Αν. Μαρίνος στην «Ημέρα» | «Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ είναι ο πιο έντιμος συνδυασμός»

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
9 ΕΚΔΟΣΕΙΣ – 9 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ – 15 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Διάλογος και δημοκρατία
Ο κύβος ερρίφθη… Τι απαντούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι

Η προεκλογική περίοδος κορυφώνεται και οι υποψήφιοι «ανοίγουν τα χαρτιά τους» με στόχο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συμπολιτών μας.
Ο δημόσιος διάλογος που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, από την εφημερίδα μας μέσα από ένα κοινό ερωτηματολόγιο, συνεχίζεται, με στόχο να ενημερώσουμε σφαιρικά τους αναγνώστες μας για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, για τους υποψήφιους, τους συνδυασμούς τους και το πρόγραμμά τους για το νησί. Οι 15 ερωτήσεις έχουν σταλεί σε όλους τους υποψηφίους, για να δοθούν οι απαντήσεις, πριν ξεκινήσουν οι δημοσιεύσεις, ώστε κανείς να μην γνωρίζει τι απάντησε ο αντίπαλος.
Μέσα από την «Ημέρα» και οι εννέα υποψήφιοι καταθέτουν τις απόψεις τους και εμείς μπορούμε να αξιολογήσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις και να αντιληφθούμε ποιος δίνει τις πιο έξυπνες απαντήσεις. Άλλοι έχουν τη δική τους ιστορία στην αυτοδιοίκηση και άλλοι μπαίνουν σε αυτή τη μάχη για πρώτη φορά. Όλοι , όμως, (Γιάννης Αγαλιανός, Νικήτας Αρετάκης, Γιώργος Αρμένης , Διονύσης Γάσπαρος, Αντώνης Κασσιμάτης, Φώτης Κόκλας, Χαράλαμπος Λιβέρης, Αναστάσιος Μαρίνος και Χρήστος Πάστρας) απαντούν στις ίδιες ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την προσωπικότητά τους, τις ηγετικές τους ικανότητες, τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος και την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Με αλφαβητική σειρά επιθέτου, ήδη έχουν δημοσιευτεί οι απαντήσεις των Γιάννη Αγαλιανού, Νικήτα Αρετάκη, Γιώργου Αρμένη, Διονύση Γάσπαρου, Αντώνη Κασσιμάτη Φώτη Κόκλα, Χαράλαμπου Λιβέρη σήμερα, δημοσιεύουμε τη συνέντευξη του επικεφαλής του συνδυασμού «Πορεία Προόδου», Αναστάσιου Μαρίνου.

Σημ. Στο αυριανό φύλλο, οι απαντήσεις του Χρήστου Πάστρα

Αναστάσιος Μαρίνος
Υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής συνδυασμού «Πορεία Προόδου»
«Η «Πορεία Προόδου» είναι ο πιο έντιμος συνδυασμός»

Τι σας ξεχωρίζει ως χαρισματική προσωπικότητα; Ποια προσωπική ή επαγγελματική επιτυχία στη ζωή σας, σας χαρακτηρίζει;
Χαίρω της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου, των Πρέσβεων όλων των χωρών και μεγάλων επιχειρηματικών κύκλων, λόγω εντιμότητας και ειλικρινούς πορείας στη ζωή μου. Επιτυχία μου είναι η καθολική αναγνώριση στο πρόσωπό μου ότι δεν είμαι λαμόγιο και καταχραστής δημοσίου χρήματος.

Ποια ήταν η πρώτη σας πολιτική πράξη;
Πριν 15 χρόνια περίπου όταν ήμουν υποψήφιος Βουλευτής, εξαιτίας της αγανάκτησης που ένιωθα για την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική στη χώρα μας.

Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή της κοινωνικής προσφοράς σας;
Καθημερινά προσφέρω στους συμπολίτες μου και είμαι κοντά τους σε ζητήματα υγείας που τους απασχολούν.

Η εξωστρέφεια σας χαρακτηρίζει εμπράκτως και πώς;
Όλοι λένε πως είμαι «μετρ» στις δημόσιες σχέσεις με διεθνείς παράγοντες. Είναι μια πραγματικότητα αυτό. Προβάλλω τον τόπο μου όπου βρεθώ και όπου σταθώ.

Πιστεύετε ότι οι παίκτες κάνουν την ομάδα ή ο προπονητής;
Σαφώς είμαι υπέρ της ομάδας. Διότι χωρίς ομάδα ούτε ο Πλανητάρχης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, πόσω μάλλον ένας Δήμαρχος.

