Οι τουρίστες μας αξιολογούν | Κάτω από τη βάση… για σκουπίδια και οδικό δίκτυο

Δεκάδες ρεπορτάζ της εφημερίδας μας και φέτος κατέδειξαν τα προβλήματα των τουριστικών περιοχών του νησιού, αρκετούς μήνες πριν ξεκινήσει η σεζόν. Τα πολλά και έντονα παράπονα των επιχειρηματιών σχετικά με την εγκατάλειψη και την αδιαφορία των τοπικών αρχών για μία σειρά από ζητήματα, μας οδήγησαν στο να εξετάσουμε πολλές φορές την πρόοδο των εργασιών σε αρκετές τουριστικές περιοχές, όπως στον Λαγανά, το Τσιλιβί, το Καλαμάκι και το Αργάσι, ώστε να διαπιστώσουμε αν και φέτος η σεζόν θα ξεκινήσει με τα ίδια προβλήματα και δυστυχώς, ήρθε η πλήρης επαλήθευση των σκληρών επιχειρημάτων των κατοίκων και όσων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις παραπάνω περιοχές.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι πρώτοι τουρίστες της χρονιάς μόλις έφτασαν στο νησί, διαπίστωσαν αυτά τα άλυτα προβλήματα και δυστυχώς, σύγκριναν τις συνθήκες με όσα συμβαίνουν στη χώρα τους ή σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Η Ζάκυνθος έλαβε βαθμό κάτω από τη βάση…
Όσα ενοχλούν τους μόνιμους κατοίκους αυτού του τόπου, τα ίδια ακριβώς δυσαρεστούν και τους επισκέπτες. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τουρίστες μας μίλησαν για όσα είδαν και απογοητεύτηκαν και μεταξύ αυτών είναι: τα απορρίμματα στους δρόμους και μάλιστα, σε κεντρικά σημεία των τουριστικών περιοχών, το κακό οδικό δίκτυο και η κακή οδηγική συμπεριφορά των συμπολιτών μας, αλλά και ο ελλιπής φωτισμός.
Όταν αυτές οι διαπιστώσεις γίνονται και από τους επισκέπτες, η πραγματικότητα στεναχωρεί περισσότερο τους κάτοικους και κυρίως τους επιχειρηματίες, οι οποίοι πάλεψαν σκληρά και μάλιστα αρκετές φορές, μόνοι τους και με δικά τους μέσα, προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα των περιοχών.
Μπορεί τώρα να χτυπά και πάλι το καμπανάκι του κινδύνου και οι τοπικοί άρχοντες να γυρίζουν την πλάτη στα προβλήματα, λόγω των επερχόμενων εκλογών, όμως οι επιχειρηματίες θα μείνουν εκεί για να παλέψουν με όλα αυτά και να κερδίσουν μία δύσκολη μάχη και αυτή τη σεζόν. Κάτι πρέπει να αλλάξει και μάλιστα, γρήγορα… Τα ίδια προβλήματα, τα ίδια παράπονα και οι ίδιες διαπιστώσεις που πονούν όσους αγαπούν τον τόπο και όσους επενδύουν στο τουριστικό προϊόν της Ζακύνθου… Αυτά που μας σώζουν, με βάση τις δηλώσεις των επισκεπτών μας είναι η φιλοξενία, το μαγευτικό τοπίο και οι υπέροχες παραλίες… Ένα ζεστό χαμόγελο και οι ποιοτικές υπηρεσίες μπορούν να τους αλλάξουν γνώμη! Και μάλλον σε αυτό θα επενδύσουμε και φέτος μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες!

Οι τουρίστες μας «βαθμολογούν»
Σουίτς Λίβερτ
«Δύο αρνητικά θα έλεγα ότι έχουμε παρατηρήσει κατά τη διαμονή μας στο νησί. Κάποιες φορές τα μπαρ με μουσική συνεχίζουν μετά τις 3 το πρωί και είναι ενοχλητικό, ειδικά όταν προσπαθείς να κοιμηθείς. Επίσης, αυτό που μας έχει κάνει κακή εντύπωση είναι τα σκουπίδια στους δρόμους. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπέροχα και αυτό που ξεχωρίζει είναι η ζεστή φιλοξενία».

Ελίζαμπεθ Τζόουνς
«Τα προβλήματα που διαπιστώσαμε έχουν να κάνουν με τα σκουπίδια που είναι παρατημένα παντού, ο ελλιπής φωτισμός στα πεζοδρόμια, αλλά και οι κακοτεχνίες στους δρόμους. Οι οδηγοί είναι αλαζόνες, αλλά το δεχόμαστε αυτό. Αν οι δρόμοι ήταν σε καλύτερη κατάσταση, θα ήταν πιο όμορφα. Επίσης, αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι κανείς δεν σταματάει στις διαβάσεις για να περάσουν οι πεζοί. Ήρθαμε στη Ζάκυνθο, γιατί μας αρέσει ο ήλιος και ο καλός καιρός».

Μαγκς Χέντερσον
«Είναι πολύ όμορφο μέρος η Ζάκυνθος, όμως πρέπει να ξεφορτωθείτε τα σκουπίδια. Οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι άνθρωποι και το φαγητό εξαιρετικό, όμως κάτι πρέπει να γίνει με τα σκουπίδια. Εμείς ερχόμαστε από τη Σκωτία και εκεί οι δρόμοι δεν είναι φτιαγμένοι. Είναι ακριβώς όπως εδώ. Η οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων δεν είναι καλή, όμως το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης και στην Ισπανία, όπου αγνοούν τις διαβάσεις. Αν θυμάμαι καλά, το πρόβλημα στο νησί σας με τα σκουπίδια πριν δυο χρόνια που είχα ξανάρθει, ήταν μεγαλύτερο».

Στίβεν Κεντ
«Υπάρχουν πολλά σκουπίδια που θα μπορούσαν να καθαριστούν και οι δρόμοι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι! Είναι δύσκολο για τους πεζούς να διασχίσουν το δρόμο τις περισσότερες φορές. Επίσης, εδώ οι άνθρωποι πετούν τα σκουπίδια κάτω και δεν τους νοιάζει. Κάποιες φορές, οι οδηγοί είναι απρόσεκτοι. Και στην Αγγλία, βέβαια, το ίδιο συμβαίνει. Κάποιοι σταματούν στις διαβάσεις και σε αφήνουν να περάσεις, αλλά άλλοι υποθέτω βιάζονται να πάνε στη δουλειά τους και δεν σε αφήνουν. Εκτός από αυτά, όλα τα άλλα είναι υπέροχα στη Ζάκυνθο».