Χωρίς Γαλάζιες Σημαίες η Ζάκυνθος | Προβληματισμένοι οι πολίτες

Εκτός του προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών της χώρας μας έμειναν φέτος οι ζακυνθινές παραλίες, που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν το διεθνές βραβείο ποιότητας. Μάλιστα η χώρα μας κατέλαβε την δεύτερη θέση παγκοσμίως με 515 βραβευμένες ακτές, ωστόσο το νησί μας απουσίαζε από αυτήν τη σημαντική διάκριση. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση που εδρεύει στην Δανία, ενώ στη χώρα μας εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
Η σημαντικότερη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής με Γαλάζια Σημαία είναι η ποιότητα υδάτων, η οποία πρέπει να είναι εξαιρετική, ενώ πρέπει να τηρούνται και άλλα κριτήρια που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακτές βραβεύονται για ένα χρόνο με Γαλάζια Σημαία, ενώ επιθεωρητές από τον Εθνικό Χειριστή επισκέπτονται ακόμη και απροειδοποίητα τις ακτές για να δουν ότι πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Αυστηρά τα κριτήρια για τις Γαλάζιες Σημαίες
Όπως αναφέραμε τα κριτήρια είναι πολλά ώστε μια ακτή να αποκτήσει Γαλάζια Σημαία. Το πρώτο έχει να κάνει με την καθαριότητα της θάλασσας και της ακτής και επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους, ενώ εξετάζεται αν έχουν τοποθετηθεί αρκετοί κάδοι απορριμμάτων στην ακτή και αν αδειάζονται τακτικά. Επίσης, κριτήριο είναι και ο συνεχής καθαρισμός των ακτών.
Δεύτερον αξιολογείται η οργάνωση της ακτής, που έχει να κάνει με την πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων, ενώ πρέπει να υπάρχουν και σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης.
Τρίτο είναι η ασφάλεια των επισκεπτών, αφού πρέπει να υπάρχει παρουσία εκπαιδευμένων ναυαγοσωστών στις ακτές και επίσης πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης. Επίσης πρέπει να υπάρχει προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Το τέταρτο και τελευταίο έχει να κάνει με την προστασία της φύσης και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Δηλαδή θα πρέπει να διατίθενται έντυπες πληροφορίες και οδηγίες για τις παραλίες, όπως και για τις περιοχές και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον. Τέλος προαπαιτούμενο είναι η οργάνωση δραστηριοτήτων που να επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον για το περιβάλλον, αλλά και η υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Αικατερίνη Μάργαρη
«Είναι ένα ακόμα τραγικό συμβάν για τη Ζάκυνθο εκτός από τα άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, σκουπίδια, καθαριότητα κ.α. Θα ήθελα να επισημάνω σε όλους τους φορείς και ιδιαίτερα σε αυτούς που ασχολούνται με τον τουρισμό, ότι θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να δούμε τι θα γίνει τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά. Είναι κάτι που δεν πρέπει να χαθεί και θα πρέπει να βρεθούν οι αιτίες για να τις επαναφέρουμε στο νησί».

Αλοΐσιος Πλέσσας
«Οι Γαλάζιες Σημαίες έδιναν bonus στο νησί μας. Ενώ ξέρουμε ότι έχουμε πολύ καθαρές παραλίες χρειάζεται η επιβεβαίωση. Θεωρώ ότι οι υπεύθυνοι δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες που θα έπρεπε και όλο αυτό το κομμάτι έχει μείνει πίσω. Γρήγορα και σύντομα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να πάρουμε τις απαιτούμενες εγκρίσεις στις Γαλάζιες Σημαίες. Πρέπει οι παραλίες να είναι καθαρές και να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να κάνεις ένα ασφαλές και ευχάριστο μπάνιο».

Μάρκος Πνευματικός
«Είναι μια αρνητική εξέλιξη. Οι Γαλάζιες Σημαίες είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του νησιού μας, γιατί διαφημίζεται. Ποιος φταίει δεν το γνωρίζω! Καλό είναι οι αρμόδιοι να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να δώσουν λύση σε σοβαρά προβλήματα. Ζούμε σε έναν παράδεισο και κάθε χρόνο βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας. Πρέπει να περάσουμε στις πράξεις για να δούμε επιτέλους, μια αναβάθμιση σε κάποιον τομέα».

φωτο: neaselida