Ο Λ. Νιοτόπουλος συνεχίζει τον αγώνα και διεκδικεί εκ νέου την ψήφο των Ζακυνθινών

Ο Λευτέρης Νιοτόπουλος για πέντε χρόνια ήταν στο τιμόνι της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και τώρα δίνει μία νέα μάχη με τον συνδυασμό «ΑΝ.Α.Σ.Α» στο πλευρό του Θεόδωρου Γαλιατσάτου, ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Στη σημερινή συνέντευξή του στην «Ημέρα» ανοίγει τα χαρτιά του και μας μιλά για τις πιο σημαντικές στιγμές της θητείας του, για όσα είναι περήφανος και για όσα τον απογοήτευσαν, ενώ επίσης θέτει και τους επόμενους στόχους του.

Λευτέρης Νιοτόπουλος
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος «ΑΝ.Α.Σ.Α.»

Το 2014 έγραφα ότι με λογισμό και μ’ όνειρο σε τούτο το νησί από παιδιά μάθαμε να πορευόμαστε στο μονοπάτι της ζωής, για να ανακαλύψουμε κατά τη διαδρομή πως ο κόσμος μας ήταν μεν όμορφος, αλλά όχι και τόσο ηθικός και σίγουρα αγγελικά πλασμένος.
Πήραμε λοιπόν απλοί καθημερινοί άνθρωποι την μοίρα του τόπου στους ώμους μας για να ξανακερδίσουμε την αξιοπρέπεια που μας είχαν στερήσει. Πετύχαμε πολλά, θα συνεχίσουμε και θα νικήσουμε γιατί συνεχίζουμε να αγαπάμε άδολα το νησί μας και πιστεύουμε στους ανθρώπους του και τις κρυφές τους δυνατότητες.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν να δώσετε νέα μάχη στο πλευρό του Θ. Γαλιατσάτου;
Η ανάγκη να μην αφήσω ανολοκλήρωτο το σημαντικό έργο που έχουμε ξεκινήσει σαν περιφερειακή αρχή, καθώς και το υψηλό συναίσθημα ευθύνης, καταρχήν απέναντι στους Ζακυνθινούς που μας εμπιστεύθηκαν τις ελπίδες τους για να πραγματοποιήσουμε την αλλαγή πορείας στον τόπο μας, και κατά δεύτερον απέναντι στον άνθρωπο με τον οποίο μαζί δώσαμε όλες τις μάχες κόντρα στις κατεστημένες καταστάσεις και αντιλήψεις για να αφήσουμε ένα διαφορετικό δείγμα γραφής στα κοινά του τόπου μας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας σας κληθήκατε να αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις (σεισμό, φωτιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις). Πώς λειτούργησαν τα αντανακλαστικά της Περιφερειακής Αρχής;
Στη διάρκεια της θητείας μας ήρθαμε αντιμέτωποι και με πρωτόγνωρες καταστάσεις φυσικών και όχι μόνο καταστροφών. Το νησί μας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 3 φορές μόνο τα τελευταία 3 χρόνια! Όλες οι δομές μας που αφορούν τον ευαίσθητο τομέα της Πολιτικής Προστασίας δούλεψαν εντατικά και ακατάπαυστα υπηρετώντας το κοινό καλό. Πιστεύω πως τα καταφέραμε!

Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα έργα που ολοκληρώθηκαν στο νησί και φέρουν τη σφραγίδα της Περιφερειακής Αρχής;
Μέσα από ένα σημαντικότατο σύνολο έργων, στοχευμένων στους κρίσιμους τομείς ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ουσιαστικών και αποδοτικών για το νησί μας και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, θα πρέπει να ξεχωρίσω δυο ενδεικτικά για τον αποδοτικό τρόπο λειτουργίας της Περιφερειακής Αρχής.
Αφενός την κορωνίδα των έργων μας, το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων στην Ιστορία της Ζακύνθου, τα Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας, τα οποία απέδειξαν πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να προσφέρει έργο ολοκληρωμένο και αποδοτικό με ιδίους πόρους, χωρίς ούτε ένα ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης.
Και αφετέρου την ολοκλήρωση της μελέτης για ένα έργο κατεξοχήν αναπτυξιακό για το νησί μας, για το νέο λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών, μιας μελέτης που τη βρήκαμε για διάφορους λόγους βαλτωμένη για 15 χρόνια, και όχι μόνο την ξεκολλήσαμε και την επαναδρομολογήσαμε, αλλά την ολοκληρώσαμε επιτυχώς και φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε την πλήρη χρηματοδότηση με €8.800.000 για την άμεση έναρξη της κατασκευής του έργου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σλόγκαν στην εκδήλωση που έγινε πρόσφατα για τον απολογισμό της ΠΙΝ και την παρουσίαση του ψηφοδελτίου ήταν «Η Περιφέρεια το έκανε», όπου και μιλήσατε για παρεμβάσεις που χρειάστηκε να γίνουν και πέρα από τις αρμοδιότητες που ορίζονται από το νόμο. Ποιες ήταν αυτές;
– Παρότι ΔΕΝ έχουμε αρμοδιότητα σε θέματα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, χρηματοδοτήσαμε άμεσα το 2014, μετά τη σχετική άρνηση των αρμόδιων υπουργείων, την ενδιάμεση λύση διαχείρισης των απορριμμάτων της Ζακύνθου με €2.450.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων!
– Παρότι ΔΕΝ έχουμε αρμοδιότητα για τα Δημοτικά Σφαγεία, χρηματοδοτούμε από το Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με €142.974 το Δήμο για την αναγκαία και για χρόνια απαιτούμενη επισκευή τους, ώστε να αδειοδοτηθούν και να ξαναλειτουργήσουν!
– Παρότι ΔΕΝ έχουμε αρμοδιότητες σε θέματα Σχολικής Στέγης, κινήσαμε τις διαδικασίες για την κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου Δερματούσας, παραχωρώντας δωρεάν στο Δήμο οικόπεδο ιδιοκτησίας μας και διατηρούμε σε διαθεσιμότητα, σε συνεργασία με την ΕΥΔ ΠΕΠ Ι.Ν., €3.000.000 έως ότου συμπληρωθεί ο ελλιπής τεχνικός φάκελος του έργου από το Δήμο.
– Παρότι ΔΕΝ έχουμε αρμοδιότητα για τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις της Ζακύνθου,
αναλαμβάνουμε με €293.500 την πλήρη ανακατασκευή του αγωνιστικού χώρου, της κερκίδας και των αποδυτηρίων του Δημοτικού Γηπέδου Αμπελοκήπων, χρηματοδοτούμε το Δήμο με €19.220 για τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του Κλειστού Γυμναστηρίου Παναγούλας, και είμαστε σε αναμονή για να συζητήσουμε την ανακατασκευή οποιουδήποτε άλλου χώρου άθλησης μας υποδειχθεί!
Οι παραπάνω παρεμβάσεις, είναι ένα μικρό μέρος των υπέρτερων ευθυνών που αναλάβαμε, χωρίς να κρυφτούμε ποτέ πίσω από τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητές μας.
Δε λιποψυχήσαμε απέναντι σε κανένα πρόβλημα της Ζακύνθου, επειδή είμαστε συμμέτοχοι στην ίδια κοινωνία.
Και εκ του αποτελέσματος αισθανόμαστε δικαιωμένοι…

Ποιες αποφάσεις λήφθηκαν από την ΠΙΝ, που θεωρείτε ότι βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών;
Είναι γεγονός πως η Περιφερειακή Αρχή, ενώ έχει ευρύτατα περιθώρια μακροπρόθεσμου σχεδιασμού των παραμέτρων της Περιφερειακής Οικονομίας, δεν έχει από το νόμο τη δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων σε πολλά θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. Παρόλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στο έργο των καθ’ ύλην και κατά νόμο αρμόδιων εξυπηρετώντας το συνολικό καλό της Ζακύνθου. Αν έπρεπε να επιλέξω έναν μόνο τομέα, θα επικεντρωνόμουν στον ιδιαίτερα νευραλγικό τομέα των Δομών Υγείας – Πρόνοιας, καθώς:
– Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες που μας παρέχει ο νόμος και στηρίζουμε όλους ανεξαιρέτως τους νεοπροσλαμβανομένους επικουρικούς και αγροτικούς ιατρούς που καλούνται να υπηρετήσουν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου και στην Πρωτοβάθμια Υγεία στην Π.Ε. Ζακύνθου με €350 μηνιαίως!
– Αναλάβαμε βάσει προγραμματικής σύμβασης την επισκευή δυο παροπλισμένων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στη Ζάκυνθο, ώστε να ενισχυθούν άμεσα οι δυνατότητές του!
– Αναλάβαμε τη διεκπεραίωση των καίριων επισκευαστικών αναγκών του Αγροτικού Ιατρείου του Αγ. Λέοντα, στηρίζοντας την άμεση και απρόσκοπτη λειτουργία του!
– Συντάξαμε τη μελέτη και αναλάβαμε με €266.000 την πλήρη ανακαίνιση του παλιού κτιρίου του γηροκομείου του ΟΔΑΖ, δημιουργώντας ένα νέο χώρο πολυδύναμης και πολύπλευρης υποστήριξης μιας σημαντικής μερίδας πολιτών της Ζακύνθου!

