Βιβλιοπαρουσίαση «Τριώ γενιώνε ριζικό, τριώ γυναικών ορμήνειες»

Μια πρωτότυπη πολιτιστική δράση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο από τις νεαρές συγγραφείς Βεατρίκη Καπνίση και Αγγελική Αγαλιανού, αφού παρουσίασαν το βιβλίο τους «Τριώ γενιώνε ριζικό, τριώ γυναικών ορμήνειες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Περίπλους» και είναι βασισμένο σε μια διαφορετική ομιλία που γίνεται από γυναίκες. Η Εταιρία Ζακυνθινών Πολιτισμικών Ερευνών και ο πρόεδρος της, Νικόλαος Λούντζης παρουσίασαν το βιβλίο, ενώ οι εκδόσεις «Περίπλους» του Διονύση Βίτσου βοήθησαν για να παρουσιαστεί η δημιουργία τους. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στη δουλειά που έκαναν η Βεατρίκη Καπνίση και η Αγγελική Αγαλιανού, ενώ αμέσως μετά οι νεαρές συγγραφείς παρουσίασαν την ομιλία «Ομιλείτε Ζακυνθινά. Από το παραδοσιακό στο σύγχρονο λαϊκό θέατρο».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, το κοινό γέλασε με την ψυχή του και καταχειροκρότησε τις δυο συγγραφείς, αλλά και τις υπόλοιπες κοπέλες που συμμετείχαν στην ομιλία. Επίσης προβλήθηκαν αποσπάσματα από ομιλίες που είχαν γίνει στο παρελθόν και είχαν αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια.

Τα κορίτσια που είχαν συμμετάσχει στη γυναικεία ομίλια που είχε παρουσιαστεί πριν ένα χρόνο στο Θέατρο Σαρακηνάδου και στην Αθήνα είναι οι: Βεατρίκη Καπνίση, Αγγελική Αγαλιανού, Ζωή Μουζάκη, Χαρά Κάνδηλα, Γιάννα Γκούσκου, Άννα Κεφαλληνού, Μαρία Κακολύρη και Ελευθερία Χούσου.
Στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο Βουλευτής Ζακύνθου Στ. Κοντονής, η υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Χριστίνα Τετράδη, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θοδωρής Καμπίτσης, όπως και ο Υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Αρμένης.
Όλοι συνεχάρησαν τα κορίτσια για την εξαιρετική τους δημιουργία, αλλά και για το βιβλίο που έγραψαν και στο οποίο βρήκαν πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τις ομιλίες. Μάλιστα στο τέλος της εκδήλωσης οι δυο συγγραφείς φρόντισαν να ευχαριστήσουν και όλους όσοι συνέβαλαν για να ολοκληρωθεί η δημιουργία τους, ενώ δεν παρέλειψαν να πουν ένα τεράστιο ευχαριστώ και στον κόσμο, που συγκινημένος παρακολούθησε και χειροκρότησε την παρουσίαση τους. Αυτό που επίσης ξεχώρισε κατά την παρουσίαση ήταν λέξεις και φράσεις που ακούν τα εγγόνια από τον νόνο (παππούς) και την νόνα (γιαγιά) προκαλώντας συναισθήματα αγάπης, θύμησης, ζεστασιάς και στοργικότητας. Τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έναν μοναδικό τρόπο, αφού οι συμμετέχοντας είπαν αντίο στο κοινό με μία ζακυνθινή ομιλία και έστειλαν πολλά όμορφα μηνύματα, μιλώντας για το πόσο αγαπούν τον τόπο τους και τον πολιτισμό του.

Βεατρίκη Καπνίση – Συγγραφέας

«Παρουσιάζουμε το “Τριώ γενιώνε ριζικό, τριώ γυναικών ορμήνειες”. Είμαστε πολύ καλές φίλες. Γράφουμε και παίζουμε ομιλίες. Δεν ξέρουμε πως να παρουσιάσουμε επίσημα αυτό που αγαπάμε, αλλά το αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και κυρίως τον τόπο μας και αυτά που μας έχει δώσει. Είμαστε ενθουσιασμένες που ήρθε τόσος κόσμος»!

Αγγελική Αγαλιανού – Συγγραφέας

«Είμαστε συγκινημένες που είδαμε όλο αυτόν τον κόσμο που ήρθε για να μας στηρίξει. Ευχόμαστε αυτό να είναι μια αρχή για να αρχίσει, η «μαγιά» αυτού του τόπου να ασχολείται με τον πλούτο του. Έγινε μια πρωτότυπη παρουσίαση και θέλαμε να προσθέσουμε τη δική μας πινελιά στην εκδήλωση».

Διονύσης Βίτσος – Εκδότης Εκδόσεων «Περίπλους»

«Παρουσιάζουμε ένα βιβλίο το οποίο είναι μια σύγχρονη ομιλία με πρωτοτυπία, επειδή είναι ομιλία για να παίζεται από γυναίκες, καθώς ως γνωστόν, μέχρι τώρα, παίζεται μόνο από άντρες. Η ομιλία είχε παρουσιαστεί στην Αθήνα, αλλά και στο Θέατρο του Σαρακηνάδου με εξαιρετική κοσμοσυρροή. Είναι σημαντικό που νέοι άνθρωποι ασχολούνται με τόση γνώση ακόμα με αυτό το είδος και γι’ αυτόν τον λόγο θεωρήσαμε υποχρέωση μας να εκδώσουμε αυτό το κείμενο για να γίνει ευρύτερα γνωστό».

Νικόλαος Λούντζης – Πρόεδρος Εταιρίας Ζακυνθινών Πολιτισμικών Ερευνών

«Είναι πολύ ευχάριστο νέοι άνθρωποι στη σημερινή Ζάκυνθο να αναλαμβάνουν τέτοιες ωραίες πρωτοβουλίες με ταλέντο και θέληση. Η Εταιρία Ζακυνθινών Πολιτισμικών Ερευνών αγκαλιάζει αυτές τις πρωτοβουλίες και γι’ αυτό οργάνωσε αυτήν την παρουσίαση του βιβλίου, αλλά και των πρωταγωνιστριών αυτής της προσπάθειας».