Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών | Μαθητές ενημερώθηκαν για την ενδοοικογενειακή βία

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ζακύνθου συμμετείχε μετά από πρόσκληση από τη διεύθυνση του Επαγγελματικού Λυκείου Ζακύνθου στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Επαγγελματικό Λύκειο Ζακύνθου και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Ζακύνθου από 8 έως 10 Μαΐου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου με την εισήγηση της νομικού του Κέντρου, Πέττα Κατερίνας, «Ενδοοικογενειακή Βία. Τι είναι; Τι μπορώ να κάνω;».
Πιο συγκεκριμένα, η νομικός του Κέντρου πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση με τους μαθητές/τριες και των τριών τάξεων του Λυκείου και τους/τις εκπαιδευτικούς τους την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 και ώρα 9:30 στο χώρο της εκδήλωσης στο πλαίσιο της οποίας ενημερώθηκαν:
-για την έκταση και τη σοβαρότητα του χρόνιου και σύνθετου κοινωνικού φαινομένου της Ενδοοικογενειακής Βίας μέσω της παρουσίασης όλων των δυνατών μορφών εκδήλωσής της (σωματικής- ψυχολογικής/λεκτικής- σεξουαλικής- οικονομικής βίας) ειδικά σε βάρος των γυναικών αλλά και σε βάρος ενός ευρύτερου κύκλου εμπλεκομένων ευάλωτων προσώπων, όπως τα παιδιά και οι υπερήλικες, καθώς, επίσης, για τις επακόλουθες επιβαρυντικές συνέπειες που είναι δυνατόν να προκληθούν στη σωματική και ψυχοπνευματική τους υγεία. Αναπτύχθηκε εκτενώς ο Ν. 3500/2006 που περιγράφει το ειδικό νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ανωτέρω φαινομένου (μετά τις τροποποιήσεις που επήλθαν με το Ν. 4531/2018) αποβλέποντας στην αυξημένη προστασία της οικογένειας ως δι- ατομικού εννόμου αγαθού που πρέπει να εγγυάται την αρμονική, ασφαλή κι αξιοπρεπή συνύπαρξη των μελών της κι έγινε ενημέρωση για τα νόμιμα δικαιώματα της γυναίκας- θύματος ενδοοικογενειακής βίας και για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει για την ενάσκησή τους. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για τον Ν. 3226/2004 που προβλέπει εκείνα τα εισοδηματικά κριτήρια υπό τη συνδρομή των οποίων η γυναίκα – θύμα βίας μπορεί να ζητήσει την υπαγωγή της στο πρόγραμμα νομικής βοήθειας που υλοποιείται από το Πρωτοδικείο ώστε να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο στις σχετικές διαδικασίες ενώπιον των δικαστικών αρχών χωρίς οικονομική της επιβάρυνση.
-για τις πολλαπλασιαστικές ή/και κοινωνικές συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας που προκαλούνται, μεταξύ άλλων, με την έκθεση των παιδιών στη βία είτε ως μάρτυρες είτε ως θύματα, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με την εκδήλωση τάσεων φυγής, συμπεριφορικών και συναισθηματικών διαταραχών, πιθανής τοξικοεξάρτησης κι ενδεχόμενης διάπραξης βίας ή/και θυματοποίησης στην ενήλικη ζωή τους.
Επίσης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο Ν. 3500/2006 απαγορεύει ρητά την άσκηση σωματικής βίας σε βάρος ανηλίκου θεωρώντας την ως μη επιτρεπτό μέσο σωφρονισμού στο πλαίσιο ανατροφής του κι επισημάνθηκαν οι αστικές και ποινικές ευθύνες του γονέα που αθετεί την εν λόγω νομοθετική επιταγή και οι οποίες εκτείνονται μέχρι και σε αφαίρεση της γονικής του μέριμνας λόγω κακής άσκησής της.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ζακύνθου, δια της νομικής του συμβούλου Πέττα Κατερίνας, θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τον Διευθυντή και την Ψυχολόγο του ΕΠΑ.Λ Ζακύνθου, κο Αβούρη Δημήτρη και κα Κοντονή Αγαθονίκη, αντίστοιχα, για την πρόσκληση και την άριστη συνεργασία καθώς και τους μαθητές/τριες με τους/τις εκπαιδευτικούς τους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ζακύνθου
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.
Γαϊτάνι (Κοινοτικό Γραφείο), 29 100 Ζάκυνθος
Τηλ/Fax.: 26950 25997
Ε-mail: [email protected]
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 17:30