Την πενταετία που πέρασε, υπήρξε γόνιμη συνεργασία με τον Δήμο; Πού υπήρξαν εμπόδια;
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω και όχι μόνο, υπήρξε αθρόα χρηματοδότηση του Δήμου για υποδομές και δράσεις, όπως για παράδειγμα η χρηματοδότησή του με περίπου €2.000.000 μόνο την τελευταία διετία για το Δημοτικό, Κοινοτικό, Αγροτικό, και Δασικό Οδικό Δίκτυο. Το θέμα είναι σε τι βαθμό προχώρησε η υλοποίησή τους…

Περιγράψτε το όραμά σας για την Περιφέρεια Ι.Ν.
Θα ήθελα τελικά να βιώσω μια Περιφέρεια Ι.Ν. που θα έχει λύσει όλα τα προβλήματα, τουλάχιστον στους αυτονόητους τομείς της καθημερινότητάς μας και θα έχει επιτύχει την πλήρη και ουσιαστική διασύνδεση όλων των νησιών της, καθιστώντας τα γέφυρες πολιτισμού, ανταλλαγής εμπειριών και αλληλοϋποστήριξης!

Τι σας γοήτευσε και τι σας απογοήτευσε σε αυτή την πορεία;
Με γοήτευσαν τα κοινά στοιχεία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλων των νησιών μας. Με προβλημάτισαν οι δαιδαλώδεις διαδικασίες και οι «αγκυλωμένες» δομές που στέκονταν εμπόδιο σε πολλές πρωτοβουλίες μας.

Ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές της θητείας σας;
Αδιαμφισβήτητα η μάχη με τις με πρωτόγνωρες καταστάσεις φυσικών και όχι μόνο καταστροφών και η αγωνία μου για τους συμπολίτες μας!

Ποιες ήταν οι πιο ευχάριστες στιγμές της θητείας σας;
Η κάθε μέρα και η κάθε στιγμή που κοίταζα στα μάτια και αντάλλασσα μια καθαρή και απλή καλημέρα με τους συμπατριώτες μου!

Αν η κάλπη αναδείξει νικήτρια την «ΑΝΑΣΑ», ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;
Πρωτίστως να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το σημαντικό έργο που έχουμε ξεκινήσει σε όλους τους τομείς, και η ενίσχυση των προσπαθειών μας για την περαιτέρω διάσωση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ζακύνθου.

Είναι εύκολοι αντίπαλοι η Ρ. Κράτσα και ο Σπ. Σπύρου;
Κανένας αντίπαλος δεν είναι εύκολος. Όλους τους αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο σεβασμό. Όμως αισθανόμαστε σίγουροι για τον καθαρό αγώνα που δίνουμε και το έργο που έχουμε παράξει!

Η Ζάκυνθος είναι ένας ευλογημένος τόπος, ωστόσο τα προβλήματα είναι αμέτρητα. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ευαισθητοποιημένους και ενεργούς πολίτες του τόπου που αυτή τη στιγμή είναι απαισιόδοξοι;
Θέλω να δεσμευτώ απέναντί τους πως δε θα σταματήσω να αγωνίζομαι για το καλό της Ζακύνθου με όλες μου τις δυνάμεις και χωρίς να υπολογίσω ούτε στιγμή το όποιο πολιτικό κόστος.

Με την απλή αναλογική, αλλάζουν πολύ τα δεδομένα στον τρόπο άσκησης πολιτικής την επόμενη μέρα. Πώς θα επιτευχθεί συναίνεση και με ποιους μπορεί να συνεργαστεί η παράταξή σας;
Ήδη από την τρέχουσα θητεία μας έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να πετύχουμε ευρείες συναινέσεις, όπως φαίνεται και από τις πλείστες ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τι θα σήμαινε για εσάς η εκλογή σας στο νέο περιφερειακό συμβούλιο;
Επιβεβαίωση πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για την προάσπιση των συμφερόντων των Ζακυνθινών, αλλά παράλληλα και ενισχυμένη ευθύνη για την επόμενη μέρα!