Χ. Λιβέρης στην «Ημέρα» | «Το νησί χρειάζεται μια νέα αρχή»

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
9 ΕΚΔΟΣΕΙΣ – 9 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ – 15 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Διάλογος και δημοκρατία
Ο κύβος ερρίφθη… Τι απαντούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι

Συνεχίζεται ο δημόσιος διάλογος με τους υποψήφιους Δημάρχους μέσα από το κοινό ερωτηματολόγιο που έχει συνταχθεί από τη δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας μας. Οι 15 ερωτήσεις έχουν σταλεί σε όλους τους υποψηφίους, για να δοθούν οι απαντήσεις, πριν ξεκινήσουν οι δημοσιεύσεις, ώστε κανείς να μην γνωρίζει τι απάντησε ο αντίπαλος.
Μέσα από την «Ημέρα» και οι εννέα «ανοίγουν τα χαρτιά τους» και εμείς μπορούμε να αξιολογήσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις και να αντιληφθούμε ποιος δίνει τις πιο έξυπνες απαντήσεις. Άλλοι έχουν τη δική τους ιστορία στην αυτοδιοίκηση και άλλοι μπαίνουν σε αυτή τη μάχη για πρώτη φορά. Όλοι , όμως, (Γιάννης Αγαλιανός, Νικήτας Αρετάκης, Γιώργος Αρμένης , Διονύσης Γάσπαρος, Αντώνης Κασσιμάτης, Φώτης Κόκλας, Χαράλαμπος Λιβέρης, Αναστάσιος Μαρίνος και Χρήστος Πάστρας) απαντούν στις ίδιες ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την προσωπικότητά τους, τις ηγετικές τους ικανότητες, τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος και την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Με αλφαβητική σειρά επιθέτου, ήδη έχουν δημοσιευτεί οι απαντήσεις των Γιάννη Αγαλιανού, Νικήτα Αρετάκη, Γιώργου Αρμένη, Διονύση Γάσπαρου, Αντώνη Κασσιμάτη Φώτη Κόκλα και σήμερα, δημοσιεύουμε τη συνέντευξη του επικεφαλής του συνδυασμού «Επανεκκίνηση Τώρα», Χαράλαμπου Λιβέρη.

Σημ. Στο αυριανό φύλλο, οι απαντήσεις του Αναστάσιου Μαρίνου.

Χαράλαμπος Λιβέρης
Υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής συνδυασμού «Επανεκκίνηση Τώρα»
«Το νησί χρειάζεται μια νέα αρχή»

-Τι σας ξεχωρίζει ως χαρισματική προσωπικότητα; Ποια προσωπική ή επαγγελματική επιτυχία στη ζωή σας, σας χαρακτηρίζει;
Προτιμώ να αφήσω τους άλλους ανθρώπους – συμπολίτες μου να το κρίνουν. Οι πράξεις μου θα το δείξουν, όχι τα λόγια μου. Από τη μεριά μου μπορώ να διαβεβαιώσω ότι είμαι σίγουρα ένας ενεργός άνθρωπος, “ζωντανός”, εργατικός, με όρεξη και στην “Επανεκκίνηση” διαθέτουμε ικανούς ανθρώπους, με τους οποίους όλοι μαζί έχουμε σαν στόχο να επανεκκινήσουμε τη Ζάκυνθο! Να βάλουμε ένα τέλος στη συνεχόμενη κατηφόρα των τελευταίων ετών. Σε προσωπικό επίπεδο η οικογένεια μου και τα παιδιά μου, είναι αυτά που αποτελούν την επιτυχία μου. Σε επαγγελματικό επίπεδο, όλοι γνωρίζουν πως είμαι ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιούμαι στη Ζάκυνθο.

-Ποια ήταν η πρώτη σας πολιτική πράξη;
Η πρώτη μου επαφή με τα κοινά του τόπου ξεκίνησε στο χωριό μου, από όπου κατάγεται η οικογένεια μου, τον Άγιο Λέοντα, ως αντιπρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού. Εάν πολιτική πράξη θεωρείται το να σκέφτεσαι το κοινό καλό, να λειτουργείς συλλογικά, να σε ενδιαφέρει πιο πολύ ο διπλανός σου, τότε ναι, έχω κάνει πολλές. Αν όμως πολιτική πράξη θεωρείται η συναλλαγή κάτω από το τραπέζι, το ρουσφέτι, η εξυπηρέτηση συμφερόντων, τότε λυπάμαι αλλά δεν έχω ασχοληθεί καθόλου.

-Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή της κοινωνικής προσφοράς σας;
Το να στρέφουμε τους νέους στον αθλητισμό θεωρώ ότι αποτελεί κορυφαία κοινωνική προσφορά για τον τόπο και είναι κάτι που όλοι μας πρέπει να εξυπηρετούμε. Με μεγάλη διάθεση, λοιπόν, δημιούργησα το σύλλογο ΑΣ Λέων Ζακύνθου, ένα σωματείο που ασχολείται με πυγμαχία και πολεμικές τέχνες. Ήταν πολύ μεγάλη τιμή για εμάς να συμμετέχουμε στην Α’ κατηγορία του πρωταθλήματος της πυγμαχίας, καθώς και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΜΑ, εκπροσωπώντας το νησί μας σε διεθνές επίπεδο, όντας δύο φορές εθνικός προπονητής στην ελληνική ομοσπονδία μεικτών πολεμικών τεχνών.

-Η εξωστρέφεια σας χαρακτηρίζει εμπράκτως και πώς;
Χαρακτηρίζομαι από εξωστρέφεια. Είμαι άνθρωπος κοινωνικός, που αναρωτιέται συνεχώς, που ψάχνει και δημιουργεί. Δεν επαναπαύομαι. Αναζητώ, ενημερώνομαι και βρίσκω καινοτόμες ιδέες. Οι Ζακυνθινοί με γνωρίζουν αρκετά, κυρίως από τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες, και είμαι αισιόδοξος ότι θα με γνωρίσουν ακόμη καλύτερα ως Δήμαρχο. Ακούω τα προβλήματα τους, ενημερώνομαι γι’ αυτά και είμαστε έτοιμοι στην «Επανεκκίνηση» να αναλάβουμε το Δήμο, ώστε να ανακτήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη των δημοτών προς τη δημοτική αρχή. Εξωστρεφείς θα είμαστε σίγουρα απέναντι τους.

-Πιστεύετε ότι οι παίκτες κάνουν την ομάδα ή ο προπονητής;
Δεν υπάρχει προπονητής επιτυχημένος χωρίς να διαθέτει καλούς παίκτες, όπως και δεν μπορούν μόνοι τους οι παίκτες να λειτουργήσουν χωρίς προπονητή. Στην «Επανεκκίνηση Τώρα» αποδεδειγμένα πιστεύουμε στην ομάδα. Αποτελούμε ομάδα η οποία έχει στις τάξεις της προσωπικότητες διαφορετικές μεταξύ τους, οι οποίες όμως μέσα από τις διαφωνίες τους, συγκλίνουν και παίρνουν σωστές αποφάσεις. Θέλω να τονίσω ότι, η Ζάκυνθος δεν έχει ανάγκη από “Μεσσίες” και πολιτικούς “δεινόσαυρους”. Έχει ανάγκη από ανθρώπους που θα προσφέρουν στον τόπο, με φρέσκιες ιδέες και πολύ όρεξη για δουλεία. Φτάνει πια με τους δοκιμασμένους και αποδεδειγμένα αποτυχημένους “προπονητές”.

-Τι σημαίνει για εσάς «ζακυνθινός πολιτισμός»; Ποιες εμπειρίες και συμμετοχές είχατε από παιδί;
Τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί ο πολιτισμός της Ζακύνθου. Δυστυχώς δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη για την αναβίωση των τοπικών παραδόσεων του νησιού. Υπάρχουν σύλλογοι πολιτιστικοί οι οποίοι προσπαθούν μόνοι τους, με μηδενικούς πόρους και στήριξη και οφείλουμε να τους ενισχύσουμε. Ζάκυνθος σημαίνει ποίηση, μουσική, καντάδες, θέατρο, παραδοσιακό λαϊκό θέατρο (ομιλίες). Τέτοιου είδους εκδηλώσεις πρέπει να προωθηθούν και η «Επανεκκίνηση» θα τις στηρίξει. Από την πλευρά μου, είμαι χορευτής παραδοσιακών χορών και έχω πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις στην Αμερική όπου και μεγάλωσα.

-Ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εμπνεύσετε μια ανήσυχη και καχύποπτη πλέον κοινωνία… με αποστροφή στους πολιτικούς;
Την αποστροφή που αισθάνεται η κοινωνία απέναντι στους πολιτικούς και την πολιτική ζωή του τόπου, την αισθάνομαι και εγώ ο ίδιος. Αυτή η ανησυχία και η καχυποψία με οδήγησε και με ενέπνευσε να δημιουργήσω μια νέα κίνηση ανθρώπων και ιδεών, η οποία με τη σειρά της έχει εμπνεύσει ένα ολόκληρο νησί.

-Πείτε μας ένα τουλάχιστον έργο που θα υλοποιήσετε και θέλετε να συνδεθεί με το όνομά σας;
Στόχος της «Επανεκκίνησης» είναι να συνδυαστεί το όνομα της με τη γενικότερη αναδιοργάνωση του Δήμου. Είμαστε οι μόνοι που γνωρίζουμε και μπορούμε να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση ολόκληρου του Δήμου. Ειλικρινά, δεν επιθυμώ κανένα έργο που θα υλοποιήσουμε να συνδεθεί με το όνομά μου. Ο στόχος μας είναι η δημιουργία υποδομών στο νησί που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του δημότη. Δεν προσβλέπω σε «ονοματοποίηση» οποιουδήποτε έργου. Προσβλέπω στην ανάπτυξη του νησιού σε όλους τους τομείς.

-Με την απλή αναλογική, την επόμενη μέρα δεν θα έχετε πλειοψηφία στο συμβούλιο. Πώς θα τη δημιουργήσετε «χάριν αποφάσεων»;
Μπορούμε να συνεργαστούμε και να συνεννοηθούμε με όσους έχουν θέληση και βούληση να αλλάξει επιτέλους ο Δήμος. Με αυτούς που κοιτούν στο μέλλον, που θέλουν την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό του νησιού. Οι προτάσεις μας είναι λογικές και υλοποιήσιμες. Ευελπιστούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του νέου δημοτικού συμβουλίου θα αποτελείται από συμβούλους που θα βλέπουν τα πράγματα από την ίδια οπτική γωνία με εμάς, που θα συμμερίζονται το σωστό και την κοινή λογική. Όχι από ανθρώπους που τόσα χρόνια δεν πρόσφεραν τίποτα. Ο νόμος Κλεισθένη αποτελεί ευκαιρία για τη Ζάκυνθο. Ευκαιρία για σύμπνοια και συνεννόηση.

-Τι φταίει που πάντα λείπουν υποδομές στο νησί;
Με δύο λέξεις, η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα. Δυστυχώς διαχειρίστηκαν άνθρωποι καθόλου ικανοί, πολύ κομβικά θέματα τα προηγούμενα χρόνια και δεν μπόρεσαν να φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Ήρθε η ώρα να καταδικαστούν οι πολιτικές ρουσφετιού από τους ίδιους τους πολίτες οι οποίες οδήγησαν σε αδιέξοδο. Το νησί χρειάζεται μια νέα αρχή. Χρειάζεται επανεκκίνηση. Οικονομικοί πόροι μπορούν να βρεθούν, ώστε να δημιουργήσουμε και να βελτιώσουμε τις υποδομές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ΕΣΠΑ που ΠΟΤΕ δεν κυνήγησαν όπως έπρεπε οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σαν «Επανεκκίνηση» πολλά πράγματα και να είστε σίγουροι ότι θα “ξεσκονιστούν” όλες οι υπάρχουσες μελέτες, θα αξιολογηθούν και θα χρησιμοποιηθούν με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών της Ζακύνθου. Ο Δήμος θα ¨νοικοκυρευτεί”, θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους τον κακοδιαχειρίστηκαν και δεσμευόμαστε γι αυτό.

-Πείτε μας πέντε ενέργειες που θα «ξεκολλήσουν» τη Ζάκυνθο πανελλαδικά και παγκοσμίως.
1.Προβολή της τεράστιας πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Ζακύνθου.
2.Ανάδειξη του περιβαλλοντικού πλούτου του νησιού και προώθηση τοπικών προϊόντων όπως λάδι, κρασί, σταφίδα σε παγκόσμια κλίμακα και κατοχύρωση ΠΟΠ.
3.Η σωστή ανάδειξη του Ναυαγίου που αποτελεί trademark του νησιού.
4.Προσέλκυση τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών. Εγώ συμμετείχα και στήριξα τη βραβευμένη κορεάτικη σειρά » Οι απόγονοι του ήλιου», που ένα μέρος της γυρίστηκε στη Ζάκυνθο και την οποία παρακολούθησαν 800 εκατομμύρια Ασιάτες.
5.Δημιουργία πανελλαδικής και παγκόσμιας εμβέλειας αθλητικών γεγονότων στο νησί που σχετίζονται με αθλήματα άμμου, ναυταθλητισμού και extreme sports.

