Οι πυροσβέστες εκπαιδεύτηκαν για απεγκλωβισμό από υβριδικά Ι.Χ.

Την ευκαιρία να μάθουν τις λειτουργίες ενός υβριδικού αυτοκινήτου αλλά και πως μπορούν να επέμβουν σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, είχαν οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου σε εκπαίδευση που έγινε σε αντιπροσωπεία εταιρίας Ι.Χ. Στην πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση που έγινε βρέθηκαν επίσης λιμενικοί και διασώστες του ΕΚΑΒ.
Όσα ειπώθηκαν ήταν πολύ σημαντικά κυρίως για τους διασώστες της πυροσβεστικής που έμαθαν πως πρέπει να απομονώνουν το ρεύμα σε ένα υβριδικό Ι.Χ. αλλά και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος. Μάλιστα έμαθαν και πως να ξεχωρίζουν ένα υβριδικό όχημα από ένα απλό Ι.Χ.
Ο Χρήστος Μπάστας που είναι υπεύθυνος εξυπηρέτησης πελατών της ΤΟΥΟΤΑ τόνισε αρχικά: «Είναι μια ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και σε συνεργασία με τον νέο διοικητή. Το θέμα της εκπαίδευσης έχει να κάνει με το υβριδικό αυτοκίνητο, εμπλοκή στα τροχαία ατύχημα και τρόποι αντιμετώπισης. Δηλαδή, το πως σε περίπτωση ατυχήματος θα πρέπει να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ειδικότερα οι διασώστες, ώστε να απεγκλώβίσουν τα άτομα που βρίσκονται μέσα στα αυτοκίνητα με μεγαλύτερη ασφάλεια και κυρίως, για τη δική τους ασφάλεια γιατί τα υβριδικά αυτοκίνητα έχουν κινητήρες με ρεύμα.».

Ο κ. Μπάστας έδωσε και λεπτομέρειες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν οι διασώστες σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ εξήγησε πως λειτουργεί ένα υβριδικό αυτοκίνητο. Πιο αναλυτικά, ανέφερε: «Δείξαμε τη λειτουργία και τους τρόπους απομόνωσης του ρεύματος, για πιο ασφαλή απεγκλώβιση των τραυματιών που μπορεί να εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα. Τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι αυτόνομα, επαναφορτιζόμενα. Η κίνηση των τροχών και η τριβή από τα φρένα αποθηκεύεται σε μια μπαταρία και με έναν μεταλλάκτη μεταφέρεται σε έναν ηλεκτροκινητήρα που παράγει ενέργεια κίνησης».
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου, Γιάννης Πανόπουλος εξήγησε ότι ήταν πολύ σημαντικό για τους άνδρες της υπηρεσίας να ενημερωθούν για τη χρήση των υβριδικών αυτοκινήτων και τόνισε, ότι τέτοιες δράσεις θα τους βοηθήσουν να είναι απολύτως ενημερωμένοι σε περίπτωση ατυχήματος. Ο κ. Πανόπουλος, δήλωσε: «Η Υπηρεσία μας βρίσκεται στο στάδιο της τρίμηνης εκπαίδευσης και θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Μπάστα που μας δέχθηκε για δεύτερη φορά να δούμε τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας – τα υβριδικά – που έχουν μπει πλέον στην ζωή μας. Θέλουμε ο διασώστης να είναι εκπαιδευμένος για να μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους συμβάντα, τα οποία μπορεί να αντιμετωπιστούν πιο εύκολα αν υπάρχει γνώση. Ο κ. Μπάστας είχε την καλοσύνη να μας δείξει που είναι η μπαταρία και πως απενεργοποιείται και να μας εξηγήσει μετά από πόση ώρα μπορούμε να επέμβουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νησί μας υπάρχουν δεκάδες υβριδικά αυτοκίνητα, ενώ ενόψει της τουριστικής περιόδου, ο αριθμός τους τριπλασιάζεται και χρειάζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου να γνωρίζει όλα όσα πρέπει να κάνει σε περίπτωση ατυχήματος. Οι ενημερώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και στόχος είναι κάθε χρόνο να ενημερώνονται εγκαίρως οι διασώστες για τα υβριδικά αυτοκίνητα και τις λειτουργίες τους.