Tα Ξύγκια αναγνωρίζονται ως ιαματική πηγή

Σε λίγες μέρες αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η αναγνώριση του φυσικού πόρου «Ξύγκια Ορθονιών» του Δήμου Ζακύνθου ως ιαματικού. Μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν χρόνια, φαίνεται ότι θα αποδώσει καρπούς στον τομέα του θεματικού – ιαματικού τουρισμού, αφού μετά από αυτό το στάδιο, θα απομένει η επικαιροποίηση των μελετών και η εύρεση χρηματοδότησης για την αξιοποίηση των πηγών. Ο Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων Υπ. Τουρισμού και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιστορικών Θερμικών Πόλεων, Μάρκος Δανάς ενημέρωσε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωπο του Δήμου στον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Νίκο Τσίπηρα, ότι ο φάκελος που κατατέθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού με όλες τις απαιτούμενες μελέτες, εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, και έτσι, ανοίγει ο δρόμος για τη δημοσίευση της επίσημης αναγνώρισης της πηγής.

Στα Ξύγκια για λουτροθεραπεία και εισπνοθεραπεία
Ο κ. Δανάς κάνει λόγο για ένα θεμελιώδες βήμα στην ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στη Ζάκυνθο και επισημαίνει ότι θα επιτρέψει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Μάλιστα, τονίζει ότι ο Ιαματικός Φυσικός Πόρος «Ξύγκια Ορθονιών » είναι κατάλληλος για λουτροθεραπεία και εισπνοθεραπεία, ενώ ενδείκνυται για δερματικά νοσήματα, ρευματοπάθειες και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Τσίπηρας, με δηλώσεις του στην «Ημέρα», μετά από αυτή την εξέλιξη, επισημαίνει: «Καταγράφεται πρόοδος και το σημαντικότερο είναι ότι πλέον έχουν ολοκληρωθεί όλα τα τυπικά και διαδικαστικά ζητήματα, αφού το μόνο που απομένει είναι η δημοσίευση του ΦΕΚ για την επίσημη αναγνώριση. Από ‘κει και πέρα, μετά την κατοχύρωση, θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία των μελετών για την αξιοποίησή της. Υπάρχουν ήδη μελέτες που πρέπει να επικαιροποιηθούν και στη συνέχεια θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αξιοποίηση των πηγών».
Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μία θετική εξέλιξη για την ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού στο νησί που θα προσδώσει μάλιστα, νέο χαρακτήρα στο συνολικό τουριστικό προϊόν της Ζακύνθου. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2016 με τη συνεργασία του Δήμου με τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, ενώ το 2017 κατατέθηκε στο Υπ. Τουρισμού πλήρης φάκελος που περιλάμβανε υδρογεωλογική μελέτη, φυσικοχημικές, μικροβιολογικές, ραδιολογικές αναλύσεις, υγειονομική έκθεση και τοπογραφικό. Ο φάκελος εξετάστηκε από την Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων και πήρε θετική γνωμοδότηση. Αυτή την στιγμή, εξετάζεται το τοπογραφικό και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η δημοσίευση του ΦΕΚ αναγνώρισης, στο οποίο θα περιγράφονται οι θεραπευτικές ενδείξεις και αντενδείξεις του ιαματικού φυσικού πόρου, ο τρόπος χρήσης, και ο χημισμός του. Επίσης, ο κ. Τσίπηρας δηλώνει: «Ήταν μία προσπάθεια που ξεκίνησε από την αρχή της θητείας της δημοτικής αρχής. Έγιναν συντονισμένες ενέργειες από κοινού με ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι συνέταξαν τις μελέτες, είδαν όλες τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές και δούλεψαν σωστά, ώστε να έχουμε όλα τα απαιτούμενα και να εξασφαλίσουμε την αδειοδότηση. Και η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκαν πολλές μελέτες! Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στον Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, τον κ. Δανά για την πολύτιμη βοήθειά του».

Η διαφορετική κατεύθυνση
Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις και νέες κατευθύνσεις στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού! Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ειδικά, εκείνες που αφορούν στην υγεία έχουν σημαντικές προοπτικές, ενώ συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που είναι το επιθυμητό για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και κυρίως για τους επιχειρηματίες.
Αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 για τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας σε δείγμα 1.037 ατόμων. Από την έρευνα προκύπτει ότι το ποσοστό των ατόμων που επισκέπτονται τα λουτρά για θεραπευτικούς λόγους αγγίζει το 40% και πως αυτό που θα ήθελε ο κόσμος να «δει» -μεταξύ άλλων- στα λουτρά είναι ξενοδοχειακές υποδομές (51%), ιατρική υποστήριξη (49%), υπηρεσίες φυσιοθεραπείας (44%) και υπηρεσίες ευεξίας (39%). Μάλιστα, το 54% είναι διατεθειμένο να πληρώσει επιπλέον για ιδιωτικές παροχές, ή υπηρεσίες, όπως ιδιωτικοί χώροι θεραπείας – λουτρών, προσωπικές υπηρεσίες, ιατρικής φροντίδας κ.α.
Επίσης, σε ότι αφορά την τιμή του εισιτηρίου (πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σε μια επίσκεψη λουτροθεραπείας σε ιαματικά λουτρά που ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους) οι συμμετέχοντες στην έρευνα, απάντησαν κατά μέσο όρο 12,2 ευρώ. Οι περισσότεροι επισκέπτονται τα λουτρά την περίοδο από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο (46%), ενώ σημαντικό ποσοστό, της τάξεως του 20%, επιλέγει την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου ενώ ένα μικρότερο ποσοστό (15%) την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου. Αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Δανάς ενισχύει την άποψη ότι ο ιαματικός τουρισμός μπορεί να συμβάλει στο στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.