«Ψυχορραγεί» το νοσοκομείο | Νέες κινητοποιήσεις εργαζομένων μαζί με Κεφαλλονίτες

Τα συσσωρευμένα προβλήματα στο νοσοκομείο Ζακύνθου, ώθησαν τους εργαζόμενους, να προχωρήσουν σε μία διανομαρχιακή συνδικαλιστική πρωτοβουλία με συναδέλφους τους από το νοσηλευτικό ίδρυμα της Κεφαλονιάς, ώστε να αναδειχθούν τα ζητήματα και των δυο νοσοκομείων και να διεκδικήσουν να βρεθούν άμεσα λύσεις. Έτσι, πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσει νέος γύρος κινητοποιήσεων και στο νησί μας θα βρεθούν εκπρόσωποι από τα σωματεία των εργαζομένων της Κεφαλονιάς.
Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει και ενώ ο πληθυσμός του νησιού θα αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες, παράλληλα αυξάνονται και οι ανάγκες στο ίδρυμα για την παροχή υπηρεσιών υγείας. Όμως τα προβλήματα υποστελέχωσης προβληματίζουν έντονα τους εργαζομένους που ήδη υπερβάλλουν εαυτόν για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου, Νίκο Ποταμίτη, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι παραιτήσεις των γιατρών. Ο κ. Ποταμίτης, δήλωσε: «Μέσω της διανομαρχιακής συνδικαλιστικής πρωτοβουλίας θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στα δύο νοσοκομεία, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Πρόκειται για προβλήματα που δεν έχουν λυθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι παραιτήσεις των γιατρών, οι οποίες συνεχίζονται, και μάλιστα, σε λίγες μέρες θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και η παραίτηση του ωτορινολαρυγγολόγου».

Με το ζόρι βγαίνουν οι βάρδιες

Εκτός όμως από τις παραιτήσεις των ιατρών, το πρόβλημα μεγεθύνεται λόγω και του ελάχιστου νοσηλευτικού προσωπικού, αφού το ίδρυμα λειτουργεί με 60 περίπου νοσηλευτές, ενώ βάσει του Οργανισμού προβλέπονται 140 θέσεις προσωπικού. Επομένως, το προσωπικό δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν τα Τμήματα και το πρόβλημα οξύνεται κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Συγκεκριμένα, στα Επείγοντα ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις νοσηλευτές, οι βάρδιες καλύπτονται με δύο άτομα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες Κλινικές.

Τα προβλήματα του Χειρουργείου και η κλειστή ΜΕΘ

Το ακτινολογικό μηχάνημα του χειρουργείου, για την χειρουργική αντιμετώπιση καταγμάτων, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να διακομίζονται σε νοσοκομεία της Πάτρας και κυρίως στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια» προκειμένου να χειρουργηθούν, επειδή δεν υπάρχουν τα χρήματα για την επισκευή του μηχανήματος. Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΓΝΖ, Βαγγέλης Τσώλας, επισημαίνει: «Δυστυχώς, το 60 -70% των περιστατικών που θα χειρουργούνταν στη Ζάκυνθο διακομίζονται στο Ρίο. Ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής, Νίκος Ποταμίτης, έχει ενημερώσει τη διοικήτρια, η οποία απάντησε ότι θα επισκευαστεί όταν ληφθεί η επιχορήγηση, δηλαδή, μετά το καλοκαίρι. Μέχρι τότε οι ασθενείς ταλαιπωρούνται εκτός Ζακύνθου και μπαίνουν στις λίστες για τα χειρουργεία του Ρίου. Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στον εξοπλισμό. Εκτός λειτουργίας είναι και το οφθαλμολογικό εδώ και τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει στο νοσοκομείο μία απλή μέτρηση αστιγματισμού. Να σημειώσουμε ότι οι ανάγκες του Οφθαλμολογικού καλύπτονται από γιατρό του ΠΕΔΥ»!
Προβλήματα έλλειψης προσωπικού όμως υπάρχουν και στα χειρουργεία, όπου τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχουν εσωτερικές βάρδιες, αλλά οι νοσηλεύτριες έρχονται με κλήση από το ρεπό τους. Σύμφωνα, με τον κ. Ποταμίτη σε ορισμένες κλινικές υπάρχει πρόβλημα και με τις εφημερίες των γιατρών, όπως πχ στο αναισθησιολογικό, όπου βάσει νόμου ο κάθε αναισθησιολόγος δεν μπορεί να κάνει πάνω από επτά εφημερίες το μήνα, με αποτέλεσμα 16 μέρες τον μήνα να μένουν ακάλυπτες. Το προσωπικό καλύπτει τουλάχιστον άλλες έξι μέρες, όμως για δέκα μέρες το μήνα δεν καλύπτεται το τμήμα. Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις για τη ΜΕΘ, ο κ. Ποταμίτης επισημαίνει: «Κάθε φορά που έρχονται 2- 3 νοσηλευτές και δεν ανοίγει η ΜΕΘ απορροφώνται από τις άλλες Κλινικές που τους έχουν ανάγκη. Δεν ξέρουμε τι προέκυψε από τον έλεγχο που έγινε για τη ΜΕΘ και τα πρόστιμα που θα επέβαλε η Ευρώπη για τη μη ολοκλήρωση του έργου. Δεν μας απαντά κανείς για το αν θα ισχύσουν τα πρόστιμα αυτά ή εάν η Ευρώπη είναι ικανοποιημένη από τη μη λειτουργία της Μονάδας. Για να ανοίξει ΜΕΘ χρειάζονται 15 άτομα προσωπικό και 4 – 5 γιατροί. Δεν έχουν γίνει σαφείς οι επιδιώξεις της διοίκησης και της 6ης ΥΠΕ σχετικά με τη δημιουργία Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Θα έχει διασωληνωμένους ασθενείς ή θα έχει ξύπνιους ασθενείς που θα παρακολουθούνται; Γιατί ΜΑΦ υπάρχει ήδη και μπορεί να εφαρμοστεί με τρεις ασθενείς μέσα σε έναν θάλαμο στην Καρδιολογική Κλινική. Ο νόμος δεν προβλέπει ΜΑΦ στο νοσοκομείο».
Από την πλευρά του, ο κ. Τσώλας για την ΜΕΘ και την έλλειψη προσωπικού σημειώνει: «Υποτίθεται ότι το προσωπικό που έρχεται από τα Κέντρα Υγείας στο νοσοκομείο είναι για να ανοίξει η ΜΕΘ, όμως για την Μονάδα μένει να γίνουν ακόμα πολλά (καθαριότητα, βοηθητικό προσωπικό) και έτσι, καλύπτουν άλλες ανάγκες. Επίσης, περιμένουμε να δούμε πότε θα έρθει το προσωπικό για το οποίο έχουν δεσμευτεί, δηλαδή οι δύο τραυματιοφορείς, αλλά και ο καρδιολόγος και ο παθολόγος».

