Αλαλούμ με τη μείωση του ΦΠΑ | Προβληματισμένοι οι καταστηματάρχες

Προβληματισμό έχει δημιουργήσει στους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης η μείωση του ΦΠΑ, όπου με βάση την κατατεθειμένη τροπολογία επανέρχονται στον χαμηλότερο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) διάφορα αγαθά και υπηρεσίες. Συγκεκριμένα στο 13% από 24% που ήταν μέχρι σήμερα επανέρχονται διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, ενώ από την άλλη, εξαιρούνται από την μείωση τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, οι χυμοί και τα ροφήματα.
Συγκεκριμένα στο 13% από 24% πάνε τα εξής προϊόντα και υπηρεσίες: Τα είδη λαδιών, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξύδια κλπ. Η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. Η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών. Επίσης, μειώνεται από δεκατρία τοις εκατό (13%) που είναι σήμερα σε έξι τοις εκατό (6%) ο συντελεστής του φόρου για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Επίσης επανέρχονται στον μειωμένο συντελεστή είδη ζυμαρικών, ψάρια, αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής, το αλεύρι, τα άμυλα, παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς κτλπ. Όσον αφορά μάλιστα την εστίαση στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγεται η εκμετάλλευση καφενείων καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. Στα μη αλκοολούχα ποτά που εξαιρούνται της μειώσεως δεν περιλαμβάνεται βέβαια το νερό (συμπεριλαμβανομένου του μεταλλικού) το οποίο υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή.

Σπύρος Ζήβας – Λογιστής

«Η εφαρμογή του ξεκινάει από 20 Μαΐου. Είναι ένα μέτρο προς την θετική κατεύθυνση που θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στις τελικές τιμές που θα απολαμβάνει ο καταναλωτής. Δημιουργεί μια σύγχυση γιατί δεν έχουμε την επιστροφή όλων των προϊόντων στο 13%. Συγκεκριμένα, αυτή η σύγχυση δημιουργείται στον κλάδο της εστίασης. Μειώνεται ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά στα ροφήματα, τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά παραμένουν στο 24%».

Τάσος Πάτρας

«Θεωρώ πως είναι ένα θετικό μέτρο. Στο θέμα της απόδειξης νομίζω ότι θα βρεθεί μια λύση και θα συνεχίσει σωστά. Αν δεν αλλάξει λειτουργικά, θα είναι δύσκολο να είσαι συνέχεια στο ταμείο και να κόβεις διαφορετικές αποδείξεις λόγω του ΦΠΑ. Θα ήταν καλό να υπήρχε ένα ΦΠΑ για όλα».

Αντώνης Βοζαΐτης

«Αλαλούμ επικρατεί. Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται. Δημιουργείται μπέρδεμα με τις αποδείξεις και ειδικά το καλοκαίρι που έχουμε πολύ δουλειά! Πολλές επιχειρήσεις θα χρειαστούν και άλλο άτομο να είναι αποκλειστικά στο ταμείο για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην υποχρέωση που έχουν».

φωτο: LiFO.gr