Διονύσης Γάσπαρος: «Η καθημερινότητα είναι το μεγαλύτερο έργο και το πιο δύσκολο»

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
9 ΕΚΔΟΣΕΙΣ – 9 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ – 15 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Διάλογος και δημοκρατία
Ο κύβος ερρίφθη… Τι απαντούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι

Σε εννέα ειδικές εκδόσεις, που δημοσιεύονται από την αρχή της εβδομάδας, οι εννέα υποψήφιοι Δήμαρχοι απαντούν σε δεκαπέντε κοινές ερωτήσεις που έχουν συνταχθεί από τη δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας μας, για να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας, με ακρίβεια και αντικειμενικότητα σχετικά με τους στόχους των υποψηφίων και το πρόγραμμά τους. Οι 15 ερωτήσεις έχουν σταλεί σε όλους τους υποψηφίους, για να δοθούν οι απαντήσεις, πριν ξεκινήσουν οι δημοσιεύσεις, ώστε κανείς να μην γνωρίζει τι απάντησε ο αντίπαλος.
Μέσα από αυτό το κοινό ερωτηματολόγιο, οι εννέα υποψήφιοι «ανοίγουν τα χαρτιά τους», προκειμένου οι συμπολίτες μας να αξιολογήσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους και να αντιληφθούν ποιος δίνει τις πιο έξυπνες απαντήσεις…
Άλλοι έχουν τη δική τους ιστορία στην αυτοδιοίκηση και άλλοι μπαίνουν σε αυτή τη μάχη για πρώτη φορά. Όλοι , όμως, (Γιάννης Αγαλιανός, Νικήτας Αρετάκης, Γιώργος Αρμένης , Διονύσης Γάσπαρος, Αντώνης Κασσιμάτης, Φώτης Κόκλας, Χαράλαμπος Λιβέρης, Αναστάσιος Μαρίνος και Χρήστος Πάστρας) απαντούν στις ίδιες ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την προσωπικότητά τους, τις ηγετικές τους ικανότητες, τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος και την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Με αλφαβητική σειρά επιθέτου, ήδη έχουν δημοσιευτεί οι απαντήσεις του Γιάννη Αγαλιανού, του Νικήτα Αρετάκη και του Γιώργου Αρμένη. Σήμερα δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωτική Ζακυνθινή Κίνηση», Διονύση Γάσπαρου.
Σημ. Στο αυριανό φύλλο, οι απαντήσεις του Αντώνη Κασσιμάτη.

Διονύσης Γάσπαρος
Υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής συνδυασμού «Ενωτική Ζακυνθινή Κίνηση»
«Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας είναι το μεγαλύτερο έργο και το πιο δύσκολο»

-Τι σας ξεχωρίζει ως χαρισματική προσωπικότητα; Ποια προσωπική ή επαγγελματική επιτυχία στη ζωή σας, σας χαρακτηρίζει;
Το να αυτοχαρακτηρίζεται κανείς χαρισματική προσωπικότητα, κατά την γνώμη μου είναι υπερφίαλο. Ας αφήσουμε τους άλλους να μας κρίνουν βάσει της κοινωνικής και επαγγελματικής παρουσίας μας. Στη ζωή μεγαλύτερη σημασία έχει η ευτυχία από την επιτυχία. Και η ευτυχία δεν μπορεί να υπάρξει, εάν δεν συνοδεύεται από την προσφορά. Επομένως δίνω προτεραιότητες στην οικογένεια και στην προσφορά στο συνάνθρωπο μου, μέσα από το λειτούργημα του ιατρού, που για δεκαετίες διακονώ.
Αυτά με κάνουν να νοιώθω ευτυχή και επιτυχημένο.

-Ποια ήταν η πρώτη σας πολιτική πράξη;
Πολιτική πράξη είναι η στάση ζωή του καθενός. Και αυτό διδάσκεται μέσα από την οικογένεια, σχολείο και κοινωνία. Και σε αυτό υπήρξα τυχερός, διότι είχα δύο υπέροχους γονείς, που με δίδαξαν να αντιδρώ στην αυθαιρεσία, να έχω το θάρρος της γνώμης μου και να αγωνίζομαι για το δίκαιο. Κάθε φάση της ζωής μου, πιστεύω ότι συνοδεύτηκε από τέτοιου είδους πολιτικές πράξεις. Στα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια, στον συνδικαλισμό, στην ενασχόληση μου με την πολιτική, υπήρξαν στιγμές που έπρεπε να πω το μεγάλο Ναι ή Όχι και οι επιλογές μου αυτές αποτέλεσαν πολιτική πράξη.

-Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή της κοινωνικής προσφοράς σας;
Προσφορά! Η προσφορά δεν είναι «εμπόρευμα» να διαλαλείται και να διαφημίζεται.
Γνωρίζουν καλύτερα όλοι εκείνοι, που κάποια στιγμή στη ζωή τους χρειάστηκαν την παρουσία μου να βοηθήσω όπου και όπως μπορούσα, από τις θέσεις ευθύνης που βρέθηκα. Άλλωστε δεν νοείται το λειτούργημα του ιατρού, εάν δεν προσφέρεις καθημερινά. Αυτό είναι και το νόημα του εθελοντισμού, μέσα από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το «Όνειρο του Παιδιού» στα οποία συμμετέχω.

