Γ. Αρμένης στην «Ημέρα» | «Δεσμεύομαι να κάνω τη Ζάκυνθο, το καθαρότερο νησί της Ελλάδας»

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
9 ΕΚΔΟΣΕΙΣ – 9 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ – 15 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Διάλογος και δημοκρατία
Ο κύβος ερρίφθη… Τι απαντούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι

Συνεχίζεται ο δημόσιος διάλογος με τους υποψήφιους Δημάρχους μέσα από το κοινό ερωτηματολόγιο που έχει συνταχθεί από τη δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας μας. Οι ειδικές εκδόσεις – συνεντεύξεις που δημοσιεύονται από την αρχή της εβδομάδας, ως στόχο έχουν να ενημερώσουν τους αναγνώστες μας, με ακρίβεια και αντικειμενικότητα για τους στόχους των υποψηφίων και το πρόγραμμά τους. Οι 15 ερωτήσεις έχουν σταλεί σε όλους τους υποψηφίους, για να δοθούν οι απαντήσεις, πριν ξεκινήσουν οι δημοσιεύσεις, ώστε κανείς να μην γνωρίζει τι απάντησε ο αντίπαλος.
Μέσα από την «Ημέρα» και οι εννέα «ανοίγουν τα χαρτιά τους» και εμείς μπορούμε να αξιολογήσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις και να αντιληφθούμε ποιος δίνει τις πιο έξυπνες απαντήσεις. Άλλοι έχουν τη δική τους ιστορία στην αυτοδιοίκηση και άλλοι μπαίνουν σε αυτή τη μάχη για πρώτη φορά. Όλοι , όμως, (Γιάννης Αγαλιανός, Νικήτας Αρετάκης, Γιώργος Αρμένης , Διονύσης Γάσπαρος, Αντώνης Κασσιμάτης, Φώτης Κόκλας, Χαράλαμπος Λιβέρης, Αναστάσιος Μαρίνος και Χρήστος Πάστρας) απαντούν στις ίδιες ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την προσωπικότητά τους, τις ηγετικές τους ικανότητες, τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος και την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Με αλφαβητική σειρά επιθέτου, ήδη έχουν δημοσιευτεί οι απαντήσεις του Γιάννη Αγαλιανού, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάδραση», του Νικήτα Αρετάκη, επικεφαλής του συνδυασμού «Με Αρετή και Τόλμη για τη Ζάκυνθο» και σήμερα, σειρά έχει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί Αλλάζουμε τη Ζάκυνθο», Γιώργος Αρμένης.
Σημ. Στο αυριανό φύλλο, οι απαντήσεις του Διονύση Γάσπαρου.

Γιώργος Αρμένης
Υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής συνδυασμού «Μαζί Αλλάζουμε τη Ζάκυνθο»
«Δεσμεύομαι να κάνω τη Ζάκυνθο, το καθαρότερο νησί της Ελλάδας»

1. Τι σας ξεχωρίζει ως χαρισματική προσωπικότητα;
Ποια προσωπική ή επαγγελματική επιτυχία στη ζωή σας, σας χαρακτηρίζει;
Μάλλον, δεν είμαι ο κατάλληλος να μιλήσω γι’ αυτό. Πάντα, όμως, θεωρούσα προτέρημά μου ότι είμαι εξωστρεφής. Κάποιοι λένε ότι έχω θηλυκό μυαλό, που γεννάει.
Καμάρι μου είναι η οικογένεια μου.
Επίσης θεωρώ επιτυχία, ως Βιολόγος, την απόκτηση του McS στη Διαχείριση ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ και την ενασχόληση μου με την Εκπαίδευση Ενηλίκων ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΕΑΠ.
Επαγγελματική μου επιτυχία, θεωρώ την καλή ανθρώπινη και επαγγελματική σχέση που έχει αναπτυχθεί με τους ψαράδες της Ζακύνθου, από τη θέση μου ως Προϊσταμένου Τμήματος Αλιείας της Π.Ε. Ζακύνθου.

2. Ποια ήταν η πρώτη σας πολιτική πράξη;
Όταν εκλέχτηκα, το 1977, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου Βιολογικού του ΑΠΘ. Χαραγμένα έχω στη μνήμη μου, τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια.

3. Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή της κοινωνικής προσφοράς σας;
Η δημιουργία και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων με Ανακύκλωση στη Ζάκυνθο, ως πρότυπο σε νησιωτικές περιοχές, την περίοδο 1991-1998.
Η βράβευση μας από τον ΟΗΕ με το βραβείο ΗΑΒΙΤΑΤ ΙΙ επισφράγισε με εμφατικό τρόπο την συμμετοχή μου και την προσφορά μου στη Ζάκυνθο.

4. Η εξωστρέφεια σας χαρακτηρίζει εμπράκτως και πώς;
Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλούς φίλους. Λένε ότι είμαι κοινωνικός.
Η έμφυτη εξωστρέφειά μου με βοηθά στην δύσκολη, πολλές φορές στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, επικοινωνία με ανθρώπους που έχουμε διαφορετικές θέσεις. Η δημοκρατική μου αντίληψη, για τη λειτουργία των οργάνων του Δήμου, με βοηθά στο να μπορώ να συνθέτω διαφορετικές απόψεις, έτσι που να καταλήγουμε στις αναγκαίες αποφάσεις για το καλό του τόπου.

5. Πιστεύετε ότι οι παίχτες κάνουν την ομάδα ή ο προπονητής;
Ο προπονητής εκπαιδεύει και προπονεί και οι παίχτες κερδίζουν το παιχνίδι. Το όφελος είναι της ομάδας και του Αθλητισμού.

6. Τι σημαίνει για εσάς «ζακυνθινός πολιτισμός»; Ποιες εμπειρίες και συμμετοχές είχατε από παιδί;
Είναι η μυρουδιά από το τζαντζαμίνι της μάνας μου στο μπαλκόνι και απ’ τ’ αγιόκλημα που ευωδίαζε τις καλοκαιριάτικες νύχτες των νεανικών μου χρόνων. Είναι ο χορός που «έστησε ο έρωτας με τον ξανθό Απρίλη», είναι το γανιό από το σκολειό στο Κάστρο, εκεί που η προσωπική ιστορία γίνεται ένα με την ιστορία του τόπου σου, εκεί που η ιστορία γίνεται βίωμα.
Αξέχαστες θα μου μείνουν οι παραστάσεις, που παιδάκι παρακολούθησα, στο πλαίσιο των Συναντήσεων του Λαϊκού και Μεσαιωνικού Θεάτρου.
Μεγαλώνοντας, συμμετείχα, ως Πρόεδρος ή μέλος του Δ.Σ. ή απλό μέλος, στη Ζακυνθινή Πολιτιστική Κίνηση και στην Κινηματογραφική Λέσχη. Μια ωραία εποχή.
Σαν Δημοτικός Σύμβουλος, με υπερηφάνεια θυμάμαι τις δράσεις στον τομέα του πολιτισμού, τότε στη δεκαετία του ’90, με τη λειτουργία του μοναδικού Κινηματογράφου «Φώσκολος» στη Ζάκυνθο, με τη λειτουργία του περίφημου ΦΟΥΑΓΙΕ σαν στέκι νέων και με τη λειτουργία του μοναδικού –μετά από πολλά χρόνια– θερινού κινηματογράφου στο Λιμάνι.

7. Ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εμπνεύσετε μια ανήσυχη και καχύποπτη πλέον κοινωνία…. με αποστροφή στους πολιτικούς;
ΟΧΙ με λαϊκισμό και καταστροφολογία.
Η ανήσυχη κοινωνία πρέπει να δείξει εμπράκτως την ανησυχία της. Έμπρακτη απόδειξη είναι μόνο η συμμετοχή στα κοινά για να έχει ο καθένας μερίδιο στην επιτυχία ή αποτυχία του κάθε στόχου. Κανένας μας δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Είμαστε ανήσυχοι άνθρωποι της δουλειάς και του μεροκάματου, που την ανησυχία μας την εκφράζουμε δημιουργικά, συμμετέχοντας, «σπάζοντας αυγά». Αλλιώς, η ζωή μας… ο τόπος μας… τα όνειρά μας θα μείνουν στα χέρια των «πολιτικών» για τους οποίους η κοινωνία είναι καχύποπτη.

8. Πείτε μας ένα τουλάχιστον έργο που θα υλοποιήσετε και θέλετε να συνδεθεί με το όνομά σας.
Ονειρεύομαι μια Ζάκυνθο, το καθαρότερο νησί της Ελλάδας. Και δεν θα μείνει όνειρο. Δεσμεύομαι να το κάνω πράξη, όπως άλλωστε το έκανα και στο παρελθόν.

