Διάλεξη από τον καθηγητή Ξ. Μουσά για τον μηχανισμό των Αντικύθηρων

«Οι σημερινοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα έχουν τις ρίζες τους στα γρανάζια του μηχανισμού των Αντικυθήρων» είπε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος, Ξενοφών Μουσάς, που βρέθηκε στη Ζάκυνθο για τη διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ιονίου Πανεπιστημίου το βράδυ της Τρίτης. Ο ίδιος κρατώντας ένα αντίγραφο του μηχανισμού εξήγησε στο κοινό όλα εκείνα που τράβηξαν το ενδιαφέρον των ερευνητών αμέσως μόλις ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ανασύρθηκε από τον βυθό της θάλασσας. Ήταν ένα πλανητάριο, ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο; Το μόνο σίγουρο είναι πως αποτελεί έναν σύνθετο μηχανισμό που ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζει.

«Η μελέτη του μηχανισμού των Αντικυθήρων αποδεικνύει ότι οι Έλληνες είχαν υψηλή τεχνολογία. Είχαν την δυνατότητα να φτιάξουν έναν υπολογιστή που να λειτουργεί με γρανάζια, να κάνει μαθηματικές πράξεις και να προβλέπει όλα τα φυσικά φαινόμενα, που ήξεραν μέχρι τότε οι άνθρωποι, στην αστρονομία», τόνισε ο κ. Μουσάς συνεχίζοντας «Με τον μηχανισμό των Αντικύθηρων έχουμε πάει στη ΝΑSA, στην UNESCO, σε αρχαιολογικά μουσεία ,Πανεπιστήμια και σχολεία στην Ελλάδα και διεθνώς. Από την Ισλανδία μέχρι την Νότια Αλγερία και από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ και την Λατινική Αμερική έχουμε κάνει πολλές ομιλίες αλλά και πολλές επιτυχημένες εκθέσεις.»

Η διάλεξη στη Ζάκυνθο ήταν ανοιχτή για το κοινό και έγινε σε συνδιογράνωση της ΠΙΝ, του Ιονίου Πανεπιστήμιο, του Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών και της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Η υπεύθυνη του ΕΚΦΕ, Ιωάννα Αρβανιτάκη, μίλησε για την σημασία της παρουσίας του κ. Μουσά στο νησί και τόνισε πως το ΕΚΦΕ προσπαθεί κάθε χρόνο να κάνει τέτοιες επιστημονικές συναντήσεις. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ζακύνθου, Φώτης Προβής, δήλωσε πως το σωματείο που εκπροσωπεί κάθε χρόνο προσπαθεί να κάνει παρεμβάσεις πολιτιστικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος στο νησί. Φέτος επιλέχθηκε, όπως είπε, το θέμα του μηχανισμού των Αντικυθήρων που αφορά πολλές επιστήμες και άρα θα αποτελούσε πόλο έλξης για πολλούς Ζακυνθινούς.
Θυμίζουμε πως αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων είχε εκτεθεί στο νησί μας το 2017 με μεγάλη επιτυχία.

Ν. Πατρινού