σήμερα τους κατοίκους του Ιονίου;
Τα δεκαπέντε συναπτά έτη που υπηρέτησα την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μου έδωσαν την ευκαιρία να ασχοληθώ σε πολλούς τομείς, από τις μεταφορές και τη σταθερότητα του ευρώ, τις επενδύσεις, την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, την ανάπτυξη των ελληνικών Περιφερειών μας και τις σχέσεις τους με την Ευρώπη, αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή η πολυετής εμπειρία πιστεύω ότι θα αποτελέσει μια ισχυρή βάση ώστε να κάνουμε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ένα πολυσχιδές έργο για τα νησιά μας, που δυστυχώς έχουν «αγκυλώσει» τα τελευταία χρόνια. Το Ιόνιο και οι πολίτες του χρειάζονται μία σοβαρή , υπεύθυνη, ισχυρή, εξωστρεφή πολιτική, που θα επιφέρει άμεσα χρηματοδοτούμενα δημόσια έργα από την Ε.Ε. , ανάπτυξη και επενδύσεις. Αυτή η προοπτική χρειάζεται εμπειρία, επαφές και γνώσεις. Δε μπορούμε πλέον στην εποχή του σκληρού ανταγωνισμού και της αστάθειας να ρισκάρουμε ούτε ένα λεπτό. Σήμερα, πολλά έργα κινδυνεύουν να χαθούν ή να μας ζητηθούν πίσω όλα τα χρήματα που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της κάκιστης πολιτικής που άσκησε το «μόρφωμα» του ΣΥΡΙΖΑ στο Ιόνιο. Εμείς αυτό θα το αποτρέψουμε. Θα βάλουμε ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης του Ιονίου, σε όλα τα επίπεδα.

Οι πολίτες θέλουν να είναι σίγουροι ότι αυτός που θα εμπιστευτούν, γνωρίζει τα προβλήματα του τόπου, έχει επεξεργαστεί λύσεις και έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πώς ιεραρχείτε τα προβλήματα της Ιονίου Περιφέρειας γενικά;
Στο συνδυασμό «ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ! Κάθε νησί ψηλά», έχουμε ένα σύγχρονο, υλοποιήσιμο πρόγραμμα για όλους τους τομείς, που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των συμπολιτών μας. Η ψήφος εμπιστοσύνης των Επτανησίων θα μας δώσει τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια και αμεσότητα τα προβλήματα της Περιφέρειας μας, που δυστυχώς πολλές φορές έχουν φύγει από τα όρια του Ιονίου και έχουν απασχολήσει με δυσμενή και δυσάρεστα σχόλια τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Οι Επτανήσιοι αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα στην καθημερινότητα τους με πολλά από τα νησιά μας να έχουν «παγώσει» στο χρόνο και να μην έχουν εκσυγχρονιστεί στις ανάγκες ενός σύγχρονου κόσμου. Το οδικό μας δίκτυο, είναι σε πολλές περιοχές εγκαταλελειμμένο και ελλοχεύει πολλούς κινδύνους. Πολλά από τα λιμάνια μας είναι αναξιοποίητα , η διαχείριση των απορριμμάτων έγινε πρόχειρα, χωρίς ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και βιώνουμε τα αποτελέσματα της στα περισσότερα νησιά μας. Κατεστραμμένα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού, αποτελούν κοινά προβλήματα σε όλα τα νησιά, ενώ η αξιοποίηση ενεργείας για εξοικονόμηση πόρων, είναι μηδαμινή. Δυστυχώς , στη σύγχρονη εποχή του 21ου αιώνα, η συνοχή των νησιών μας, η ενδοεπικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ τους δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
Τα νησιά μας αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα στο τομέα της υγείας, που είναι το πιο ουσιαστικό κοινωνικό αγαθό, ενώ όσον αφορά τον πολιτισμό , το Ιόνιο που κάποτε αποτελούσε «φωτεινό» δαυλό κουλτούρας και παραδόσεων, σήμερα «τρεμοσβήνει» γιατί οι ιθύνοντες δεν στήριξαν και δεν προέβαλαν τις αξίες και τη μοναδικότητά του για την ιστορία του τόπου μας.