9. Με την απλή αναλογική την επόμενη μέρα… δεν θα έχετε πλειοψηφία στο συμβούλιο. Πως θα την δημιουργήσετε “χάριν αποφάσεων”;
Εγγυούμαστε, όχι μόνο εγώ, αλλά και τα μέλη του Συνδυασμού «Μαζί αλλάζουμε τη Ζάκυνθο», ότι στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο θα εφαρμοστεί εκείνη η δημοκρατική λειτουργία, εκείνες οι δημοκρατικές διεργασίες, και όχι επιλήψιμες συναλλαγές, για την εξασφάλιση συνεργασιών και συναινέσεων, που αποτελούν προϋπόθεση λειτουργίας του Δήμου, μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής στη εκλογή των Δημοτικών συμβούλων, σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο. Χάριν Δημοκρατίας και όχι «χάριν αποφάσεων».

10. Τι φταίει που πάντα λείπουν υποδομές σε αυτό το νησί;
Πάντως, δεν φταίει το ζαβό το ριζικό μας, ούτε ο Θεός που μας μισεί!
Φταίει το κεφάλι το κακό μας, που εμπιστευτήκαμε ανθρώπους, ως δεν οφείλαμε!
Οι πολίτες έχουμε δύο όπλα απέναντι σε αυτούς που μας εξαπατούν. Την ψήφο μας και τη συμμετοχή μας στα πράγματα στα κοινά μας πράγματα. Όταν εφησυχάζουμε, όταν δεν ανησυχούμε, όταν αδιαφορούμε για όσα εκτυλίσσονται μπροστά μας (αλλά κρατάμε την «καθαρότητά μας» και δεν θέλουμε καμία ανάμειξη) τότε ο τόπος μας φτάνει στη σημερινή του ανεκδιήγητη κατάσταση. Αυτό όμως γίνεται πολλά χρόνια, τώρα. Εντοπίζαμε τα θέματα τότε που οι χρηματοδοτήσεις έρρεαν και οι «ευρωπουλιές έκαναν ευρώπουλα», και αντιδρούσαμε, με κάθε νόμιμο μέσον, απέναντι σε αυτούς που λυμαίνονταν τη Ζάκυνθο σαν τσιφλίκι τους και προς ίδιον όφελος.

11. Πείτε μας 5 ενέργειες που θα “ξεκολλήσουν” τη Ζάκυνθο πανελλαδικά και παγκοσμίως.
1.Εφαρμογή Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων με Ανακύκλωση, προσαρμοσμένου στη νησιωτικότητα της Ζακύνθου, ώστε να λειτουργήσει και πάλι, ως μοντέλο για νησιωτικές περιοχές.
2.Συνεργασία με τον Οργανισμό του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου για την εφαρμογή ήπιων μοντέλων ανάπτυξης τουρισμού και γεωργίας – κτηνοτροφίας στις προστατευόμενες περιοχές του Πάρκου, ώστε να γίνει περιζήτητη περιοχή ανάπτυξης ποιοτικού τουρισμού και παραγωγής προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης με υψηλές προδιαγραφές.
3.Δημιουργία προϋποθέσεων για ανάπτυξη συνεργασίας τουριστικού και αγροδιατροφικού τομέα, με στόχο τη δημιουργία του Ζακυνθινού Συμφώνου Ποιότητας, για να γίνει το νησί μας τουριστικός προορισμός με εμπορικό σήμα ποιότητας.
4.Διατήρηση, Προστασία, Ανάπλαση και Ανάδειξη των Ιστορικών Μνημείων, της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και του Κοινωνικού Κέντρου της πόλης και των χωριών.
5.Δημιουργία ευνοϊκού πεδίου για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας (κυρίως στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων).

12. Πείτε μας τις 10 πρώτες ενέργειές σας που θα σηματοδοτήσουν άμεση αλλαγή στο Δήμο.
Ποτέ ξανά σκουπίδια στους δρόμους. – Τακτή και τακτική αποκομιδή και διάθεση.
Συλλογή και διάθεση όλων των υπολειμμάτων σκουπιδιών που έχουν απομείνει και σαπίζουν σε τράφους και υπαίθριες εκτάσεις.
Επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να ξεκινήσει άμεσα το έργο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Λίβα.
Λήψη μέτρων για την αποφυγή νέας ρύπανσης θαλασσών και ακτών μας.
Ορθολογική χρήση του νερού, ώστε να καλύπτονται, δίκαια, όλες οι περιοχές της Ζακύνθου.
Βελτίωση της λειτουργίας του βιολογικού, με αναγκαίες και εφικτές παρεμβάσεις, ώστε να ανέβει η απόδοσή του.
Άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων των σχολικών μονάδων από τους σεισμούς.
Προηγείται η επικαιροποίηση και εφαρμογή του Μνημονίου Ενεργειών Αντιμετώπισης σεισμικών φαινομένων και εφαρμογή ενημερωτικών προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης των σεισμών στα σχολεία μας.
Λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και αποφυγής των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών.
Επαναλειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού “Visit Zakynthos”.
Αποκατάσταση της εσωτερικής λειτουργίας του Δήμου και των Υπηρεσιών του, με ενίσχυση της αποδοτικότητάς του προς τους Δημότες.

