Συνέντευξη Αντ. Κασσιμάτη στην «Η» | «Πολιτική με την κοινωνία και όχι στο όνομα της κοινωνίας»

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
9 ΕΚΔΟΣΕΙΣ – 9 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ – 15 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Διάλογος και δημοκρατία
Ο κύβος ερρίφθη… Τι απαντούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι

Ο διάλογος με τους υποψήφιους Δημάρχους έχει ανοίξει από την αρχή της εβδομάδας, μέσα από το κοινό ερωτηματολόγιο της εφημερίδας μας. Εννέα ειδικές εκδόσεις – συνεντεύξεις των εννέα υποψηφίων με δεκαπέντε ερωτήσεις που ως στόχο έχουν να ενημερώσουν τους αναγνώστες μας με ακρίβεια και αντικειμενικότητα για το πρόγραμμα των συνδυασμών, τις θέσεις και τις προτάσεις τους λίγες εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες.
Οι υποψήφιοι απαντούν στις ερωτήσεις που έχουν συνταχθεί από τη δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας μας. Το ερωτηματολόγιο έχει σταλεί σε όλους τους υποψηφίους, για να δοθούν οι απαντήσεις, πριν ξεκινήσουν οι δημοσιεύσεις, ώστε κανείς να μην γνωρίζει τι απάντησε ο αντίπαλος.
Οι υποψήφιοι «ανοίγουν τα χαρτιά τους», προκειμένου οι συμπολίτες μας να αξιολογήσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους και να αντιληφθούν ποιος δίνει τις πιο έξυπνες απαντήσεις και ποιος μπορεί να δώσει, τελικά, στον τόπο αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη. Άλλοι έχουν τη δική τους ιστορία στην αυτοδιοίκηση και άλλοι μπαίνουν σε αυτή τη μάχη για πρώτη φορά. Όλοι, όμως, (Γιάννης Αγαλιανός, Νικήτας Αρετάκης, Γιώργος Αρμένης , Διονύσης Γάσπαρος, Αντώνης Κασσιμάτης, Φώτης Κόκλας, Χαράλαμπος Λιβέρης, Αναστάσιος Μαρίνος και Χρήστος Πάστρας) απαντούν στις ίδιες ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την προσωπικότητά τους, τις ηγετικές τους ικανότητες, τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος και την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Με αλφαβητική σειρά επιθέτου, ήδη έχουν δημοσιευτεί οι απαντήσεις των Γιάννη Αγαλιανού, Νικήτα Αρετάκη, Γιώργου Αρμένη, Διονύση Γάσπαρου και σήμερα, δημοσιεύουμε τη συνέντευξη του επικεφαλής του συνδυασμού «Ζάκυνθος Ανατροπή Αναγέννηση», Αντώνη Κασσιμάτη.
Σημ. Στο φύλλο της Δευτέρας, οι απαντήσεις του Φώτη Κόκλα.

Αντώνης Κασσιμάτης
Υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής συνδυασμού «Ζάκυνθος Ανατροπή Αναγέννηση»
«Πολιτική με την κοινωνία και όχι στο όνομα της κοινωνίας»

Τι σας ξεχωρίζει ως χαρισματική προσωπικότητα; Ποια προσωπική ή επαγγελματική επιτυχία στη ζωή σας, σας χαρακτηρίζει;
Δεν μπορώ να αυτό-αξιολογηθώ σαν χαρισματικός. Αυτό θα το κρίνουν οι άλλοι. Σαν κύρια στοιχεία του χαρακτήρα μου θα περιέγραφα την συνέπεια, την επιμονή στην υλοποίηση των στόχων και την διάθεση να λειτουργώ συλλογικά. Θεωρώ ότι με χαρακτηρίζει η δράση μου στο ιατρικό λειτούργημα .

Ποια ήταν η πρώτη σας πολιτική πράξη;
Η ενασχόληση μου στο φοιτητικό κίνημα της δεκαετίας του 1980.

Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή της κοινωνικής προσφοράς σας;
Η περίοδος που εργάστηκα σαν γιατρός στο νοσοκομείο.

Η εξωστρέφεια σας χαρακτηρίζει εμπράκτως και πώς;
Δεν είμαι σταθερά εξωστρεφής. Γίνομαι εξωστρεφής όταν έχω κάτι σημαντικό να εξωτερικεύσω. Αυτό εκφράζεται στην επικοινωνία μου με τους άλλους.

Πιστεύετε ότι οι παίκτες κάνουν την ομάδα ή ο προπονητής;
Και ο προπονητής και οι παίκτες είναι απαραίτητη για μια πετυχημένη ομάδα.

Τι σημαίνει για εσάς «ζακυνθινός πολιτισμός»; Ποιες εμπειρίες και συμμετοχές είχατε από παιδί;
Σημαντικότερο στοιχείο του πολιτισμού μας είναι το έργο των ποιητών μας, συνυφασμένο με κορυφαίες ιστορικές στιγμές της Ζακύνθου καθώς και της Ελλάδας. Η επαφή μου από μικρός μαθητής με τον ύμνο στην ελευθερία του Δ. Σολωμού, είναι μια από τις συγκλονιστικότερες συμμετοχές μου στον πολιτισμό μας .

Ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εμπνεύσετε μια ανήσυχη και καχύποπτη πλέον κοινωνία… με αποστροφή στους πολιτικούς;
Κάνοντας πολιτική με την κοινωνία και όχι στο όνομα της κοινωνίας.

Πείτε μας ένα τουλάχιστον έργο που θα υλοποιήσετε και θέλετε να συνδεθεί με το όνομά σας;
Ανθρωποκεντρική προσέγγιση της πόλης – πολυφωνία και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, αλλά και των επισκεπτών του νησιού (με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες) στα δημόσια και πολιτιστικά αγαθά του τόπου.

Με την απλή αναλογική, την επόμενη μέρα δεν θα έχετε πλειοψηφία στο συμβούλιο. Πώς θα τη δημιουργήσετε «χάριν αποφάσεων»;
Με ανοικτές στην κοινωνία προγραμματικές συμφωνίες.

Τι φταίει που πάντα λείπουν υποδομές στο νησί;
Οι ανάγκες τρέχουν πάντα πιο γρήγορα από την ικανοποίηση τους.

Πείτε μας πέντε ενέργειες που θα «ξεκολλήσουν» τη Ζάκυνθο πανελλαδικά και παγκοσμίως.
Διαφάνεια, Νομιμότητα, Σεβασμός στο περιβάλλον, Αποτελεσματικότητα, Καινοτομία.

Πείτε μας τις πρώτες δέκα ενέργειές σας που θα σηματοδοτήσουν άμεση αλλαγή στο δήμο.
1. Αναβάθμιση υπηρεσιών καθαριότητας (επαρκής διάθεση και συντήρηση κάδων, βελτίωση αποκομιδής απορριμμάτων, εξάλειψη ανεξέλεγκτων χωματερών, διάθεση ογκωδών απορριμμάτων σε αδειοδοτημένο χώρο).
2. Άμεση υλοποίηση σχεδίου δημιουργίας πράσινων σημείων-πράσινων νησίδων (οργανωμένοι χώροι συλλογής) για την εντατική εφαρμογή προγράμματος διαλογής στην πηγή, ανάκτησης και ανακύκλωσης σύμφωνα με το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.
3.Αναβάθμιση λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ) με εκσυγχρονισμό εξοπλισμού και νέα αδειοδότηση. Νέος διαφανής διαγωνισμός για τον φορέα λειτουργίας του με δυνατότητα συμμετοχής και συνεταιριστικών σχημάτων.
4.Ενίσχυση της ενημέρωσης της κοινωνίας για την σημασία της ανακύκλωσης – διαλογής στην πηγή, με βάση και την νέα νομοθεσία διαχείρισης των απορριμμάτων
5.Υλοποίηση της μελέτης του έργου διπλασιασμού της δυναμικότητας εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων βιολογικού (χρηματοδοτημένο έργο με 13.000.000 ευρώ).
6. Υλοποίηση της μελέτης του έργου επέκτασης αποχετευτικού δικτύου πόλης (χρηματοδοτημένο έργο με 11.000.000 ευρώ).
7. Υλοποίηση των παρεμβάσεων για την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων.
8. Αποκατάσταση δημόσιων χώρων και εγκαταστάσεων ‘Παιδικής Χαράς’.
9. Επαναλειτουργία του ΚΑΠΗ και ενέργειες για την δημιουργία ΚΑΠΗ και στα χωριά.
10. Λειτουργία Δημοτικού Θεάτρου.
11.Ανάθεση μελέτης δημιουργίας καταφυγίου για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων σε ακίνητο του Δήμου.
12. Εξασφάλιση προϋποθέσεων για επαναφορά Γαλάζιων Σημαιών στις παραλίες μας.
13. Άμεση λειτουργία σύγχρονων Δημοτικών Σφαγείων.
14. Υλοποίηση του σχεδίου για την οργάνωση ευέλικτης αστικής συγκοινωνίας σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ.
15. Εγκατάσταση ειδικής τηλεφωνικής γραμμής άμεσης επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ποιο το σχέδιό σας για την καλύτερη λειτουργία του διοικητικού προσωπικού;
– Με σύγχρονο και επιχειρησιακά λειτουργικό οργανισμό. Αντικατάσταση του ΦΟΔΣΑ από Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου και με μεταφορά του προσωπικού του στο δήμο.
– Με αναβαθμισμένες και καλά στελεχωμένες τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, καθώς και αυτές της πολιτικής προστασίας, αλλά και με το συνολικά αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
– Με την μέγιστη αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί, ψηφιακή διακίνηση εγγράφων και ψηφιακή υπογραφή, e-πολεοδομία).
– Με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΠΔΕ, Φιλόδημος Ι-ΙΙ, Ευρωπαϊκοί πόροι) με την έγκαιρη και συστηματική προετοιμασία μελετών και προτάσεων.

Το δήμο θα τον διοικήσουν επαγγελματίες διοικητικοί και τεχνοκράτες ή ερασιτέχνες πολιτικοί;
Οι πολιτικές αποφάσεις θα στηρίζονται σε τεχνοκρατικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις

Θα καταθέτατε το μισθό του δημάρχου σε κοινωφελή σκοπό; Αν ναι, σε ποιον;
Θα μπορούσε να συμβεί και αυτό. Πιστεύω, όμως, ότι ο ρόλος του δημάρχου είναι κυρίως να εξασφαλίζει στο δήμο την εύρυθμη λειτουργία και την οικονομική δυνατότητα στήριξης κοινωφελών δράσεων.