Ο Στ. Κοντονής ενημέρωσε τους μαθητές της Γ’ Λυκείου για τη μοριοδότηση

Στα λύκεια της Ζακύνθου βρέθηκε ο Βουλευτής Ζακύνθου με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Σκοπός του ήταν να ενημερώσει τους μαθητές της Γ’ Λυκείου για την βουλευτική τροπολογία που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή σχετικά με την μοριοδότηση των μαθητών του νησιού που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2019.
Συγκεκριμένα οι μαθητές της Γ’ Λυκείου της Ζακύνθου πέρα από τον αριθμό των εισαγομένων κάθε χρόνο στις ανώτατες σχολές θα έχουν την δυνατότητα ενός επιπλέον ποσοστού εισαγωγής. Το ποσοστό θα καθοριστεί σε υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί στο άμεσο μέλλον και προσδιορίζεται στο 0.5%.
Αυτό σημαίνει πως σε κάθε σχολή θα ανοίξουν κάποιες επιπλέον θέσεις μόνο για τους μαθητές από τα σχολεία της Ζακύνθου. Πρόκειται για μια «χρυσή ευκαιρία» όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κοντονής να μπουν όλοι οι μαθητές από την Ζάκυνθο στα ανώτατα ιδρύματα και μάλιστα, στις σχολές της πρώτης τους προτίμησης. «Πλέον έχουν ένα ποσοστό επί των εισακτέων στις σχολές. Οι δυνατότητες στους μαθητές με αυτόν τον τρόπο να μπουν στις σχολές είναι μεγάλες. Εγώ εύχομαι κάθε επιτυχία στον δρόμο προς τις Πανελλαδικές» τόνισε ο κ. Σταύρος Κοντονής

Με το μέτρο αυτό αποκαθίσταται το πρόβλημα με τις χαμένες διδακτικές ώρες τόνισαν από την πλευρά τους οι μαθητές που καλοδέχθηκαν τα νέα. Ευχαριστημένος από τις εξελίξεις δήλωσε και ο προϊστάμενος της Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης Ζακύνθου, Κωνσταντίνος Γκούσκος, που τόνισε πως η σημασία του μέτρου θα φανεί και από το αποτέλεσμα. «Εάν, όπως υπολογίζουμε, ισχύσει το 0.5% επί των εισακτέων της κάθε σχολής αρκεί να πιάσεις το 70% της βαθμολογίας του τελευταίου εισαχθέντα τότε για να δώσουμε ένα παράδειγμα στην Ιατρική θα μπουν περίπου έξι άτομα από την Ζάκυνθο» εξήγησε ο . Γκούσκος συνεχίζοντας « ‘Εάν δηλαδή ο τελευταίος εισαχθείς σε μια σχολή συγκεντρώσει 15.000 μόρια τότε από την Ζάκυνθο θα μπορεί να μπει στην ίδια σχολή ένας μαθητής που έχει συγκεντρώσει 10.500 μόρια, αρκεί φυσικά να μην έχει να ανταγωνιστεί άλλους Ζακυνθινούς μαθητές»
Οι μαθητές από την πλευρά τους μίλησαν για μια τροπολογία που έρχεται να τους βοηθήσει σε μια δύσκολη κατά τα άλλα χρονιά. Στην συζήτηση που έκαναν με τον κ. Κοντονή ανέφεραν τους στόχους τους για το μέλλον ενώ συζήτησαν και για άλλα σημαντικά ζητήματα όπως για παράδειγμα την εκλογική αναμέτρηση που πλησιάζει.
Ο βουλευτής Ζακύνθου συζήτησε με τα παιδιά για την ψήφο στα 17. Πολλοί ήταν οι μαθητές που τοποθετήθηκαν λέγοντας πως είναι νωρίς για να ψηφίσουν μιας και δεν έχουν γνώση της πολιτικής πραγματικότητας. Ο κ. Κοντονής από την πλευρά του δήλωσε εντυπωσιασμένος από την υπεύθυνη στάση των παιδιών ωστόσο θέλησε να τα πείσει πως στα χέρια των νέων βρίσκεται το μέλλον της χώρας.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην περίπτωση του Πολυτεχνείου – μιλώντας για την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου που πρόσφατα γιορτάσαμε. Σε εκείνη την περίπτωση εκείνοι που βρέθηκαν εντός των τειχών του Πολυτεχνείου δεν ήταν μεγαλύτεροι από τα παιδιά που σήμερα καλούνται για πρώτη φορά να ψηφίσουν. Ο κ. Κοντονής δήλωσε πως πρώτος στόχος είναι να προστατέψουμε τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό σε μια εποχή που η κρίση έχει δώσει το περιθώριο ανάπτυξης ακραίων στοιχείων. Εάν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου , είπε ο κ. Κοντονής, είναι πως παιδιά λίγο μεγαλύτερα από τους μαθητές σήμερα βασανίστηκαν για να εφαρμόζεται το Σύνταγμα και να έχουμε το δικαίωμα να ψηφίζουμε. «Θεωρώ ότι η ελληνική νεολαία έχει δείξει μια σοβαρότητα διαχρονικά οπότε κάτι τέτοιο είναι απολύτως θετικό για την διαμόρφωση μιας αντικειμενικής θετικής στάσης για τα πράγματα της χώρας με την συμμετοχή της νέας γενιάς. Οι μαθητές που έχουν το εκλογικό δικαίωμα θεωρώ ότι είναι έτοιμοι να συνδιαμορφώσουν, όπως το σύνολο του εκλογικού σώματος, το μέλλον αυτού του τόπου», είπε ο βουλευτής αναφερόμενος στην ψήφο των 17χρονων.
Ο κ. Κοντονής επισκέφθηκε χθες το 1Ο και 2ο Λύκειο, ενώ σήμερα θα κλείσει τον κύκλο των ενημερώσεων των μαθητών με επίσκεψη στο Μουσικό Λύκειο, στο Λύκειο του Κατασταρίου και τις λυκειακές τάξεις των Βολιμών.

ΝΟΔΕ κατά Κοντονή
Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ζακύνθου, Διονύσης Καρδιανός Μπούκιος εξαπολύει επίθεση στον Βουλευτή μετά τις ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία του νησιού, στην οποία αναφέρει: «Επιδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τον αυταρχισμό και την καθεστωτική του συμπεριφορά, ο για λίγο ακόμα βουλευτής Ζακύνθου, είχε το θράσος να επισκεφθεί σχολικές τάξεις και να προπαγανδίσει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ως κομματικός ινστρούχτορας άλλων, σκοτεινών εποχών, παραβαίνοντας εκτός από την ηθική και το νόμο της δικής του κυβέρνησης. Τέτοιος ήταν πάντα και όσο περνά ο καιρός τόσο θα ξεδιπλώνονται οι αυταρχικές «αρετές» του».

Νατάσα Πατρινού