-Πείτε μας τις πρώτες δέκα ενέργειές σας που θα σηματοδοτήσουν άμεση αλλαγή στο δήμο.
1. Δεν θα παραλάβουμε τα οικονομικά βιβλία του Δήμου προτού αυτά ελεγχθούν από το ελεγκτικό συνέδριο.
2.Ανασύνταξη οργανογράμματος του Δήμου, που θα περιλαμβάνει την σωστή χρήση του ανθρώπινου δυναμικού.
3. Κατάργηση ΦΟΔΣΑ και δημιουργία ενός νέου φορέα που μέσα από τον Δήμο θα διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια την διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων.
4.Ψηφιοποίηση των δικτύων και των υπηρεσιών του Δήμου.
5.Συνεχής ύδρευση και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου αποχέτευσης.
6.Σωστή και αποτελεσματική τουριστική προβολή του Δήμου.
7.Ενίσχυση κοινωνικών δομών.
8.Ενίσχυση της χρηματοδότησης των σχολικών κτιρίων και των αθλητικών εγκαταστάσεων.
9.Σεβασμός στην παιδική ηλικία με την δημιουργία κατάλληλων υποδομών ώστε να βρίσκουν διέξοδο τα παιδιά μας.
10.Ανάπτυξη της φιλοζωικής συνείδησης των πολιτών με την ενεργή στήριξη του Δήμου.

-Ποιο το σχέδιό σας για την καλύτερη λειτουργία του διοικητικού προσωπικού;
Έχουμε συναντηθεί ως «Επανεκκίνηση» με τους εργαζόμενους, ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα τους και τις ανησυχίες τους. Στόχος είναι η αναδιανομή ρόλων και η ενίσχυση του προσωπικού. Υπάρχει σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων που πρέπει να λυθεί με σκοπό την πιο εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Χωρίς κωλυσιεργίες οι πολίτες να μπορούν εύκολα να συνεργάζονται με το Δήμο. Βασικό μέλημα μας η καθημερινή καταγραφή όλων των πεπραγμένων κάθε ημέρας, με αναφορά όλων των ενεργειών σε κάθε προϊστάμενο. Έτσι μόνο θα μπορεί ο Δήμαρχος και ο πολίτης να έχουν πλήρη και σωστή ενημέρωση στα πεπραγμένα του Δήμου.

-Το δήμο θα τον διοικήσουν επαγγελματίες διοικητικοί και τεχνοκράτες ή ερασιτέχνες πολιτικοί;
Όπου χρειάζεται συνεισφορά ειδικών τεχνοκρατών σχετικά με οποιαδήποτε θέματα, να είστε σίγουροι πως θα τη χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν ήδη άνθρωποι εξειδικευμένοι που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο μας, που μπορούν και έχουν ήδη έτοιμες προτάσεις και λύσεις για τη Ζάκυνθο. Οι ειδικοί σύμβουλοι του Δημάρχου θα προσληφθούν αξιοκρατικά με γνώμονα τη δυνατότητα παραγωγής έργου. Σαφώς όμως θα είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις στοχευμένες προτάσεις που θα διατυπωθούν για το καλό του Δήμου.

-Θα καταθέτατε το μισθό του δημάρχου σε κοινωφελή σκοπό; Αν ναι, σε ποιον;
Τάσσομαι υπέρ. Ήδη έχω τοποθετηθεί και είναι πολύ θετικό αν μπορέσει να υλοποιηθεί. Προσωπικά δε θα είχα κανένα πρόβλημα να προσέφερα το μισθό του Δημάρχου σε τοπικές κοινωνικές δράσεις. Υπάρχουν πάρα πολλοί οργανισμοί και οικογένειες που έχουν ανάγκη για οικονομική ενίσχυση. Ως δημοτική αρχή στόχος είναι η δημιουργία φορέα που θα προσφέρει βοήθεια οικονομική και όχι μόνο, σε συμπολίτες μας που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.