Η καταστροφολογία ελλαδικά και τοπικά

Του Μάκη Δραγώνα

Δεν ευτύχησαν οι ηγεσίες του διαπλεκόμενου στρατοπέδου να βιώσουν την εξωτερική χρεοκοπία της χώρας, αλλά και της κοινωνικής χρεοκοπίας του τόπου μας. Και παρά τις κασσάνδριες προβλέψεις του τόπου μας, αλλά και τις ανοιχτές παρεμβάσεις και ικεσίες που απηύθυναν προς τους πλέον απηνείς διώκτες της χώρας, που ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το «σύστημα Σόιμπλε», καλώντας τους να προκαλέσουν οικονομική κρίση, ώστε να ανατραπεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ατελείωτος ο κατάλογος της καταστροφολογίας. «Δεν πρόκειται να βγούμε από τα μνημόνια», «θα απαιτηθεί προληπτική γραμμή πίστωσης», που ισοδυναμεί με άτυπο τέταρτο μνημόνιο, «δε θα μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές, γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι σκουπίδια». Και τι δεν ακούσαμε. Όμως η αυτοεκπληρούμενη καταστροφολογική προφητεία όχι μόνο δεν επαληθεύτηκε, αλλά κατέληξε μάλιστα στην αυτοακύρωση και στον πλήρη πολιτικό εξευτελισμό της Ν.Δ. και των πρόθυμων συμμάχων της. Τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές και θα πρέπει όχι μόνο να υπονομευτεί αλλά και κατά το δυνατόν να ακυρωθεί η θετική πορεία της οικονομίας, δρομολογείται από τις ηγεσίες του διαπλεκόμενου στρατοπέδου ένα δεύτερο κύμα καταστροφολογίας και μεθοδεύσεων, με στόχευση και πεδίο δράσης την εσωτερική χρεοκοπία της χώρας. Σε αυτή την λογική, παράπλευρα, τίθεται και ένα κομμάτι της ζακυνθινής κοινωνίας, για όσα δεν έγιναν εδώ και 30 χρόνια και γίνονται την τετραετία άσκησης των καθηκόντων του πρώην Υπουργού και Βουλευτή Σταύρου Κοντονή. Όλα αυτά εξηγήθηκαν και έγιναν γνωστά στους ζακυνθινούς πολίτες σε μια σημαντική συνέντευξη που έδωσε ο Βουλευτής στις 22/3/19. Η Ζάκυνθος, έπειτα από μια περίοδο στασιμότητας και εγκατάλειψης των υποδομών της, έχει εισέλθει σε μια φάση αναβάθμισης, καθώς υλοποιούνται και προγραμματίζονται μια σειρά από έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της. Συγκεκριμένα, μόνο το τελευταίο διάστημα, έπειτα από συντονισμένες επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία, έχουν προγραμματιστεί τα κάτωθι έργα, τα οποία ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
1.Βιολογικός καθαρισμός (επέκταση, αναβάθμιση), 13 εκ.
2.Ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου, 12 εκ.
3.Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων 6 εκ.
4.Ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου 1,5 εκ.
Έτσι, με τις ασφαλείς αυτές πιστώσεις τίθεται η αποτελεσματική διεκπεραίωση των απαραίτητων έργων από δημάρχους και δημοτικές ομάδες που να διακρίνονται για την ακεραιότητά τους, τη γνώση και την ικανότητα να διαχειρίζονται τόσο μεγαλεπήβολα σχέδια. Επομένως γι’ αυτόν το λόγο, η ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου είναι ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον του τόπου μας.
Επίσης αναγγέλθηκαν πλήθος σημαντικών αποφάσεων στη Διυπουργική 5/11/18, που επιλύονται και χρηματοδοτούνται σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη ζακυνθινή κοινωνία και το σημαντικότερο, η χρηματοδότηση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για λιμενικά έργα, με μπούσουλα το πολύ σημαντικό (masterplan), αλλά και το ότι κατακυρώθηκε ο ανάδοχος της μελέτης, έργο ύψους 387.000 ευρώ. Είναι λοιπόν σαφές ότι οι τοπικές κοινωνίες θα παίξουν τον πρωτεύοντα ρόλο στην επιλογή των προσώπων που θα πρέπει να προεξάρχει το κοινωνικό κριτήριο και όχι το κομματικό. Εντυπωσιακή ήταν η αναφορά του κ. Βουλευτή για το κράτος που παρέλαβε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Θέλω όμως να υπενθυμίσω εδώ, και την αφορμή, μου την έδωσε ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Σημίτης, με την ομιλία του να απευθύνεται στον «σκληρό πυρήνα» του «καθεστώτος» για να προσδώσει κύρος και ιδεολογικοπολιτική νομιμοποίηση στη συμπόρευση του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ, τονίζοντας τις στρατηγικές ταυτίσεις.
Ο κ. Σημίτης διέπεται από ακραίο πολιτικό κυνισμό και γνωρίζει πολύ καλά ότι η απήχηση του πολιτικού λόγου στην κοινωνία είναι όχι μόνο μηδενική, αλλά προκαλεί μάλιστα μείζονες αντιδράσεις, αφού με τις καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές του ανήκει πολιτικά εδώ και καιρό στην τεφροδόχο της ιστορίας. Ούτε βεβαίως η παρέμβασή του αποσκοπεί στη στήριξη του κλονισμένου ισχυρώς ΚΙΝΑΛ. Ο «αρχιερέας της διαπλοκής» κατά τον Κώστα Καραμανλή στηρίζει την υστεροφημία του στην αναγνώριση των υπηρεσιών του από το «καθεστώς». Στην ανάδειξή του ως κορυφαίου πολιτικού που συνέβαλε αποφασιστικά, τόσο στην επικράτηση του νεοφιλελεύθερου προτύπου στη χώρα όσο και στην κυριαρχία των διαπλεκόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά και όσων άλλων συνέβαλαν για να χρεοκοπήσει η χώρα.


φωτο: sofokleousin