Συγκέντρωση Ν. Αρετάκη στο Καταστάρι | Στο επίκεντρο η διαχείριση των απορριμμάτων

Τις θέσεις του συνδυασμού του «Με Αρετή και Τόλμη για τη Ζάκυνθο» παρουσίασε ο επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης, στους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Αλυκών. Η προεκλογική συγκέντρωση είχε ως στόχο εκτός από την παρουσίαση των προτάσεων του συνδυασμού, να γίνει και ένας ανοιχτός διάλογος με τους δημότες για τα προβλήματα της περιοχής, αλλά και συνολικά της Ζακύνθου. Ο κ. Αρετάκης ξεκινώντας την ομιλία του, τόνισε ότι δεν είναι αυτοσκοπός του να γίνει δήμαρχος. Αντιθέτως, όπως είπε αποφάσισε να κατέβει στις εκλογές προκειμένου να λύσει τα χρόνια προβλήματα στις υποδομές του νησιού και να εγγυηθεί ότι θα γίνει σωστή διαχείριση των πιστώσεων.

Η διαχείριση των απορριμμάτων

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη διαχείριση των απορριμμάτων, λέγοντας: «Σήμερα γίνονται σοβαρά λάθη στην προσωρινή διαχείριση είτε επειδή κάποιοι παραπλανήθηκαν είτε λόγω σκοπιμοτήτων. Αυτό που γίνεται στον Βραχιόνα είναι απαράδεκτο! Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να γίνει μία μελέτη βιωσιμότητας εξαρχής, ώστε να υπολογιστεί το λειτουργικό κόστος της μονάδας. Επίσης, προτείνουμε την εγκατάσταση ενός σύγχρονου εργοστασίου κομποστοποίησης, του οποίου η λειτουργία θα εξασφαλίζει μηδενική ρύπανση στο υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Επιπλέον, πρέπει να εφαρμοστεί η διαλογή στην πηγή – στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και στη συνέχεια στα νοικοκυριά – ώστε το υπόλειμμα να είναι της τάξεως του 20-25%. Όλα αυτά θα γίνουν με μελέτες που θα ανατεθούν σε ειδικούς επιστήμονες». Μάλιστα, ο κ. Αρετάκης αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι θέλει δίπλα του συνεργάτες και όχι απλώς συνομιλητές.

Ύδρευση και αποχέτευση

Ο υποψήφιος δήμαρχος αφού ανέλυσε τη σημερινή κατάσταση, με την υπολειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και τα προβληματικά δίκτυα στην πόλη και στις τουριστικές περιοχές, τόνισε ότι είναι αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων χρόνων. Επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να γίνουν εξαρχής μελέτες, προκειμένου να αποτυπωθούν τα προβληματικά σημεία και να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Πιο αναλυτικά, δήλωσε: «Οι γεωτρήσεις και οι μελέτες έγιναν αποσπασματικά, στο άρπα κόλα! Χρειάζεται υπευθυνότητα και σχέδιο, και κυρίως όλες οι διαθέσιμες πιστώσεις να αξιοποιούνται στα έργα για τα οποία προορίζονται και όχι για άλλα».

Η λειτουργία του Δήμου

Ο κ. Αρετάκης τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στο οργανόγραμμα του δήμου, καθώς δεν είναι αποτελεσματικός ο τρόπος λειτουργίας των φορέων και των υπηρεσιών. Όπως είπε: «Θα καταργήσουμε τον ΦΟΔΣΑ και θα δημιουργήσουμε διευθύνσεις Καθαριότητας, Ύδρευσης και Τμήμα Προμηθειών, ώστε να ξέρει ο δημότης ποιος είναι υπεύθυνος και γιατί. Οι πολλές επιτροπές και τα συμβούλια δημιουργούν σύγχυση, δεν έχουν αποτέλεσμα και δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος».

«Ο Δήμαρχος δεν πρέπει να έχει κομματική ταυτότητα»

Ο υποψήφιος δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο των κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι ο δήμαρχος δεν πρέπει να έχει κομματική ταυτότητα. «Κάποιοι ισχυρίζονται ότι με στηρίζει ο Κοντονής, άλλοι λένε ότι είμαι Αριστερός και άλλοι, ότι είμαι Δεξιός. Δεν θέλω καμία σχέση με τα κόμματα. Αν η επόμενη κυβέρνηση είναι της ΝΔ και η Περιφέρεια στον ΣΥΡΙΖΑ, πως θα διεκδικήσω χρηματοδοτήσεις για τον τόπο»;

«Θα μπει τέλος στην παραβατικότητα»

Κλείνοντας ο κ. Αρετάκης αναφέρθηκε και σε θέματα τουρισμού και ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια των επισκεπτών του Ναυαγίου, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσει η ασυδοσία και η παραβατικότητα στα καταστήματα αναψυχής στις τουριστικές περιοχές». Επίσης είπε ότι θα είναι αμείλικτος σε ζητήματα ασφάλειας και παραβατικότητας, ώστε να έρθει η ισορροπία στο νησί. Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να απελαθούν οι αλλοδαποί που δεν έχουν άδεια παραμονής. Η προεκλογική συγκέντρωση έγινε στο πρώην Δημαρχείο Κατασταρίου και μετά την παρουσίαση των θέσεων του συνδυασμού, ακολούθησε διάλογος για όλα τα παραπάνω θέματα με τους δημότες.