Ν. Αρετάκης στην «Ημέρα» | «Θα εμπνεύσω την κοινωνία με την υποδειγματική εκτέλεση έργων»

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
9 ΕΚΔΟΣΕΙΣ – 9 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ – 15 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Διάλογος και δημοκρατία
Ο κύβος ερρίφθη… τι απαντούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι

Ο δημόσιος διάλογος με τους υποψήφιους Δημάρχους συνεχίζεται και σήμερα μέσα από το κοινό ερωτηματολόγιο που έχει συνταχθεί από τη δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας μας. Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την διεξαγωγή των εκλογών, αυτές οι ειδικές εκδόσεις – συνεντεύξεις που δημοσιεύονται από χθες έχουν ως στόχο να ενημερώσουν τους αναγνώστες μας με ακρίβεια και αντικειμενικότητα τους αναγνώστες μας για τους στόχους των υποψηφίων και το πρόγραμμά τους. Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα «καινοτόμο» βήμα διαλόγου επί «ίσοις όροις».

Το ερωτηματολόγιο της «Ημέρας»
Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι το κοινό ερωτηματολόγιο, έχει σταλεί σε όλους τους υποψηφίους, με στόχο να δοθούν οι απαντήσεις, πριν ξεκινήσουν οι δημοσιεύσεις, ώστε κανείς υποψήφιος να μην γνωρίζει τι απάντησε ο αντίπαλος. Με στόχο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συμπολιτών μας, οι υποψήφιοι «ανοίγουν τα χαρτιά τους» και εμείς μπορούμε να αξιολογήσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις και να αντιληφθούμε ποιος δίνει τις πιο έξυπνες απαντήσεις. Άλλοι έχουν τη δική τους ιστορία στην αυτοδιοίκηση και άλλοι μπαίνουν σε αυτή τη μάχη για πρώτη φορά. Όλοι , όμως, (Γιάννης Αγαλιανός, Νικήτας Αρετάκης, Γιώργος Αρμένης , Διονύσης Γάσπαρος, Αντώνης Κασσιμάτης, Φώτης Κόκλας, Χαράλαμπος Λιβέρης, Αναστάσιος Μαρίνος και Χρήστος Πάστρας) απαντούν στις ίδιες ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την προσωπικότητά τους, τις ηγετικές τους ικανότητες, τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος και την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Με αλφαβητική σειρά επιθέτου, ξεκινήσαμε χθες με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάδραση», Γιάννη Αγαλιανό και σήμερα δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του επικεφαλής του συνδυασμού «Με Αρετή και Τόλμη για τη Ζάκυνθο», Νικήτα Αρετάκη.

Σημ. Στο αυριανό φύλλο, οι απαντήσεις του Γιώργου Αρμένη.

Νικήτας Αρετάκης
Υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής συνδυασμού «Με Αρετή και Τόλμη για τη Ζάκυνθο»
«Θα επιδιώξω να εμπνεύσω την κοινωνία με την υποδειγματική εκτέλεση των αναγκαίων υποδομών»

-Τι σας ξεχωρίζει ως χαρισματική προσωπικότητα; Ποια προσωπική ή επαγγελματική επιτυχία στη ζωή σας, σας χαρακτηρίζει;
Εκείνο που με χαρακτηρίζει είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιώ τον λόγο και τη γραφή στην επικοινωνία μου με τους άλλους, ώστε να αντιλαμβάνονται την κοινωνική μου παρουσία και να αποκτώ την εμπιστοσύνη και φιλία τους. Προσωπική μου επιτυχία ήταν η εισαγωγή μου στην Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π., τρίτος κατά σειρά επιτυχίας μεταξύ 1.200 υποψηφίων δια 51 θέσεις εισακτέων.

-Ποια ήταν η πρώτη σας πολιτική πράξη;
Δεν είμαι πολιτικός και επομένως η πρώτη πολιτική μου πράξη ήταν η αρχική συμμετοχή μου ως ψηφοφόρος στις βουλευτικές εκλογές.

-Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή της κοινωνικής προσφοράς σας;
Η κορυφαία στιγμή της κοινωνικής προσφοράς μου συμπεριλαμβάνεται στην τελετή των εγκαινίων του «ΑΡΕΤΑΚΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΡΕΙΝΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ».