Αν είστε η επόμενη περιφερειακή αρχή, ποιες θα είναι οι πρώτες πέντε προτεραιότητές σας για τη Ζάκυνθο;
Η Ζάκυνθος έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ανάγκες αλλά και ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα λόγω της ιστορίας της, της γεωγραφικής της θέσης, και του φυσικού της κάλους.
-Εμείς ως νέα περιφερειακή αρχή αν μας εμπιστευτούν οι πολίτες σε συνεργασία με τις νέες δημοτικές αρχές που θα προκύψουν από τις επερχόμενες θα δρομολογήσουμε άμεσα μία σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας μας που ισχύει από το 2008, με βάση τη διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων της επεξεργασίας.
Πρέπει να μετατρέψουμε τη σημερινή δυσμενή κατάσταση σε ευκαιρία πράσινης και κυκλικής ανάπτυξης, όπως γίνεται στον πολιτισμένο κόσμο. Εμείς αποφασιστικά θα συμβάλουμε σύμφωνα με τις αρμοδιότητές μας και παράλληλα θα συμπαρασταθούμε στο Δήμο Ζακύνθου, ούτως ώστε να αποκτήσει την επιχειρησιακή επάρκεια για ν’ ανταποκριθεί σ’ αυτή, την υψηλών απαιτήσεων αποστολή του.
– Θα βελτιώσουμε το οδικό δίκτυο του νησιού.
-Θα διαχειριστούμε τους υδάτινους πόρους του και τον φυσικό πλούτο του νησιού .
-Θα στηρίξουμε το Νοσοκομείο Ζακύνθου και θα πιέσουμε από την αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχύσει με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό το Ίδρυμα, καθώς και να λειτουργήσει άμεσα και κάτω από τις ευρωπαϊκές προαπαιτήσεις η ΜΕΘ Ζακύνθου.
– Θα συμβάλλουμε άμεσα για την λειτουργία του Θεάτρου Ζακύνθου, που αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού για τον τόπο μας

Ο τουρισμός αποτελεί τον σημαντικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας και του Ιονίου… Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβατε για τη στήριξη του;
Ο τουρισμός στο Ιόνιο, είναι ο οικονομικός πνεύμονας των νησιών μας. Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τίποτα στον αυτόματο πιλότο. Στόχος μας είναι επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στα νησιά μας σε μια σύγχρονη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με Ευρωπαϊκά στάνταρ που να αντέχει στον διεθνή ανταγωνισμό και να δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για όλους. Η πεπατημένη των τουριστικών εκθέσεων δεν αρκεί. Με γνώση και εκπαίδευση στον τομέα του τουρισμού με νέες δράσεις ,.όπως αυτή που έγινε στην Κέρκυρα, με θέμα «Pitch your idea for Corfu», η προώθηση νέων συνεργασιών με στόχο ακόμη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, η ανάδειξη των φυσικών κάλων των νησιών μας, η στήριξη της κρουαζιέρας και η επέκτασή σε τομείς πέραν του θαλάσσιου τουρισμού και πάνω από όλα η ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή μας, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την προσέλκυση περισσοτέρων τουριστών στον τόπο μας και αύξηση του τουρισμού. Θέλουμε όλα τα νησιά μας, να γίνουν οι περιοχές της δημιουργίας και της σφραγίδας στο σύγχρονο κόσμο. Θέλουμε να ενισχύσουμε το όραμα των συμπολιτών μας και τις δυνατότητές τους να το επιτύχουν. Και αυτό θα κάνουμε έμπρακτα ως νέα Περιφερειακή αρχή των Ιονίων νήσων.

Πώς μπορεί να υπάρξει ισονομία στην ανάπτυξη και στα ευρωπαϊκά προγράμματα όταν όλες οι υπηρεσίες και οι δομές είναι στην Κέρκυρα και με ποιον τρόπο θα σταματήσει η Κέρκυρα να θεωρεί τον Περιφερειάρχη «Νομάρχη» της;
Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση της χωρικής συνοχής, η άρση των ενδοπεριφερειακών κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων και κυρίως η ενδυνάμωση των μη ανεπτυγμένων, σχεδόν εγκαταλελειμμένων μικρών νησιών μας που βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες και δυστυχώς κάποιοι τις θυμούνται μόνο κατά την περίοδο των εκλογών. Η Περιφέρεια Ιονίων νήσων ανήκει σε όλη τη νησιωτική Επικράτεια και όχι σε κατά επιλογή νησιά.
Με σωστό προγραμματισμό και ικανό σχεδιασμό, θα αξιολογήσουμε τις ανάγκες των Περιφερειακών Ενοτήτων, θα ισχυροποιήσουμε τις θέσεις τους καλύπτοντας αρμονικά όλα τα κενά των υπηρεσιών και θα καταστείλουμε την υποβάθμιση και την απραξία που ζούμε.

