Η πρέσβειρα της Μ. Βρετανίας στο Ιστορικό Πολεμικό Μουσείο

Το Ιστορικό Πολεμικό Μουσείο, στον Λαγανά, επισκέφθηκε, το μεσημέρι της Μ. Τρίτης η πρέσβειρα της Βρετανίας Κέιτ Σμιθ, η οποία και ξεναγήθηκε στους χώρους του από τον ιδρυτή του Μουσείου και πρώην υπουργό, Αναστάσιο Λιάσκο. Σε δηλώσεις της εξέφρασε τον θαυμασμό της για τα εκθέματα, αλλά και για τον μοναδικό τρόπο παρουσίασής τους, μέσα από τις τρισδιάστατες πιστές αναπαραστάσεις μαχών και παρότρυνε τους Βρετανούς που επισκέπτονται τη Ζάκυνθο, να βάλουν στο πρόγραμμά τους το Ιστορικό Πολεμικό Μουσείο. Η Βρετανίδα πρέσβειρα, δήλωσε: «Ήρθαμε εδώ να δούμε το πάρα πολύ ωραίο και καινούργιο μουσείο, εδώ στον Λαγανά στην Ζάκυνθο και θέλω να συγχαρώ τον κ. Λιάσκο και την κ. Τετράδη, για την πολύ σημαντική και εντυπωσιακή πρωτοβουλία. Ελπίζω ότι πολλοί Βρετανοί επισκέπτες, τουρίστες που έρχονται τακτικά στον Λαγανά στην Ζάκυνθο, θα επισκεφθούν το μουσείο το καλοκαίρι».

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που έγραψε η πρέσβειρα στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου στα αγγλικά: «Πολύ εντυπωσιακή πρωτοβουλία. Συγχαρητήρια και είμαι σίγουρη ότι πάρα πολλοί επισκέπτες τουρίστες θα απολαύσουν και θα εκτιμήσουν το μουσείο».
Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του Μουσείου, Αν. Λιάσκος, είπε: «Είναι ξεχωριστή τιμή για εμάς η επίσκεψη της Βρετανίδας πρέσβειρας στο πολεμικό μουσείο, εφόσον Έλληνες και Βρετανοί πολέμησαν μαζί σε όλους τους πολέμους της νεότερης ιστορίας μας και στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ειδικά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μόνο οι Έλληνες είχαν κομάντος όπως και οι Βρετανοί στην έρημο. Την ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτήν της την επίσκεψη».
Η υποψήφια Βουλευτής της ΝΔ, Χριστίνα Τετράδη μετά την επίσκεψη της πρέσβειρας, δήλωσε: «Ήταν χαρά και τιμή μας που η Βρετανίδα πρέσβειρα επισκέφθηκε σήμερα το Ιστορικό και Πολεμικό Μουσείο. Πραγματικά και η ίδια εντυπωσιάστηκε με τα εκθέματα, όπως και με τον τρόπο τον οποίο εκτίθενται, με τον ζωντανό αυτό τρόπο, που φέρνει την ιστορία πιο κοντά στους ανθρώπους και την κάνει πιο εύκολο να την βιώσει και να την ζήσει κανείς. Οι Βρετανοί τουρίστες εντυπωσιάζονται και συγκινούνται όποτε επισκέπτονται το μουσείο και αυτό που αποκομίζουν που είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι ότι υπάρχει διασύνδεση της ιστορίας τους με την ελληνική ιστορία. Στόχος του μουσείου είναι να μάθουμε ιστορία και μέσα από τον πόλεμο να έχουμε ιδανικά για την ειρήνη και εμείς και τα παιδιά μας».