-Η εξωστρέφεια σας χαρακτηρίζει εμπράκτως και πώς;
Η εξωστρέφεια με χαρακτηρίζει εμπράκτως διότι πάντα εκφράζω ευκόλως τις σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου στο συνομιλητή μου.

-Πιστεύετε ότι οι παίκτες κάνουν την ομάδα ή ο προπονητής;
Πιστεύω ότι και οι δύο, τόσο οι παίκτες, όσο και ο προπονητής κάνουν την ομάδα. Προϋπόθεση, όμως, είναι οι παίκτες να αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ανήκω σε μία ομάδα και ο προπονητής να είναι ικανός να οδηγήσει την ομάδα στην επιτυχία.

-Τι σημαίνει για εσάς «ζακυνθινός πολιτισμός»; Ποιες εμπειρίες και συμμετοχές είχατε από παιδί;
Ο ζακυνθινός πολιτισμός είναι για εμάς μία ιστορική κληρονομιά. Είναι αναγκαίο όχι μόνο να τον μελετήσουμε και να τον προστατεύσουμε, αλλά και να τον συνεχίσουμε ώστε να φανούμε αντάξιοι κληρονόμοι του. Από μικρό παιδί, μαθητής γυμνασίου πήγαινα τις ελεύθερες ώρες μου στην τότε βιβλιοθήκη και διάβαζα για την ζωή και τα έργα των Ζακυνθίων λογοτεχνών και καλλιτεχνών. Από το έτος 2007 ασχολούμαι και είμαι χορηγός των πολιτιστικών και εορταστικών εκδηλώσεων στο γενέθλιο τόπο μου. Κατασκεύασα ένα πυργοειδές παραδοσιακών τοπικών χαρακτηριστικών κωδωνοστάσιο και ανακαίνισα εκτελώντας πλήρη αγιογράφηση παραδοσιακής τοπικής νοοτροπίας τον υπέρλαμπρο κεντρικό της περιοχής μου ναό στη μνήμη του Αγίου Δημητρίου.

-Ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εμπνεύσετε μια ανήσυχη και καχύποπτη πλέον κοινωνία… με αποστροφή στους πολιτικούς;
Δεν είμαι ούτε υπήρξα ποτέ πολιτικός. Επομένως η συμπεριφορά μου δε θα έχει καμία επίδραση στην αποστροφή που εμφανίζει η κοινωνία δια τους πολιτικούς. Ο τρόπος που θα επιδιώξω να εμπνεύσω την κοινωνία θα είναι η υποδειγματική εκτέλεση των αναγκαίων υποδομών και η σύμφωνα με τις ανάγκες του πολίτη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής.

-Πείτε μας ένα τουλάχιστον έργο που θα υλοποιήσετε και θέλετε να συνδεθεί με το όνομά σας;
Εκείνο που θέλω να υλοποιήσω είναι η εξάλειψη της διαπλοκής και ο περιορισμός της παραβατικότητας διότι κατ’ εμέ είναι οι κυριότερες αιτίες που οδηγούν στη διάβρωση της τοπικής κοινωνίας και στην καταστροφή της νεολαίας. Προς τούτο θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η παρουσία Νέας Γενιάς στη Δημοτική Αρχή.

-Με την απλή αναλογική, την επόμενη μέρα δεν θα έχετε πλειοψηφία στο συμβούλιο. Πώς θα τη δημιουργήσετε «χάριν αποφάσεων»;
Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι όσοι συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο να είναι πολίτες που να ενδιαφέρονται για την προκοπή του νησιού και όχι να έχουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και άλλου είδους κατακριτέες επιδιώξεις. Τούτο αποτελεί και ευθύνη του ψηφοφόρου πολίτη.

-Τι φταίει που πάντα λείπουν υποδομές στο νησί;
Οι υποδομές λείπουν εξαιτίας της κακοδιαχείρισης και της διαπλοκής.

-Πείτε μας πέντε ενέργειες που θα «ξεκολλήσουν» τη Ζάκυνθο πανελλαδικά και παγκοσμίως.
Οι ενέργειες που κρίνονται απαραίτητες και είναι πανελλαδικής και παγκοσμίου αναφοράς είναι:
α) Κατασκευή προβλήτας κρουαζιερόπλοιων και μαρίνα
β) Αξιόπιστες υποδομές
γ) Ποιοτικός τουρισμός
δ) Αξιοποίηση ιαματικών πηγών «Ξύγκια»
ε) Λειτουργία σχολής τουριστικών επαγγελμάτων

-Πείτε μας τις πρώτες δέκα ενέργειές σας που θα σηματοδοτήσουν άμεση αλλαγή στο δήμο.
Οι 10 πρώτες άμεσες ενέργειές μας είναι:
α) Συμπλήρωση της προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων για τη δυνατότητα εμφάνισης μιας καθαρής πόλης μέχρις την οριστική διαχείριση με περιορισμό της μόλυνσης του υπεδάφους και περιβάλλοντος.
β) Προμήθεια και εγκατάσταση κάδων απορριμμάτων και αποκατάσταση λειτουργίας βιολογικού καθαρισμού.
γ) Κατάργηση Φ.Ο.Δ.Σ.Α.
δ) Άμεση συντήρηση του οδικού δικτύου και αποκατάσταση του επικίνδυνου τμήματος στην περιοχή Ξύγκια και όπου αλλού απαιτείται.
ε) Άμεση συντήρηση του οδικού φωτισμού
στ) Συντήρηση των σχολικών κτιρίων
ζ) Συγκοινωνιακές παρεμβάσεις μέχρις την εκπόνηση και εφαρμογή ειδικής προς τούτο μελέτης από αρμόδιο συγκοινωνιολόγο.
η) Αποκατάσταση λειτουργίας στις παιδικές χαρές
θ) Έλεγχος της επικινδυνότητας σε όλες τις παραλίες και λήψη μέτρων ασφαλείας για τους λουόμενους.
ι) Παρεμβάσεις για την πυροπροστασία του περιβάλλοντος, την αποκατάσταση του Σκοπού, την λειτουργία σφαγείων κ.λπ.

-Ποιο το σχέδιό σας για την καλύτερη λειτουργία του διοικητικού προσωπικού;
Το σχέδιό μας για καλύτερη λειτουργία του Δήμου περιλαμβάνει σύσταση:
α) Διεύθυνσης μελετών και προγραμμάτων ΕΣΠΑ
β) Διεύθυνσης καθαριότητος
γ) Διεύθυνσης ύδρευσης και υδάτινων πόρων
δ) Τμήματος Πληροφορικής και
ε) Καθιέρωση δημοσίευσης κάθε τρίμηνο της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου που θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο των εσόδων και εξόδων του διαστήματος αυτού.
Επίσης θα γίνεται διαρκής προσπάθεια με παρακολούθηση σεμιναρίων και άλλων προγραμμάτων για την ενημέρωση του διοικητικού προσωπικού δια το οποίο θα εκπονηθεί και νέο οργανόγραμμα.

-Το δήμο θα τον διοικήσουν επαγγελματίες διοικητικοί και τεχνοκράτες ή ερασιτέχνες πολιτικοί;
Ο Δήμος θα διοικηθεί από το μόνιμο προσωπικό του όπου κάθε ένας από τη θέση που του έχει ανατεθεί θα συμμετέχει υπεύθυνα στη σωστή λειτουργία και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δήμου προς τον πολίτη. Η αποστολή του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι η επιλογή και έγκριση των σωστών αποφάσεων σύμφωνα με το συμφέρον του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας. Η αποστολή των τεχνοκρατών που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι επιστημονικώς η ορθή και οικονομικώς η πλέον συμφέρουσα για το Δήμο κατασκευή του έργου δια το οποίο ο κάθε ένας θα έχει αναλάβει την ευθύνη. Η αποστολή του Δημάρχου θα είναι ο έλεγχος και η ευθύνη δια την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών που έχουν σχέση με τη Δημοτική αρχή και η εξασφάλιση της χορήγησης των αναγκαίων πιστώσεων.

-Θα καταθέτατε το μισθό του δημάρχου σε κοινωφελή σκοπό; Αν ναι, σε ποιον;
Έχω δηλώσει ότι θα είμαι άμισθος Δήμαρχος και ότι ο μισθός μου θα κατατίθεται σε ένα ταμείο κοινωνικής μέριμνας για τους έχοντες πραγματική ανάγκη. Το ταμείο αυτό θα ενισχυθεί και με άλλες χορηγίες.