Τι σημαίνει για εσάς «ζακυνθινός πολιτισμός»; Ποιες εμπειρίες και συμμετοχές είχατε από παιδί;
Πολλές φορές έχω ασχοληθεί με πολιτιστικά δρώμενα. Με δικά μου έξοδα έχω διοργανώσει στην Αθήνα και σε Πρεσβείες αρκετές βραδιές με καντάδες για να προβάλλουμε τον Ζακυνθινό πολιτισμό. Είμαι μέλος και σε Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εμπνεύσετε μια ανήσυχη και καχύποπτη πλέον κοινωνία… με αποστροφή στους πολιτικούς;
Ήρθε η ώρα για να καταλάβει η κοινωνία πως δεν ήμαστε όλοι ίδιοι. Η «Πορεία Προόδου» είναι ο πιο έντιμος συνδυασμός των εκλογών με νέα και άφθαρτα πρόσωπα.

Πείτε μας ένα τουλάχιστον έργο που θα υλοποιήσετε και θέλετε να συνδεθεί με το όνομά σας;
Η προβλήτας των κρουαζιερόπλοιων. Έχει ήδη γίνει σχετική προεργασία με την Cosco.

Με την απλή αναλογική, την επόμενη μέρα δεν θα έχετε πλειοψηφία στο συμβούλιο. Πώς θα τη δημιουργήσετε «χάριν αποφάσεων»;
Παλεύουμε για να κερδίσουμε τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή. Αν χρειαστεί συνεργασία, αυτό θέλουμε να γίνει μόνο πάνω στις θέσεις και τις αρχές του προγράμματός μας.

Τι φταίει που πάντα λείπουν υποδομές στο νησί;
Φταίει που όσοι άσκησαν διοίκηση έως τώρα και είχαν τη σφραγίδα του τόπου στα χέρια τους, απεδείχθησαν μη ικανοί και μη αποτελεσματικοί.

Πείτε μας πέντε ενέργειες που θα «ξεκολλήσουν» τη Ζάκυνθο πανελλαδικά και παγκοσμίως.
Α) Σωστή προβολή
Β) Έργα υποδομής
Γ) Χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα
Δ) Δικαστικές ενέργειες εναντίον όλων όσοι μας δυσφημούν αδίκως
Ε) Συνεργασία με άλλους πετυχημένους Δήμους σε Ελλάδα και εξωτερικό

Πείτε μας τις πρώτες δέκα ενέργειές σας που θα σηματοδοτήσουν άμεση αλλαγή στο δήμο.
Α) Μείωση δημοτικών τελών 10%
Β) Επισκευή όλων των οχημάτων του Δήμου και ιδιαίτερα των υδροφόρων για να έχει νερό ο κόσμος και να μην το αγοράζει
Γ) Κατάργηση ΦΟΣΔΑ και ΔΕΥΑΖ
Δ) Εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα ορεινά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Ε) Προμήθεια νέων κάδων για τα απορρίμματα
Στ) Άμεση επισκευή του οδικού δικτύου
Ζ) Περισυλλογή και στείρωση των αδέσποτων ζώων
Η) Πλήρης εφαρμογή της Κανονιστικής για τους κοινόχρηστους χώρους
Θ) Πεζοδρόμηση της Αλ. Ρώμα
Ι) Οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος στο Δήμο

Ποιο το σχέδιό σας για την καλύτερη λειτουργία του διοικητικού προσωπικού;
Δημιουργία οργανογράμματος και τοποθέτηση των κατάλληλων ανθρώπων στις σωστές θέσεις.

Το δήμο θα τον διοικήσουν επαγγελματίες διοικητικοί και τεχνοκράτες ή ερασιτέχνες πολιτικοί;
Ένας Δήμος διοικείται από τους αιρετούς που εκλέγει δημοκρατικά ο λαός και από τεχνοκράτες – ειδικούς συμβούλους. Χρειάζεται συνδυασμός ανθρώπων και ενεργειών.

Θα καταθέτατε το μισθό του δημάρχου σε κοινωφελή σκοπό; Αν ναι, σε ποιον;
Ως Αντιδήμαρχος Αλυκών για 2,5 χρόνια ήμουν άμισθος και δεν έκοψα ούτε ένα τιμολόγιο για να χρεώσω τους Ζακυνθινούς. Είμαι περήφανος για αυτό και έχω δώσει δείγματα γραφής ότι σέβομαι το δημόσιο χρήμα και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Ο κοινωφελής σκοπός που θέλω να δίνω τα χρήματα είναι για να επανασυνδέεται το ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά του τόπου μας.