-Η εξωστρέφεια σας χαρακτηρίζει εμπράκτως και πώς;
Αναγκαστικά ως ιατρός και κατά την ενασχόλησή μου με τα κοινά η εξωστρέφεια είναι απαραίτητη. Αλλά και ως άνθρωπος αγαπώ τη συναναστροφή, να μοιράζομαι χαρές και λύπες. Όμως δείχνω ιδιαίτερη συμπάθεια και στους εσωστρεφείς ανθρώπους, γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι συνήθως άνθρωποι που έχουν δεχτεί χτυπήματα στη ζωή τους, έχουν πονέσει και χρειάζονται υποστήριξη.

-Πιστεύετε ότι οι παίκτες κάνουν την ομάδα ή ο προπονητής;
Παίχτες, ομάδες, προπονητές… Στη ζωή όλοι χρειάζονται. Καλή ομάδα και προπονητής ευφυής και αποτελεσματικός!!!

-Τι σημαίνει για εσάς «ζακυνθινός πολιτισμός»; Ποιες εμπειρίες και συμμετοχές είχατε από παιδί;
Γεννήθηκα στο Κερί Ζακύνθου, όπου εκεί ακόμα και σήμερα είναι ζωντανή η
Παράδοση. Εμείς εκεί δεν γνωρίζουμε τη λέξη «αναβίωση «.Τα τραγούδια μας, τα πανηγύρια μας, οι χοροί, τα μοιρολόγια μας, οι ομιλίες μας, ήταν και αποτελούν ακόμα μέρος της καθημερινότητας μας. Σ’ αυτό το περιβάλλον μεγάλωσα και η συμμετοχή μου σε ομιλίες και άλλα δρώμενα ήταν μέρος της ζωής μου,
μιας παιδικής και εφηβικής ηλικίας, από την οποία διατηρώ όμορφες αναμνήσεις. Επομένως ο ζακυνθινός πολιτισμός είναι η ταυτότητα του τόπου μας και οφείλουμε να τον κρατήσουμε ζωντανό, να τον διαφυλάξουμε και να τον προβάλλουμε.

-Ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εμπνεύσετε μια ανήσυχη και καχύποπτη πλέον κοινωνία… με αποστροφή στους πολιτικούς;
Η κοινωνία μας σήμερα δεν αποστρέφεται μόνο τους πολιτικούς. Είναι καχύποπτη σε κάθε τι πομπώδες και «δήθεν «. Σε άτομα του «φαίνεσθαι» και όχι του «είναι «. Η ενασχόληση μου με τα κοινά με έχει κάνει να ξεχωρίζω τον αυθεντικό άνθρωπο από τον… κάλπικο, τον έντιμο από τον απατεώνα… Και έντιμοι ευρίσκονται παντού σ όλους τους χώρους, όπως και ανέντιμοι. Πιστεύω ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στην κοινωνία και τον πολιτικό κτίζεται μόνο όταν ο πολιτικός αλλά και ο καθένας από εμάς είναι αυθεντικός. Να είμαστε με άλλα λόγια ο εαυτός μας, χωρίς έπαρση. Να τηρήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο, που υπογράφουμε με τον κόσμο, που μας εμπιστεύεται. Και να θυμόμαστε ότι κανείς δεν είναι μόνιμος σε θέσεις εξουσίας και ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.

-Πείτε μας ένα τουλάχιστον έργο που θα υλοποιήσετε και θέλετε να συνδεθεί με το όνομά σας;
Ως Νομάρχης συνδέθηκα με πολλά έργα, τα οποία δεν διαφήμισα, ούτε «έκοψα κορδέλες», δρόμοι, σχολεία κλπ. Και αυτό ίσως ήταν λάθος, διότι ο κόσμος δεν ενημερώθηκε, όταν έπρεπε. Εν αντιθέσει δέχτηκα πολεμική ακόμα και γι αυτά που σαν διάδοχη κατάσταση όφειλα να συνεχίσω. Και τούτο διότι πίστευα και πιστεύω ότι από οποιοδήποτε πόστο, όταν αποτελείς διαδοχη κατάσταση, για το καλό του τόπου σου οφείλεις να συνεχίζεις ότι μπορεί να ωφελήσει. Όμως αναγνωρίζω ότι ο Δήμος έχει ιδιαιτερότητα. Έρχεσαι καθημερινά σε επαφή με τον πολίτη. Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας είναι το μεγαλύτερο έργο και το πιο δύσκολο
Το να επιτύχεις ποιότητα ζωής!!! Με δρόμους σύγχρονους, συντηρημένους, με καθαριότητα, νερό, φωτισμό και ασφάλεια. Με συντηρημένα σχολεία, με ευπρεπή πάρκα και ασφαλείς παιδικές χαρές. Με περισσότερο πράσινο και λουλούδια. Όλα αυτά είναι μικρές ψηφίδες μιας τιτάνιας προσπάθειας, την οποία οφείλουμε να επιχειρήσουμε και να επιτύχουμε.