Η νησιωτική περιφέρεια έχει πολλές «αδυναμίες». Μπορεί να υπάρχει «αρραγής» δομή – συνοχή λόγω των αποστάσεων και των κοινωνικών, νησιωτικών ανισοτήτων;
Βασικό μέλημά μας είναι η συνοχή των νησιών μας, η ενδοεπικοινωνία και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, μ’ εμπλουτισμό ανθρωπίνων, πολιτιστικών κι οικονομικών συναλλαγών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η διασυνδεσιμότητα των νησιών και η συνοχή στο Ιόνιο απαιτεί σοβαρή και σφαιρική προσέγγιση, με κύριους στόχους την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την κοινωνική συνοχή. Τα χαρακτηριστικά της νησιώτικότητας του Ιονίου, που είναι πολύπλευρη, ξεκινούν από το καλό και ασφαλές οδικό δίκτυο που σε κάθε νησί οδηγεί στις πύλες μεταφορών στους λιμένες και τα αεροδρόμια μας. Το σύστημα πρέπει να βελτιωθεί στο πλαίσιο κάθε νησιού για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες για την ορθή διασυνδεσιμότητα των νησιών μας και την επικοινωνία με τον γύρω κόσμο, ενώ είναι κύρια η άμεση υλοποίηση του δικτύου υδατοδρομίων στο Ιόνιο.
Όπως έχω τονίσει , πρέπει στη στόχευση μας από την πλευρά της Περιφέρειας, αλλά και από την αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ, να μη μας διαφεύγει το τρίπτυχο, διασυνδεσιμότητας όλων των μέσων επικοινωνίας και συγκοινωνίας για να δίνει το ένα προστιθέμενη αξία στο άλλο, βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας των μέσων αυτών και προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό είναι το τρίπτυχο αρχών, από την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο έχει αποδεχτεί η χώρα μας, αλλά είναι και η απαραίτητη προϋπόθεση για ανάπτυξη και χρηματοδοτήσεις για τα δικά μας σχέδια. Η Περιφέρειά μας έχει τον συνδετικό ιστό, από την κοινή ιστορική και πολιτιστική διαδρομή της. Πρέπει όμως να έχει και τα εφόδια μιας σύγχρονης περιφέρειας που να δημιουργεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο και να δίνει προστιθέμενη αξία σε κάθε ένα νησί. Έτσι μπορεί να δει το μέλλον με αισιοδοξία. Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε.

Τι είναι αυτό που σας χαρακτηρίζει ως πολιτική οντότητα;
Από τα φοιτητικά μου χρόνια, αγωνιζόμουν με πάθος και όραμα, για μια ενωμένη Ευρώπη, δυνατή να προστατεύσει τους πολίτες της και τις αξίες τους στο παγκοσμιοποιημένο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, με την Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Είμαι πολύπλευρη προσωπικότητα, κάτι που θεωρώ σημαντικό για την πολιτική. Με ενδιαφέρουν τα πάντα, παντού. Όπου βρεθώ, θέλω να κάνω μια πρόταση, να δώσω δυνατότητες, ευκαιρίες κυρίως στους νέους ανθρώπους. Για αυτό ανέπτυξα και διεθνή δράση και έχω τιμηθεί για δύσκολες αποστολές και πρωτοβουλίες μου. Με ενδιαφέρει το «εργάζεσθαι» και το αποτέλεσμα του, περισσότερο από το «φαίνεσθαι». Θα έλεγα ότι είμαι εργασιομανής και τελειομανής. Έτσι και τώρα, εμπνέομαι από τα Ιόνια, δίνομαι κυριολεκτικά στον αγώνα, ονειρεύομαι και προγραμματίζω το καλύτερο αύριο, μαζί με ικανούς και έμπειρους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού μας, για το «ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ! Κάθε νησί ψηλά».

Γεωργία Καλαμαρά