«Ανάμνηση»

Γράφει η Γιώτα Ξένου

«Μαμά θυμάσαι τότε που…»;, «Μπαμπά θυμάσαι όταν πήγαμε εκεί…»;
Πόσες φορές έχετε ακούσει τα παραπάνω λόγια, διατυπωμένα από παιδικά στόματα και από μάτια που ξεχειλίζουν εικόνες και συναισθήματα αθωότητας, νοσταλγίας και αγάπης;
Αναμφισβήτητα, η παιδική ηλικία είναι η καλύτερη ανάμνηση στη ζωή ενός ανθρώπου και οι στιγμές που έχουμε περάσει μας ακολουθούν πάντα και μας συντροφεύουν εκείνες τις στιγμές που έχουμε ανάγκη να θυμηθούμε, να νοσταλγήσουμε και να αντλήσουμε θάρρος για το παρόν. Γιατί το παρελθόν μας είναι αυτό που καθορίζει, πολλές φορές άμεσα το παρόν και το μέλλον.
Ποιος άραγε δεν ανακαλεί εικόνες, μυρωδιές, γέλια, την θαλπωρή του πατρικού σπιτιού, τους εορτασμούς των Χριστουγέννων, τις απόκριες, το Πάσχα στο χωριό, τα καλοκαιρινά παιχνίδια στις παραλίες, τις επισκέψεις στον παππού και στην γιαγιά;
Είναι αυτές οι οικογενειακές στιγμές, οι μικρές με την τόση μεγάλη αξία. Είναι οι στιγμές, που ξεχειλίζουν από την μητρική και πατρική αγάπη που δεχτήκαμε ως παιδιά και οι αξίες που μας δίδαξαν οι γονείς μας και διαμόρφωσαν τον σημερινό άνθρωπο που είμαστε.
Γι αυτό, το έργο των γονιών θεωρείται ανεκτίμητο για το παιδί και εδραιώνεται τόσο με λόγια όσο περισσότερο με πράξεις και δίνοντας το καλό παράδειγμα οι ίδιοι οι γονείς. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που φέρνοντας στο νου τους την παιδική τους ηλικία νοιώθουν αρνητικά συναισθήματα και κουβαλούν τραύματα που επηρεάζουν την ενήλικη ζωή τους.
Δυστυχώς, για αυτά τα συναισθήματά, υπεύθυνοι είναι οι γονείς, οι οποίοι οφείλουν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα εφόδια στα παιδιά τους, προκειμένου να μπορούν τα παιδιά να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της ενήλικης ζωής. Οι γονείς, λοιπόν, πρέπει να επιδιώκουν να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, να δημιουργούν τις συνθήκες αυτές, που θα επιτρέψουν στο παιδί να νιώσει αγάπη, ασφάλεια, δημιουργικότητα και να αποκτήσει πολύτιμες αναμνήσεις.
Ζωντανές αναμνήσεις είναι και οι στιγμές ευτυχίας αποτυπωμένες σε χαρτί και όχι στην μνήμη ενός σκληρού δίσκου. Δημιουργήστε φωτογραφικά άλμπουμ που θα κληρονομήσετε στα παιδιά σας και θα ξεφυλλίζουν στο μέλλον, έχοντας ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη – η επιβεβαίωση του πόσο ωραία παιδικά χρόνια είχαν, έχοντας εσάς συνοδοιπόρους. Δυστυχώς όμως, στην προσπάθεια μας να συλλάβουμε τις στιγμές που περνάμε με παιδιά μας, προκειμένου να τις κάνουμε να διαρκέσουν για πάντα, δεν ζούμε στο έπακρον τη στιγμή, που είναι μοναδική και δεν ξανά γυρίζει.
Ας αναρωτηθούμε λοιπόν, με τι συναισθήματα (θετικά ή αρνητικά) θα θέλαμε να μας σκέφτονται τα παιδιά μας στο μέλλον και ας πράξουμε.

Γιώτα Ξένου
Κοινωνική Λειτουργός Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας Δημόσιας Υγείας Δήμου Ζακύνθου.

φωτο: Lionesses-of-Africa