ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Το πρόγραμμα των Ιερών Τελετών της Μεγάλης Εβδομάδας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζεται και φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στο νησί της Ζακύνθου. Πλούσιο σε Ιερές Τελετές είναι το πρόγραμμα που δημοσιοποίησε η Ιερά Μητρόπολη της Ζακύνθου, ενημερώνοντας τους πιστούς. Οι χιλιάδες επισκέπτες που αναμένεται να κατακλύσουν και φέτος το νησί της Ζακύνθου, θα βιώσουν στιγμές κατάνυξης, ξεχωριστές από τα υπόλοιπα μέρη της χώρας.

Αναλυτικά:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΤΕΛΕΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Την Κυριακή των Βαϊων, ώρα 8.00 π.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

•Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., στον ίδιο Ναό θα τελεσθεί η Ακολουθία του Νυμφίου.

Τη Μεγάλη Τρίτη, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό η Ακολουθία του Νυμφίου.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, ώρα 4.00 μ.μ., θα τελεσθεί το Μυστήριο του Ευχελαίου στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου και ώρα 6.30 μ.μ. θα τελεσθεί το Ιερό Ευχέλαιο στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, ώρα 8.00 π.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

•Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία του Όρθρου της Mεγάλης Παρασκευής (Άγια Πάθη).

Τη Μεγάλη Παρασκευή, ώρα 8.00 π.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στη συνέχεια, ώρα 10.15 π.μ., η Ακολουθία του Εσπερινού (Αποκαθήλωση).

•Την ίδια ημέρα, ώρα 2.00 μ.μ., θα γίνει με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Μώλου (Πλατεία Σολωμού), η επίσημη Λιτάνευση του Εσταυρωμένου στην πόλη, κατά το ζακυνθινό Τυπικό.

•Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου (Επιτάφιος Θρήνος).

Το Μέγα Σάββατο, ώρα 2.00 μετά τα μεσάνυχτα, θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου (Επιτάφιος Θρήνος), και στη συνέχεια στις 04.00 θα γίνει η επίσημη Λιτάνευση του Επιταφίου στην πόλη. Με την επιστροφή της πομπής στο Ναό θα ακολουθήσει ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου, η πρώτη Ανάσταση (Γκλόρια) και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

•Την ίδια ημέρα, ώρα 11.00 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Ακολουθία του Όρθρου, στις 11.45 θα γίνει η εκκίνηση της Ιεράς Πομπής από τον Ιερό Ναό για την Ακολουθία της Αναστάσεως στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Στη συνέχεια στον παραπάνω Ναό θα τελεσθεί η Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία θα περατωθεί, ώρα 01.30 το πρωί.

Την Κυριακή του Πάσχα, από ώρα 10.30 π.μ. έως 12.30 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, αφού ευλογήσει τα πασχαλινά αυγά, θα δεχθεί ευχές στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου.

•Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγ. Λαζάρου πόλεως, ο Εσπερινός του Πάσχα (Αγάπη) και στη συνέχεια θα γίνει η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γαλανούσας.
Την Δευτέρα του Πάσχα, ώρα 8 μ.μ. θα γίνει από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ψηλώματος στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Λαουρένταινας.

Σε όλες τις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες και Τελετές θα προεξάρχει
ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ.

Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες και Τελετές καλούνται να παραστούν
ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ, κατά την καθιερωμένη τάξη.

Τις έξω του Ιερού Ναού παρατάξεις, προς απόδοση των κανονισμένων τιμών, θα αποτελέσουν Τμήματα: Προσκόπων, Οδηγών, αντιπροσωπείες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων, Επαγγελματικών Σχολών, η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων και οι Φιλαρμονικές Κατασταρίου και Μαχαιράδου.

Το γενικό πρόσταγμα των παρατάξεων θα έχει το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Ζακύνθου.
Εκκλησιαστικοί Τελετάρχες ορίζονται ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ.Ζ. και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης, Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος πόλεως Ζακύνθου.

Θερμή παράκληση: Οι κ.κ. προσκεκλημένοι κατά τις Λιτανείες του Εσταυρωμένου και του Επιταφίου παρακαλούνται να φέρουν σκούρο ένδυμα και μαύρη γραβάτα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