Παιδιατρική και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Τόσο όμως η Παιδιατρική Κλινική όσο και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργούν «στο κόκκινο», αφού στην πρώτη όλες τις ανάγκες καλύπτει μία γιατρός, ενώ τρεις ιδιώτες χωρίς εργασιακή σχέση, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Και αυτό σύμφωνα, με πληροφορίες θα ισχύσει μέχρι τέλος Μαΐου. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού το πρόβλημα εντοπίζεται και πάλι στο ελάχιστο προσωπικό που προσπαθεί να καλύψει πολλούς αιμοκαθαρόμενους ασθενείς. Η Διευθύντρια του Τμήματος έχει ζητήσει να στηριχθεί και με τρίτο γιατρό η μονάδα, όμως ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί η θέση. Με παλαιότερες δηλώσεις του στην «ΗΜΕΡΑ», ο πρόεδρος του Σωματείου «Οι Ποπολάροι», Γιάννης Μάνεσης είχε επισημάνει: «Οκτώ χρόνια κάνω αιμοκάθαρση στη Μονάδα Τεχνικού Νεφρού, και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει πρόβλημα. Εκεί εξυπηρετούνται 34 ασθενείς, και η μονάδα είναι στο φουλ. Δεν θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε Ζακυνθινούς που είναι στην Αθήνα, ώστε να έρθουν το καλοκαίρι να δουν τους δικούς τους, να κάνουν διακοπές. Αν κάποιος από εδώ και πέρα χρειαστεί αιμοκάθαρση δεν θα μπορεί να κάνει. Θα παρακαλούσα όλες τις αρμόδιες αρχές να λάβουν υπόψη τους αυτό το θέμα για να ανοίξει και η δεύτερη βάρδια της μονάδας Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο».
Αναφορικά με όλα τα παραπάνω προβλήματα, ο κ. Ποταμίτης τονίζει ότι για να στελεχωθούν επαρκώς τα περιφερειακά νοσοκομεία, πρέπει να δοθούν στους γιατρούς οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα. «Με αυτή την κρίση και ενώ οι Έλληνες γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό, για να στελεχωθεί το νοσοκομείο πρέπει οι θέσεις που προκηρύσσονται να είναι με αυξημένα οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα. Τα αυξημένα οικονομικά κριτήρια ισχύουν ήδη για τους αγροτικούς γιατρούς στη Βολίμα και τους επικουρικούς του νοσοκομείου, όπου η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τους χρηματοδοτεί με 300 ευρώ το μήνα. Το ποσό όμως δεν είναι αρκετό και έτσι πολλοί προτιμούν να φύγουν στο εξωτερικό».
Όλα τα παραπάνω προβλήματα, οδηγούν το προσωπικό σε νέες κινητοποιήσεις και μάλιστα, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από την Κεφαλονιά. Να υπενθυμίσουμε ότι και στο γειτονικό μας νησί, υπάρχουν πολλά συσσωρευμένα προβλήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού και υποχρηματοδότησης, ενώ και εκεί σε παραίτηση έχουν οδηγηθεί γιατροί της Παθολογικής Κλινικής και το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, με τους εργαζομένους να προχωρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στάσεις εργασίας.