Απολογισμός θητείας Λ. Νιοτόπουλου | Η «ΑΝ.Α.Σ.Α» ξανά στη μάχη

Με τον απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου και υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου, Λευτέρη Νιοτόπουλου ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης η εκδήλωση του συνδυασμού «ΑΝΑΣΑ» με επικεφαλής τον Θοδωρή Γαλιατσάτο για την επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων στην Π.Ε. Ζακύνθου, που έγινε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Ο απολογισμός του Αντιπεριφερειάρχη Λ. Νιοτόπουλου

Ο κ. Νιοτόπουλος μίλησε για τα έργα και τις δράσεις που ολοκληρώθηκαν ή δρομολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, ξεκινώντας από τα οδικά και τεχνικά έργα, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να έχουν μία συνολική εικόνα των όσων επιτεύχθηκαν. Η παρουσίαση των έργων έγινε μέσω βίντεο, όπου όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα της Λέσχης «Ο Ζάκυνθος» είχαν τη δυνατότητα να δουν εικόνες απ’ όλες τις παρεμβάσεις της ΠΙΝ στη Ζάκυνθο, την πρότερη κατάσταση και τη σημερινή. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα, αυτά που αφορούσαν στην Πολιτική Προστασία και τη γενικότερη θωράκιση του νησιού, έργα και δράσεις για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, έργα σχετικά με τη νησιωτικότητα, τη σύνδεση και επικοινωνία των νησιών του Ιονίου, ενώ τέλος, ο κ. Νιοτόπουλος αναφέρθηκε σε εκείνες τις παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του, που ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, αλλά αξιολογήθηκαν ως πολύ σημαντικά για την καθημερινότητα των πολιτών και τη βελτίωσή της, όπως πχ οι χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε για τον Δήμο για το δημοτικό, κοινοτικό, αγροτικό και δασικό οδικό δίκτυο, τα σφαγεία, η επιτάχυνση των διαδικασιών και το master plan του λιμανιού, η υποβολή τεχνικού φακέλου για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου, παρεμβάσεις για τα σχολεία, τον αθλητισμό, τις δομές υγείας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ύδρευση και την αποχέτευση. Ο κ. Νιοτόπουλος, χαρακτήρισε κορωνίδα των έργων της Π.Ε. Ζακύνθου και ως το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων στην ιστορία του νησιού, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τα μηνύματα του Αλ. Χαρίτση
Ο υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις προτεραιότητες που έθεσε η κυβέρνηση για τη νησιωτική Ελλάδα, τις χρηματοδοτήσεις έργων, τα οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και το δίλημμα των εκλογών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στενή φιλία του με τον Περιφερειάρχη, Θεόδωρο Γαλιατσάτο. Ο κ. Χαρίτσης, χαρακτήρισε ως τεράστια ποιοτική αλλαγή την απλή αναλογική, επισημαίνοντας: «Οι εκλογές της 26ης Μαΐου δεν γίνονται σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, γίνονται σε μία πάρα πολύ κρίσιμη, ιστορική συγκυρία για τη χώρα μας που οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν αυτή η πορεία, την οποία έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τις δυσκολίες, με τα προβλήματα αλλά και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών, επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα ή εάν θα γυρίσουμε πίσω στα παλιά, σε αυτά τα οποία μας πλήγωσαν, σε αυτά τα οποία μας οδήγησαν στην κρίση. Στο χώρο της αυτοδιοίκησης αυτό, μας απασχολεί ακόμα περισσότερο, γιατί τώρα που η χώρα μας βγήκε από τα μνημόνια, τώρα που πρέπει να σχεδιάσουμε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική για την ελληνική κοινωνία, δεν μπορεί η αυτοδιοίκηση να έχει ρόλο κομπάρσου! Δεν μπορεί να είναι το αποπαίδι του κράτους. Αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική που δεν είναι μία απλή αλλαγή του εκλογικού συστήματος, είναι κατά τη γνώμη μας, μία δομική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την αυτοδιοίκηση. Αλίμονο αν δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συνθέσεις και συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο για να κυβερνηθούν οι δήμοι και οι περιφέρειές μας. Κατεξοχήν στο τοπικό πεδίο πρέπει να αναπτύσσονται συνεργασίες και οι τοπικές δυνάμεις να εκφράζονται δημοκρατικά και να επιδιώκουν μέσα από τη μεταξύ τους συνεργασία να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τον τόπο τους. Η απλή αναλογική συνιστά μία τεράστια ποιοτική αλλαγή σε σχέση με ότι ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο της αυτοδιοίκησης».

