Διαφωνίες και εντάσεις στη σύσκεψη για το Ναυάγιο

Διαφωνίες, εντάσεις, «ακάλεστους» και αποχωρήσεις είχε η σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Νίκου Παπαθεοδώρου, ο οποίος βρέθηκε στο νησί μας, για σειρά επαφών και συναντήσεων με υπηρεσιακούς παράγοντες για το θέμα του Ναυαγίου και για ζητήματα στέγασης υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης. Σκοπός της σύσκεψης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Ημέρα» ο κ. Παπαθεοδώρου ήταν να ενημερωθεί από τις υπηρεσίες και τις αρχές, ώστε να σχηματίσει μία ολοκληρωμένη εικόνα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, για την παραλία του Ναυαγίου και για το πλάτωμα. Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπαθεοδώρου, δήλωσε: «Θέλαμε στη σύσκεψη να κάνουμε μία ανάλυση για το τι ακριβώς συμβαίνει, και με την έκθεση του ΙΓΜΕ και με την μελέτη του κ. Λέκκα για να έχουμε μία εικόνα και για το πλάτωμα και για την παραλία. Θα λάβουμε την αυτοψία του ΙΓΜΕ και θα κοιτάξουμε τις αιτήσεις της Μητρόπολης. Άρση αναδάσωσης μπορεί να γίνει. Εμείς θέλαμε να ακούσουμε όλες τις απόψεις. Οι μηχανικοί της Μητρόπολης μας έχουν καταθέσει τοπογραφικό, σχέδια, τα πάντα και θα δούμε… Αυτό θα γίνει σύντομα. Δεν είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί το αίτημα».
Σε σχέση, με τις εντάσεις που σημειώθηκαν στη σύσκεψη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι Μητροπολίτες Ζακύνθου και Δωδώνης, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε: «Έγινε μία παρεξήγηση με τον δήμο, κυρίως. Εμάς μας ενδιέφερε περισσότερο η συμμετοχή των Τεχνικών Υπηρεσιών. Από ότι φάνηκε διέρρευσε ότι θα γίνει η σύσκεψη (ενώ ήταν κλειστή και υπηρεσιακού χαρακτήρα) και ήρθαν εκεί πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, ενώ ο Δήμαρχος είπε ότι θα ήταν παρόντες μόνο ένας Αντιδήμαρχος και ένας Δημοτικός Σύμβουλος. Στη συνέχεια, πήγαμε στη Μητρόπολη και θα έρθει ένας μηχανικός την επόμενη εβδομάδα στην Πάτρα».
Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, δήλωσε: «Μας κάλεσαν στο Διοικητήριο για να μιλήσουμε με τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης για το μέλλον του Ναυαγίου και εκεί, κατά την άποψη τη δική μου, του Αντιπεριφερειάρχη και του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης ήταν κάποιοι που δεν ήταν προσκεκλημένοι. Άρχισαν να λένε τα δικά τους και σηκωθήκαμε και φύγαμε. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συνέστησε στους μη έχοντες εργασία να φύγουν, δεν έφυγαν και από ‘κει και πέρα, αποχωρήσαμε».
Ωστόσο, συνεχίζονται οι προσπάθειες από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες να βρουν λύσεις για το θέμα, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, λόγω της άφιξης των πρώτων επισκεπτών που λαχταρούν να δουν από κοντά το Ναυάγιο.
Μετά και την απάντηση της Κτηματικής Υπηρεσίας στο Λιμεναρχείο που υποδεικνύει ως αρμόδιο φορέα το ΙΓΜΕ για να απαντήσει σχετικά με την ασφάλεια στο χώρο, δημιουργούνται επιπλέον ερωτήματα για το πότε και το πώς θα αρθεί η απαγόρευση πρόσβασης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης, Λευτέρης Νιοτόπουλος, επισημαίνει: «Ζητήσαμε να είναι μία κλειστή σύσκεψη, όχι για να κρυφτεί κάτι, αλλά για να μπορέσουν να παρουσιαστούν οι προτάσεις που υπάρχουν, ώστε να παρθούν και οι ανάλογες αποφάσεις. Άρχισαν οι διαμαρτυρίες από παρευρισκόμενους και χάθηκε η ευκαιρία να δοθούν κάποιες απαντήσεις επί συγκεκριμένων προτάσεων. Τελικά συζητήθηκε η πρόταση του Δήμου που έχει να κάνει με την ασφάλεια των επισκεπτών στο πλάτωμα. Η άλλη πλευρά αποχώρησε και δεν συζητήθηκαν άλλα θέματα. Πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής».