Χρ, Τετράδη: «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2018»

Η υποψήφια βουλευτής Ζακύνθου με τη ΝΔ, κ. Χριστίνα Τετράδη, συμμετείχε στην συνεδρίαση του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα «Προτάσεις για μία πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη», υπό την προεδρία του τομεάρχη κ. Μανώλη Κόνσολα και την συμμετοχή κοινοβουλευτικών, κομματικών στελεχών και επιστημόνων.

Η κ. Τετράδη μίλησε για την πολύ σημαντική έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, με τίτλο: «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2018», ενώ παράλληλα ανέπτυξε και τις θέσεις των επαγγελματιών του τουρισμού.

Σημεία ομιλίας κ. Χριστίνας Τετράδη, υποψήφιας βουλευτή Ζακύνθου Ν.Δ., αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Οι περισσότεροι από εσάς ήδη με γνωρίζετε ως Αντιπρόεδρο του ΞΕΕ και Πρόεδρο Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου. Εδώ όμως σήμερα βρίσκομαι κοντά σας και με την νέα μου ιδιότητα, ως υποψήφια Βουλευτής με την ΝΔ για τη Ζάκυνθο.

Πιστεύω στην πολιτική συμμετοχή γιατί αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας.
Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και ούτε θέλω να γίνω.

Είμαι όμως επαγγελματίας. Και θέλω να εκφράσω τις αγωνίες αλλά και τις ελπίδες όχι μόνο του κόσμου του τουρισμού, αλλά και όλου το κόσμου του καθημερινού μόχθου, της καθημερινής προσπάθειας, όλων των επαγγελματιών και των εργαζομένων, που αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα με την υπερφορολόγηση και τα χαράτσια.

Χωρίς συμμετοχή δεν αλλάζει τίποτα. Χρειάζεται συμμετοχή, χρειάζεται αγώνας, χρειάζεται πίστη σε αρχές και αξίες που θα εγγυώνται μια ελεύθερη οικονομία σε μια δημοκρατική χώρα, με τους θεσμούς να λειτουργούν προς όφελος των πολλών και όχι για τους λίγους.

Τώρα είναι η κρίσιμη περίοδος, στην οποία θα διαμορφωθούν οι συνθήκες της επόμενης ημέρας. Τώρα πρέπει να επιδιώξουμε τη ριζική αλλαγή και την ουσιαστική ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Τώρα πρέπει να στηρίξουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι στόχοι αυτοί δεν θα γίνουν πραγματικότητα αν δεν δουλέψουμε γι αυτούς. Απαιτούν σχέδιο, σχεδιασμό, αποτελεσματικότητα.
Για να βάλουμε στο σωστό πλαίσιο την έρευνα του Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η Ελλάδα πρέπει να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες των μνημονίων και της κρίσης.

Αυτή η αποστολή πέφτει στους ώμους της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξης των μεγάλων εθνικών επιλογών της πατρίδας μας, στους ώμους της επόμενης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η καλύτερη Ελλάδα που αξίζουμε μπορεί και πρέπει να στηριχθεί σε όλες τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις, με τον τουρισμό να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Γι αυτό και η ετήσια έκθεση του ΙΤΕΠ για την κατάσταση στην ελληνική αγορά των ξενοδοχείων και τα συμπεράσματά της μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετικά χρήσιμη πυξίδα πορείας. Είναι μια πρωτογενής έρευνα στη μεγάλη βάση των μελών του ΞΕΕ και έχει μεγάλη σημασία η πραγματική αποτύπωση της κατάστασης.

Είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάζονται πολιτικές με βάση αυτό που γνωρίζουμε και όχι αυτό που νομίζουμε. Η επιστημονική συλλογή και επεξεργασία στοιχείων και δεδομένων είναι η αξιόπιστη βάση για αξιόπιστες πολιτικές που θα ενδυναμώνουν το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας που είναι ο τουρισμός.

Ο τουρισμός βάζει πλάτη στα δύσκολα. Το ελληνικό ξενοδοχείο βάζει μπροστά τις «μηχανές» της ελληνικής οικονομίας. Δημιουργεί δουλειές,
εισοδήματα, τζίρους σε συναφείς και σχετιζόμενους κλάδους,
δημόσια έσοδα.

Κάθε 1 ευρώ επένδυσης στον τουρισμό δημιουργεί πενταπλάσια αξία, με τη συμμετοχή του τουρισμού στο εθνικό ΑΕΠ να ξεπερνάει πλέον το 25%,
διασφαλίζοντας δουλειά και εισόδημα σε 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.

Η έρευνα του ΙΤΕΠ αφενός επιβεβαιώνει αυτή τη μεγάλη προσφορά στην οικονομία και την κοινωνία και αφετέρου καταδεικνύει πόσα περισσότερα μπορεί να προσφέρει ο τουρισμός μέσα σε ένα περιβάλλον θετικό, υποστηρικτικό και φιλικό για την τουριστική επιχειρηματικότητα.

Σημειώνω μόνον δύο σημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Το διάστημα 2017-2018 μόνο στις υπηρεσίες καταλυμάτων και εστίασης υπήρξε αύξηση της απασχόλησης κατά 9%, όταν στις κατασκευές μειώθηκε κατά 62%, στη μεταποίηση μειώθηκε κατά 34% και στη γεωργία, η μείωση έφτασε στο 12%.

Το «δίνουμε δουλειές» δεν είναι σχήμα λόγου για τους ανθρώπους του τουρισμού.
Όπως επίσης έχει αξία να τονιστεί πως τα ελληνικά ξενοδοχεία επένδυσαν πάνω από 1,6 δις ευρώ για επισκευές και ανακαινίσεις κατά τη διετία 2017-18.
Αθροιστικά λοιπόν μιλάμε για μια τεράστια ιδιωτική επένδυση στη χώρα.
Ζεστό χρήμα στην ελληνική αγορά, βοηθώντας έτσι και άλλους κλάδους να σταθούν όρθιοι.

Ο τουρισμός δείχνει στην πράξη και όχι στα λόγια, τι μπορεί να κάνει για τη χώρα αλλά και για την τοπική κοινωνία κάθε προορισμού ξεχωριστά.
Αν καταφέρει ο τουρισμός να ανοίξει πλήρως τα φτερά του θα απογειώσει τις δυνατότητες της χώρας.

Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Προφανώς και δεν θα κερδηθεί με τις ιδεοληψίες της σημερινής κυβέρνησης που φορτώνει βάρη και δημιουργεί εντυπώσεις. Το ζητούμενο είναι να ελαφρύνουμε τα βάρη και να δημιουργήσουμε αξίες για όλους. Για τους επιχειρηματίες, για τους εργαζόμενους, για τους σχετιζόμενους κλάδους, για την οικονομία και την κοινωνία.

Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων. Είναι υπόθεση των πολλών και όχι των λίγων. Ο τουρισμός έχει τη δυναμική για να κάνει τη διαφορά στη χώρα,
δημιουργώντας αξίες για τους πολλούς, όχι για τους λίγους. Ο τουρισμός χρειάζεται όραμα, σχέδιο, χρονοδιάγραμμα και πόρους. Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται μια νέα, φρέσκια, δυναμική, εθνική στρατηγική.

Και αυτό είμαστε σήμερα εδώ να επιβεβαιώσουμε με αφορμή την έρευνα του ΙΤΕΠ. Σύντομα θα έχουμε τη χαρά να έχουμε μια κυβέρνηση που πιστεύει ότι ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και απαιτεί Εθνική στρατηγική, οριζόντιες πολιτικές για την ανάπτυξη, νέο σχέδιο που θα στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Αυτή είναι η νέα δύναμη που μπορεί να φέρει η ΝΔ στον τουρισμό, στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή.
Αυτό το όραμα υπηρετούμε και είναι βαθιά πεποίθησή μου, πως πολύ σύντομα ο τουρισμός θα καταφέρει να ανοίξει τα φτερά του και να απογειώσει τις δυνατότητες της χώρας.
Κι αυτό θα κάνουμε.
Γιατί ξέρουμε.
Γιατί θέλουμε.
Γιατί εμείς μπορούμε!