-Με την απλή αναλογική, την επόμενη μέρα δεν θα έχετε πλειοψηφία στο συμβούλιο. Πώς θα τη δημιουργήσετε «χάριν αποφάσεων»;
Πιστεύουμε ότι θα έχουμε πλειοψηφία. Αλλά ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση θα επιδιώξουμε συνεργασίες, διότι είμαστε συναινετικοί για το καλό του τόπου.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο συνδυασμός μας είναι ανεξάρτητος και συγχρόνως ενωτικός!!!

Τι φταίει που πάντα λείπουν υποδομές στο νησί;
Προσωπικά δεν μηδενίζω τις προσπάθειες όλων όσων έχουν προηγηθεί και ότι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Ο,τι έχει υλοποιηθεί, το καταφέραμε πάντα όταν υπήρχε ομοψυχία. Αυτό πιστεύουμε και σήμερα. Η εποχή μας δεν ευνοεί το «εγώ», αλλά το «εμείς «.

-Πείτε μας πέντε ενέργειες που θα «ξεκολλήσουν» τη Ζάκυνθο πανελλαδικά και παγκοσμίως.
Είμαστε ένα προνομιούχο νησί, με ηλιοφάνεια και κρυστάλλινη θάλασσα. Αυτά όμως από μόνα τους δεν φτάνουν. Εκατοντάδες μέρη του κόσμου έχουν αυτά τα δύο στοιχεία. Οφείλουμε να προβάλλουμε την ταυτότητα μας, την μουσική μας παράδοση, το λαϊκό θέατρο, τον διαφορετικό χαρακτήρα μας, με την φιλοξενία, που χάθηκε τα τελευταία χρόνια. Να συνδυάσουμε Πολιτισμό και Τουρισμό. Να ζωντανέψουμε τα χωριά μας, αναστηλώνοντας και προβάλλοντας τα ιστορικά μνημεία κάθε περιοχής. Να ξεχωρίσουμε στον τομέα καθαριότητας με σύγχρονες μεθόδους. Να δώσουμε ευκαιρίες σε επενδύσεις, σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον. Να περιφρουρήσουμε την καθαρότητα των ακτών, του φυσικού θαλάσσιου πλούτου, από ανεξέλεγκτες ενέργειες και εξορύξεις. Να μεριμνήσουμε για την ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών.

-Πείτε μας τις πρώτες δέκα ενέργειές σας που θα σηματοδοτήσουν άμεση αλλαγή στο δήμο.
Ενέργειες για την άμεση αλλαγή στον Δήμο: Συντήρηση δρόμων, καθαριότητα επί 24ωρου βάσεως, επίλυση του θέματος των λυμάτων, επέκταση βιολογικού, φωτισμός επαρκής σ’ όλη την Ζάκυνθο, ασφάλεια κατοίκων, δημιουργία ιστορικού κέντρου πόλεως, πεζοδρόμηση, πάρκινγκ, ασφαλείς παιδικές χαρές και συντήρηση σχολικών μονάδων.

-Ποιο το σχέδιό σας για την καλύτερη λειτουργία του διοικητικού προσωπικού;
Η καλύτερη λειτουργία του διοικητικού προσωπικού στηρίζεται στην αξιοποίηση του διοικητικού προσωπικού με την αλλαγή του οργανογράμματος, στην αναζήτηση νέων ειδικοτήτων, όπου αυτές λείπουν και στην επιμόρφωση όλων των εργαζομένων. Αναβάθμιση του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Δημιουργία Γραφείου Τουρισμού για την παροχή πληροφοριών. Ανθρώπινες συνθήκες όλων των εργαζομένων και αγαστή συνεργασία Διοίκησης και εργαζομένων.

-Το δήμο θα τον διοικήσουν επαγγελματίες διοικητικοί και τεχνοκράτες ή ερασιτέχνες πολιτικοί;
Διαθέτουμε ένα ψηφοδέλτιο, που διαθέτει γνώση, εμπειρία πολιτική και διοικητική.
Επιπλέον διαθέτουμε επιστήμονες παλαιότερους αλλά και πολλούς νέους με γνώση και όρεξη για δουλειά και προσφορά. Όπου όμως χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθούν και ειδικοί τεχνοκράτες.

-Θα καταθέτατε το μισθό του δημάρχου σε κοινωφελή σκοπό; Αν ναι, σε ποιον;
Το ερώτημα έχει σαφή απάντηση. Όσοι εργάζονται ή παίρνουν σύνταξη δε δικαιούνται δεύτερο μισθό. Ο νόμος απαγορεύει να παίρνει ο Δήμαρχος το μισθό του Δημάρχου εφ’ όσον εργάζεται ή παίρνει σύνταξη. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν έμμισθες θέσεις. Επομένως δεν υπάρχει δίλλημα. Όλα τα άλλα λέγονται για προεκλογική κατανάλωση!!!