13. Ποιό το σχέδιο σας για την καλύτερη λειτουργία του διοικητικού προσωπικού;
•Επεξεργασία και εφαρμογή «Στρατηγικής Ανάπτυξης των Υπηρεσιών του Δήμου».
•Εφαρμογή προγράμματος «Άριστη Εξυπηρέτηση των Δημοτών» με βάση το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Διοικητικής Αριστείας.
•Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου, με εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού σε θέματα σύγχρονης δημόσιας διοίκησης και διοίκησης με στόχους.
•Ανάθεση πλήρους εξουσίας και ευθύνης στα διευθυντικά στελέχη του Δήμου και εισαγωγή του συστήματος Διοίκησης με Στόχους.
•Στοχοθεσία της κάθε Δημοτικής Υπηρεσίας σε προκαθορισμένα τακτά διαστήματα. Έλεγχος και αξιολόγηση του παραγόμενου έργου.
•Έναρξη διαδικασιών, ενεργειών και δράσεων για τη δημιουργία «Ψηφιακού Δήμου» για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την παροχή διευκολύνσεων προς τους δημότες.
•Ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας, που θα προσφέρει Ψηφιακές Υπηρεσίες προς τους πολίτες, σε πραγματικό χρόνο, μέσω σύγχρονων διαδραστικών εφαρμογών και προηγμένων τεχνολογιών πληροφορικής.
•Δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος υποβολής παραπόνων και ευαισθητοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου με τη λειτουργία τετραψήφιου τηλεφωνικού κέντρου αποδοχής & διαχείρισης παραπόνων. Το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Δημότη θα δέχεται τα παράπονα και αιτήματα των δημοτών, θα τα προωθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και θα παρακολουθεί την εξέλιξη επίλυσης των προβλημάτων που έχουν τεθεί.
•Βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, με την Ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συστήματος διαδικασιών που θα εξασφαλίζουν πιστή εφαρμογή των σύγχρονων κανόνων χρηστής χρηματοπιστωτικής διαχείρισης.

14. Το Δήμο θα τον διοικήσουν επαγγελματίες διοικητικοί και ειδικοί τεχνοκράτες ή ερασιτέχνες πολιτικοί;
Το Πολιτικό Προσωπικό του Δήμου χαράσσει τη στρατηγική του Δήμου και επιβλέπει την εκπόνηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που την εξειδικεύουν. Οι Εργαζόμενοι των Υπηρεσιών του Δήμου, με τη συνδρομή ειδικών τεχνοκρατών – όπου χρειάζεται –, βρίσκουν νόμιμους τρόπους, οδούς και μεθόδους για την υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και των Έργων – Δράσεων – Ενεργειών που περιλαμβάνουν.

15. Θα καταθέτατε το μισθό του Δημάρχου σε κοινωφελή σκοπό; Αν ναι, σε ποιόν;
Ο νόμος προβλέπει σαφώς και κατηγορηματικά την αντιμισθία του Δημάρχου για να εξασφαλίσει την ολοκληρωτική ενασχόληση του με το Δήμο και την κοινωνία. Από το 2013 δεν προβλέπεται η παράλληλη αντιμισθία με μισθό η σύνταξη. Εγώ, είμαι μισθωτός και υποχρεωτικά, είμαι αναγκασμένος να διαλέξω ανάμεσα στο μισθό μου ή την αντιμισθία του δημάρχου. Δεν επιτρέπεται να τα παίρνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αυτό ισχύει για όλους τους υποψήφιους δημάρχους, που είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι. Αφού ο δήμαρχος εισπράξει την αντιμισθία ή τον μισθό του, μπορεί να τον δωρίσει όπου θέλει. Η δική μου προσφορά μου σε κοινωφελείς σκοπούς ή οι δωρεές δεν έχει σκοπό την κοινοποίηση της.Τελευταία άρθρα