Αλαλούμ… ευθυνών για το «Ναυάγιο» | Χρόνιες παθογένειες δημοσίων υπηρεσιών και αρχών

Εντείνονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης για την άρση της απαγόρευσης πρόσβασης στην παραλία του Ναυαγίου. Μετά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στο Δημαρχείο παρουσία όλων των εμπλεκόμενων αρχών, υπηρεσιών και φορέων προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν, ώστε σύντομα να ανοίξει η παραλία με ασφάλεια για τους επισκέπτες.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, μετά από απαίτηση του Λιμενάρχη Αθανάσιου Σιούτη, να αποσταλεί από τον Δήμαρχο στη Λιμενική Αρχή ένα επίσημο έγγραφο (με σφραγίδα δημόσιας υπηρεσίας) που θα απαντά στα ερωτήματα που είχε θέσει αρχικά ο ίδιος σχετικά με την ασφάλεια στην παραλία. Συγκεκριμένα, το έγγραφο θα περιλαμβάνει τις δύο αποφάσεις του δημοτικού συμβούλιου για την ανάθεση της μελέτης στον καθηγητή γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την έγκριση της μελέτης, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην παραλία – σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ίδια μελέτη, καθώς και σαφή αναφορά που θα βεβαιώνει ότι επιτρέπεται η κολύμβηση στην παραλία. Ο κ. Σιούτης, ανέλυσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης όλες τις κινήσεις που έκανε η υπηρεσία για την ασφάλεια της περιοχής, μέσω αλληλογραφίας που είχε προηγηθεί με τις υπόλοιπες υπηρεσίες και αρχές (Δήμο, Κτηματική, Περιφέρεια, κλπ) τόσο κατά τη δική του θητεία όσο και παλαιότερα, επισημαίνοντας ότι μοναδικός στόχος της Λιμενικής Αρχής είναι η ασφάλεια και η προστασία της ζωής των πολιτών και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και πρόσθεσε: «Η υπηρεσία μας δεν έχει γνώμη, λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία και τα γεγονότα. Είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών. Όταν η υπηρεσία μας λάβει επίσημο, κρατικό, έγγραφο που θα αποσαφηνίζει τα μέτρα που θα ληφθούν και μας βεβαιώνει ότι ο κίνδυνος έχει εξαλειφθεί, τότε θα κάνουμε νέα σύσκεψη, να αναλύσουμε τα νέα δεδομένα, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλα με ασφάλεια».

Ευθύνη του Δήμου η λήψη μέτρων στην παραλία
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, είπε ότι η κατολίσθηση έθεσε σε εγρήγορση τις αρχές και πλέον ζητά από τον Λιμενάρχη, αφού παραλάβει το έγγραφο του Δήμου, να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων οδηγιών σχετικά με τον τρόπο που θα γίνεται η πρόσβαση στον όρμο, για τη διάρκεια παραμονής των σκαφών και για τον αριθμό των επισκεπτών που θα μπορούν να βρίσκονται παράλληλα στην παραλία. Μάλιστα πρόσθεσε ότι είναι ευθύνη του δήμου η καθαριότητα, η πρόσληψη ναυαγοσωστών και η λήψη μέτρων για την οριοθέτηση των ζωνών, σύμφωνα με τη μελέτη Λέκκα.

Γ. Κοπανάς: «Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί και όχι να εξαλειφθεί»
Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Δρ Φυσικής Γιάννης Κοπανάς, ο οποίος για ακόμα μία φορά τόνισε ότι τόσο το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ όσο και η επιστημονική ομάδα Λέκκα επεξεργάστηκε τα ίδια στοιχεία και λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο, ενώ πρόσθεσε ότι κατά την εκδήλωση φυσικών φαινομένων, ο κίνδυνος δεν εξαλείφεται, αλλά μειώνεται. Μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η παραλία του Ναυαγίου είναι η μοναδική στην Ελλάδα για την οποία έχουν εκπονηθεί μελέτες και έχει δοθεί τόση βαρύτητα για την ασφάλεια των επισκεπτών, παρά τα κατολισθητικά φαινόμενα που σημειώνονται και σε άλλες παραλίες του Ιονίου.

Η πρόταση… και ο Θεός βοηθός
Μετά από τόσους μήνες καθυστέρησης, οι αρχές και οι υπηρεσίες κατέληξαν σε μία πρόταση που – προς το παρόν – φαίνεται να τους ικανοποιεί όλους. Επομένως, πλέον αναμένεται να συνταχθεί το συγκεκριμένο έγγραφο από τον Δήμαρχο για να αποσταλεί στη Λιμενική Αρχή και από ‘κει και πέρα, ο Λιμενάρχης θα αποφασίσει αν θα υπάρξει νέα απόφαση για την άρση της απαγόρευσης πρόσβασης.
Να υπενθυμίσουμε ωστόσο, ότι το ΙΓΜΕ που είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών είχε απαγόρευση τη λήψη θαλάσσιου λουτρού στον Όρμο «Ναυάγιο» Ζακύνθου, για περιβαλλοντικούς και χωροταξικούς λόγους. Ένα συμπέρασμα που απογοήτευσε τόσο τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή όσο και τους εκπροσώπους αρχών και φορέων αλλά και όλους τους Ζακυνθινούς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή, μετά τη σύσκεψη: «Αποφασίστηκε την ερχόμενη εβδομάδα να συνταχθεί από τον Δήμο Ζακύνθου σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τον Δρ. Φυσικής κ. Γιάννη Κοπανά σχετικό έγγραφο το οποίο θα τεθεί υπό την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια θα αποσταλεί για κατεπείγουσες ενέργειες προς το Λιμεναρχείο Ζακύνθου».