Αλ. Χαρίτσης: «Ο Θόδωρος δέχεται λυσσαλέες επιθέσεις λόγω της επιτυχίας του»
Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τους Ζακυνθινούς να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της ΑΝΑΣΑ και έκανε λόγο για λυσσαλέες επιθέσεις που δέχεται ο Περιφερειάρχης λόγω της επιτυχίας του. Πιο αναλυτικά, δήλωσε: «Εδώ στα Ιόνια, ο Περιφερειάρχης αντιλήφθηκε την αλλαγή πολιτικής, συνέβαλλε και υλοποίησε αυτή τη διαφορετική πολιτική (προσωπικό – προσλήψεις, αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων, θεσμικές τομές, τρόπος λειτουργίας και επαφής της Περιφέρειας με δήμους και κεντρικό κράτος). Το στοίχημα που θα δοθεί στη Ζάκυνθο και στην ΠΙΝ είναι μεγάλο και αφορά το σύνολο της χώρας. Το στοίχημα είναι δύσκολο, γιατί βλέπουμε και τις λυσσαλέες επιθέσεις, οι οποίες εξαπολύονται ακόμα και σήμερα, στο πρόσωπο του Θόδωρου. Δέχεται επιθέσεις από κάποιους που έχουν ανησυχήσει και αγχωθεί για την επερχόμενη επιτυχία του. Είναι είναι ένα στοίχημα δύσκολο και πολιτικά κρίσιμο. Σας καλώ να δώσετε αυτή τη μάχη, ώστε αυτό το στοίχημα να είναι νικηφόρο για την ΑΝΑΣΑ και τον Θ. Γαλιατσάτο».

Νέος μετασχηματιστής της ΔΕΗ – Στ. Κοντονής: «Δεν κάνουμε έργα βιτρίνας»
Ο Βουλευτής Ζακύνθου και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής αναφέρθηκε στα έργα που υλοποίησε η κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή κατά τη θητεία της, ενώ κάλεσε τους Ζακυνθινούς να αναγνωρίσουν το έργο των κυρίων Γαλιατσάτου και Νιοτόπουλου, λέγοντας πως τίμησαν τη λαϊκή ψήφο του 2014. Μάλιστα, τόνισε ότι ο Λ. Νιοτόπουλος ήταν πάντα δίπλα στην κοινωνία και στις ανάγκες τις, παρά την προσωπική περιπέτεια υγείας που πέρασε κατά τη θητεία του. Ο Βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο μετασχηματιστή της ΔΕΗ που θα λειτουργήσει από τις 15 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Ο νέος μετασχηματιστής της ΔΕΗ θα δώσει ισχύ άλλα 75 MVA και θα έχει ενεργειακή επάρκεια ο τόπος μας για άλλα δέκα χρόνια. Αυτό είναι το έργο της κυβέρνησης και εμείς το λέμε έργο υποδομής για τον τόπο! Το νησί κινδύνευε εν μέσω τουριστικής περιόδου από ένα black out το οποίο θα μας δυσφημούσε και θα κατέστρεφε την τοπική οικονομία».
Κλείνοντας κάλεσε τους Ζακυνθινούς να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της «ΑΝΑΣΑ», λέγοντας ότι όλοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν το έργο του Θ. Γαλιατσάτου και του Λ. Νιοτόπουλου. «Το έργο τους ήταν τεράστιο, μοναδικό στα Επτάνησα και γι’ αυτό το έργο ζητούν την ψήφο μας και θα τους την δώσουμε για άλλη μία φορά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

Η πορεία και οι στόχοι του Θ. Γαλιατσάτου
Από την πλευρά του, ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε σε σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν στη Ζάκυνθο κατά τη θητεία του και στους βασικούς στόχους του συνδυασμού του, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία που είχε με τον Λ. Νιοτόπουλο, επισημαίνοντας ότι ήταν από τους συνεργάτες που εκτέλεσε όσα είχαν σχεδιαστεί με τον καλύτερο τρόπο και αυτό φαίνεται από την αναγνώριση του Αντιπεριφερειάρχη στο νησί.

Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΑΝ.Α.Σ.Α. στην Π.Ε. Ζακύνθου
Καραΐσκος Αθανάσιος του Κωνσταντίνου
Κλαυδιανός Αναστάσιος του Ιωάννη
Κουρουμπλή–Φλεμοτόμου Παρθένα (Νένα) του Κωνσταντίνου
Μαρούδα Αναστασία του Διονυσίου
Μουζάκη Χρυσή του Ιωάννη
Μπάστας Διονύσιος του Παύλου
Νιοτόπουλος Ελευθέριος του Δημητρίου
Παντής Σταύρος του Ιωάννη
Πομόνης Τζανέτος του Θεοδώρου
Ποταμίτης Διονύσιος του Κωνσταντίνου
Σπίνου Ρόζα–Δημητρία του Αντωνίου
Τσουκαλά Φωτεινή του Διονυσίου