Αλαλούμ ευθυνών…
Κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης, δυστυχώς διαπιστώθηκε για ακόμα μία φορά, ένα αλαλούμ για τις ευθύνες και την επικοινωνία – συνεργασία μεταξύ αρχών, υπηρεσιών και φορέων για πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως και αυτό της διαχείρισης του Ναυαγίου. Μάλιστα, ο Λιμενάρχης θέλοντας να δώσει μία συνολική εικόνα για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την υπηρεσία, για περίπου μία ώρα εξηγούσε στους παρευρισκόμενους την αλληλογραφία που έχει προηγηθεί μεταξύ όλων των αρμόδιων αρχών, τις δικές του επισημάνσεις και τις απαντήσεις που λάμβανε περί… μη σχετικής αρμοδιότητας ή εμπλοκής τους. Ένα εύστοχο παράδειγμα γι αυτό το αλαλούμ που επικρατεί και με το θέμα του Ναυαγίου, έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ακτύπης, ο οποίος παρομοίωσε αυτή την ασυνεννοησία και την αποποίηση των ευθυνών με όσα συνέβησαν μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και για ακόμα μία φορά οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται – αν είμαστε τυχεροί – ενώ ήδη στο νησί θα βρίσκονται οι πρώτοι επισκέπτες. Γιατί οι αρχές δεν τέθηκαν νωρίτερα σε εγρήγορση και φτάσαμε σε αυτό το σημείο, ψάχνοντας λύση στο… και πέντε; Εφόσον, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των αρχών, αυτές οι κινήσεις δεν έγιναν πιο οργανωμένα και νωρίτερα; Το πρόβλημα λύθηκε; Όχι. Θα πρέπει να περάσουν αρκετές μέρες ακόμα, μέχρι να αποφασιστεί το αν τελικά θα αρθεί η απαγόρευση πρόσβασης. Και αν τελικά, γίνει αυτό – που το εύχονται όλοι – και περάσει και το καλοκαίρι, θα υπάρξει παράλληλα ένας σωστός προγραμματισμός για την γενικότερη και ολοκληρωμένη διαχείριση του Ναυαγίου; Θα ανοίξει ξανά ο διάλογος για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης και τη σύσταση ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης; Χωρίς να θέλουμε να φανούμε απαισιόδοξοι, μάλλον θα ξεχαστούν όλα, μόλις ανοίξει η παραλία και μόλις ολοκληρωθούν και οι εκλογές… Χρειάζονται καθαρές κουβέντες και ένας σαφής προγραμματισμός και όχι άλλες λύσεις πρόχειρες υπό την πίεση του χρόνου…

Παύλος Κολοκοτσάς – Δήμαρχος Ζακύνθου
«Συγκάλεσα αυτή την σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου η Λιμενική Αρχή να μας πει τι ακριβώς θέλει για να προχωρήσει στην έκδοση νέας οδηγίας λειτουργίας του Ναυαγίου στον θαλάσσιο χώρο. Έγινε μια εποικοδομητική και διεξοδική συζήτηση και θα συντάξουμε την απάντηση μας στο Λιμεναρχείο. Θα ακολουθήσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτή η απάντηση θα πάει στον κ. Λιμενάρχη, ώστε άμεσα να άρει την απαγόρευση πρόσβασης. Έχουμε αποφασίσει επίσης να κάνουμε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να δούμε τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή».

Διονύσης Ακτύπης – Πρ. Συλλ. Ιδιοκτητών Επιβατικών Τουριστικών Σκαφών Β. Ζακύνθου
«Θεωρώ ότι έγινε μεγάλο βήμα για την ασφάλεια των λουομένων και για να ανοίξει η παραλία του Ναυαγίου. Είμαστε σύμφωνοι με την πρόταση και θα πρέπει άμεσα ο Δήμος να στείλει μια καθαρή απόφαση στον κ. Λιμενάρχη. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε υλικό, οικονομικό ή τεχνικό μέσο τον Δήμο, ούτως ώστε να εφαρμόσει αυτήν την απόφαση. Είμαστε διατεθειμένοι το καλοκαίρι να έχουμε ένα άτομο στην παραλία για φύλαξη, το οποίο θα το πληρώνει το σωματείο μας. Μπορούμε επίσης να διαθέσουμε ένα ναυαγοσωστικό σκάφος».

Νίκος Ακτύπης – Δημοτικός Σύμβουλος
«Είναι πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα της σύσκεψης, καθώς συμφώνησαν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες για τη λειτουργία της παραλίας. Επίσης είναι σημαντικό ότι θα ληφθούν κάποια μέτρα για την προστασία των λουόμενων. Τουλάχιστον μετά από αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε αυτό το διάστημα, θα παρθούν αποφάσεις και τώρα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Αντώνης Κασσιμάτης – Δημοτικός Σύμβουλος
«Θεωρούμε καταρχήν ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί, με σύντομες διαδικασίες, λύση στο θέμα της ασφαλούς πρόσβασης των επισκεπτών στην παραλία και να αρθούν οι απαγορεύσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία, μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας θα ληφθεί απόφαση για την ασφαλή πρόσβαση στην παραλία του Ναυαγίου».

Γιάννης Κοπανάς – Δρ Φυσικής
«Όπως γνωρίζετε το Ναυάγιο είναι μια από τις 10 πιο διάσημες παραλίες του πλανήτη. Άνοιξε ο δρόμος για να μπει μια τάξη και σειρά στην προσέλευση των επισκεπτών στο Ναυάγιο και πιστεύω ότι δεν θα τους στερήσουμε αυτήν την χαρά, να βγάλουν δηλαδή μια φωτογραφία και να «παραδοθούν» σε αυτό το παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς. Έγινε το πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια».