Γ. Αγαλιανός στην «ΗΜΕΡΑ» | «Με ενδιαφέρει να καταθέσω έργο, το οποίο θα κάνει τη Ζάκυνθο νησί ζηλευτό»

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

9 ΕΚΔΟΣΕΙΣ – 9 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ – 15 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Διάλογος και δημοκρατία

Ο κύβος ερρίφθη… τι απαντούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι

Στην ευθεία των 6 εβδομάδων μπαίνει η προεκλογική περίοδος και τα επιτελεία των συνδυασμών σηκώνουν μανίκια επικοινωνίας με κάθε τρόπο. Στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου και της αντικειμενικής πληροφόρησης, η εφημερίδα μας, με γνώμονα την καθημερινή παρουσία και αξιοπιστία της, στην επί 25ετίας μάχη της τοπικής ενημέρωσης, δημιουργεί ένα “καινοτόμο” βήμα διαλόγου επί “ίσοις όροις”.

Διαφορετική προσέγγιση που αναζητά έξυπνες απαντήσεις
Από σήμερα, οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αναλύουν τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους και παρουσιάζουν το όραμά τους για το νησί μέσα από ένα “διαφορετικό” ερωτηματολόγιο που συνέταξε η δημοσιογραφική ομάδα μας. Οι υποψήφιοι, απαντούν στις ίδιες 15 ερωτήσεις. Το κοινό θα αξιολογήσει την διαφορά στις προσεγγίσεις και την ευφυΐα στις απαντήσεις! Το κοινό ερωτηματολόγιο, έχει σταλεί σε όλους τους υποψηφίους, με στόχο να δοθούν οι απαντήσεις, πριν ξεκινήσουν οι δημοσιεύσεις, ώστε κανείς υποψήφιος να μην γνωρίζει τι απάντησε ο αντίπαλος. Στην ταυτότητα του ερωτηματολογίου, ζητήσαμε αυστηρά περιορισμένο αριθμό λέξεων και παράλληλα τους δεσμεύσαμε, ώστε να μην υπάρχουν παραπάνω από δύο “ΘΑ” στις απαντήσεις τους… Ήδη, από χθες το βράδυ όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στην αρχισυνταξία της εφημερίδας.

Οι 15 ερωτήσεις και οι 15 απαντήσεις
Ενόψει των εκλογών οι υποψήφιοι, «ανοίγουν τα χαρτιά τους» με στόχο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συμπολιτών μας. Τα προβλήματα του τόπου είναι πολλά και δυσεπίλυτα. Αμέτρητα όμως είναι και τα διλήμματα των πολιτών. Μέσα από αυτή τη σειρά των δημοσιεύσεων, επιδιώκουμε να λάβουμε συγκεκριμένες απαντήσεις γύρω από αυτά, αλλά και να γνωρίσουμε καλύτερα τους εννέα υποψήφιους. Άλλοι έχουν τη δική τους ιστορία στην αυτοδιοίκηση και άλλοι μπαίνουν σε αυτή τη μάχη για πρώτη φορά. Όλοι απαντούν στις ίδιες ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την προσωπικότητά τους, τις ηγετικές τους ικανότητες, τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος και την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Γιάννης Αγαλιανός, Νικήτας Αρετάκης, Γιώργος Αρμένης , Διονύσης Γάσπαρος, Αντώνης Κασσιμάτης, Φώτης Κόκλας, Χαράλαμπος Λιβέρης, Αναστάσιος Μαρίνος και Χρήστος Πάστρας. Ποιος έχει την πιο δυνατή και ικανή ομάδα και ποιος θα αφήσει στην άκρη τις δικές του προσωπικές φιλοδοξίες και θα βάλει σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες των Ζακυνθινών;
Με αλφαβητική σειρά επιθέτου, ξεκινάμε σήμερα με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάδραση», Γιάννη Αγαλιανό, ο οποίος δηλώνει ότι τον ενδιαφέρει να καταθέσει έργο που θα κάνει τη Ζάκυνθο, νησί ζηλευτό…

Σημ. Στο αυριανό φύλλο, οι απαντήσεις του Νικήτα Αρετάκη.

Γιάννης Αγαλιανός: «Με ενδιαφέρει να καταθέσω έργο, το οποίο θα κάνει τη Ζάκυνθο νησί ζηλευτό»

-Τι σας ξεχωρίζει ως χαρισματική προσωπικότητα; Ποια προσωπική ή επαγγελματική επιτυχία στη ζωή σας, σας χαρακτηρίζει;
Δεν ξέρω αν είμαι χαρισματική προσωπικότητα ή όχι. Μου αρκεί να είμαι χρήσιμος άνθρωπος. Και πιστεύω ότι φάνηκα χρήσιμος στην κοινωνία είτε ως εκπαιδευτικός τόσα χρόνια στη Ζάκυνθο είτε ως δήμαρχος κατά τη διάρκεια 1999-2002, όταν έκανα τα πρώτα έργα υποδομής στο νησί, αυτά που δεν τόλμησε μέχρι τότε να κάνει κανένας άλλος δήμαρχος.

-Ποια ήταν η πρώτη σας πολιτική πράξη;
Η ανάμιξή μου στις αντιδικτατορικές διαδηλώσεις. Ήταν σκληρά αυτά τα χρόνια αλλά ταυτοχρόνως και όμορφα, γιατί το φοιτητικό κίνημα ήταν καθαρό, ατόφιο και ανεξάρτητο από κομματικές επιρροές. Και φυσικά ήταν μαζικό. Είχε στόχο. Εθνικό στόχο, τη δημοκρατία. Από τότε με έλκυε το όραμα μιας κοινωνίας που ωφελείται από τους πολιτικούς και όχι οι πολιτικοί να ωφελούνται-ενίοτε και να τρέφονται-από την κοινωνία.

-Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή της κοινωνικής προσφοράς σας;
Γενικώς τα έργα υποδομής που δρομολόγησα στο δήμο Ζακυνθίων. Κυριότερα απ’ όλα όμως θεωρώ την αποχέτευση και τα δίκτυα ύδρευσης. Αυτά ως δήμαρχος. Ως εκπαιδευτικός είναι μεγάλη η ικανοποίησή μου για τα χρόνια που δίδασκα στα παιδιά της Ζακύνθου. Αυτή κι αν θεωρώ προσφορά, και μάλιστα με ανταπόδοση το χαμόγελο των παιδιών που πέτυχαν στη ζωή τους. Κι είναι πολλά αυτά τα παιδιά, πάρα πολλά.

-Η εξωστρέφεια σας χαρακτηρίζει εμπράκτως και πώς;
Δεν μπορείς χωρίς εξωστρέφεια να προσφέρεις στην κοινωνία ως αιρετός. Δεν κάνεις, αν δεν είσαι εξωστρεφής.

-Πιστεύετε ότι οι παίκτες κάνουν την ομάδα ή ο προπονητής;
Την ομάδα την κάνει το σύνολο. Παίκτες και προπονητής, προπονητής και παίκτες εργάζονται μαζί για τον κοινό σκοπό, για το πρωτάθλημα στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Αυτό θέλουμε κι εμείς, να πάρουμε το πρωτάθλημα και να μας το απονείμει ο ζακυνθινός λαός στο τέλος της τετραετίας. Μόνο έτσι θα παίζουμε ισότιμα στην Ευρώπη του πολιτισμού και της κοινωνικής μέριμνας.

-Τι σημαίνει για εσάς «ζακυνθινός πολιτισμός»; Ποιες εμπειρίες και συμμετοχές είχατε από παιδί;
Ζακυνθινός πολιτισμός σημαίνει πρωτ’ απ’ όλα αισθητική στην καθημερινότητα, η ποίηση στη ζωή μας, η μουσική και οι εικαστικές τέχνες. Σ’αυτόν τον πολιτισμό της καθημερινότητας έζησα από παιδί, αυτόν υπηρέτησα με τη συμμετοχή μου στη μαθητική μαντολινάτα. Αυτόν τον πολιτισμό προσπαθώ να προωθώ και σήμερα ως, επί δεκατέσσερα χρόνια, πρόεδρος της «Λέσχης ο Ζάκυνθος».

-Ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εμπνεύσετε μια ανήσυχη και καχύποπτη πλέον κοινωνία… με αποστροφή στους πολιτικούς;
Με κανέναν τρόπο. Μόνο με τις πράξεις μου. Κοιτάξτε, δεν κατεβαίνω σήμερα στην πολιτική. Με γνωρίζουν οι πολίτες από την πρώτη θητεία μου ως ανεξάρτητο δήμαρχο. Το έργο που έχω αφήσει πίσω μου αποτελεί εγγύηση για την ψήφο που θα μου δώσουν πάλι στις 26 Μαΐου.

-Πείτε μας ένα τουλάχιστον έργο που θα υλοποιήσετε και θέλετε να συνδεθεί με το όνομά σας;
Ένα μόνο; Θα σας πω λοιπόν. Είναι η αναβάθμιση της πολιτισμικής ζωής μέσα από όλα τα έργα που έχουμε προγραμματίσει με το επιτελείο της «Ανάδρασης». Πολιτισμό θα αποπνέει η ολοκλήρωση ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης, πολιτισμό θα αποπνέουν τα έργα εξωραϊσμού στα χωριά με διαμόρφωση πλατειών και χώρων αναψυχής, πολιτισμό τα αποστραγγιστικά έργα για να μην πλημμυρίζουν τα χωριά του κάμπου, πολιτισμό θα αποπνέει η ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου, πολιτισμό οι πεζόδρομοι, πολιτισμό και η απαλλαγή μας από τα σκουπίδια.

-Με την απλή αναλογική, την επόμενη μέρα δεν θα έχετε πλειοψηφία στο συμβούλιο. Πώς θα τη δημιουργήσετε «χάριν αποφάσεων»;
Την πλειοψηφία θα τη διαμορφώσει ο πολίτης την ημέρα της ψηφοφορίας. Εμείς τη θέλουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη γίνεται, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο έργο το ποίο έχουμε προγραμματίσει. Θέλουμε όμως και τη συνεργασία με όλη την κοινωνία στο μέγιστο βαθμό. Έχουμε αποφασίσει να αναστήσουμε τις κοινότητες μέσα από το θεσμό των κοινοτικών συμβουλίων, να περάσουν δηλαδή στα χέρια τους οι πρωτοβουλίες για τον προγραμματισμό των έργων που έχει ανάγκη η κάθε περιοχή. Από κει και πέρα ο δήμος θα αναλαμβάνει τη μελέτη και την εκτέλεση του κάθε έργου.

-Τι φταίει που πάντα λείπουν υποδομές στο νησί;
Στη δική μας θητεία έγιναν υποδομές. Για όλα τα άλλα ρωτήστε, σας παρακαλώ πολύ, αυτούς που δεν έκαναν…

-Πείτε μας πέντε ενέργειες που θα «ξεκολλήσουν» τη Ζάκυνθο πανελλαδικά και παγκοσμίως.
Δεν θα είναι μόνο πέντε. Θα είναι όλες οι ενέργειές μας τέτοιες που θα «ξεκολλήσουν» όπως λέτε κι εσείς τη Ζάκυνθο από τη σημερινή μιζέρια. Χρειάζεται δουλειά και σεβασμό στην ιστορία του νησιού μας για να ανεβάσουμε την ποιότητα ζωής στο επίπεδο που μας αξίζει. Ξεκινώντας από τη σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία θα αρχίζει από την πηγή-δηλαδή το σπίτι, το εστιατόριο και το ξενοδοχείο-μέχρι τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης και την επέκταση της αποχέτευσης. Δεν προγραμματίζουμε να φτιάξουμε μόνο όμορφο το πρόσωπο της πόλης και των χωριών αλλά και να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα δομών και υπηρεσιών: από την ασφαλή μετακίνηση και την καθαριότητα, μέχρι την επίσκεψη στο «ναυάγιο» και τα άλλα πλούσια αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία του νησιού μας.

-Πείτε μας τις πρώτες δέκα ενέργειές σας που θα σηματοδοτήσουν άμεση αλλαγή στο δήμο.
Στις πρώτες επιλογές μας είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως σας είπα, με την πρώτη φάση της διαλογής και της ανακύκλωσης να γίνεται στο σπίτι ώστε να πηγαίνει κατά πολύ μικρότερος όγκος στο Λίβα, τη δημιουργία «πράσινων σημείων», την προμήθεια περισσότερων κάδων για κάθε κατηγορία ανακύκλωσης και υπογειοποίησή τους όπου είναι εφικτό. Είναι επίσης η οδοποιία και η ανάπλαση πλατειών, πάρκων και πεζοδρόμων. Η αναμόρφωση του υπαίθριου θεάτρου μας, το οποίο έχει κι αυτό εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Η λειτουργία με ευθύνη των ανθρώπων της Τέχνης του νέου θεάτρου στην παραλία. Υπάρχει και κάτι άλλο όμως που δεν φαίνεται: ήδη έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη σύνταξη μελέτης και σχεδίου διάσωσης των πολιτών σε περίπτωση σεισμού ή άλλης φυσικής καταστροφής.

-Ποιο το σχέδιό σας για την καλύτερη λειτουργία του διοικητικού προσωπικού;
Σεβασμός στον κάθε εργαζόμενο και συνεργασία μαζί του για τη βελτίωση της δικιάς του δουλειάς. Μόνο έτσι θα εξυπηρετηθεί το κοινό καλό. Βελτίωση της δουλειάς σημαίνει και εξοπλισμός της διοίκησης με τα σύγχρονα μέσα, ώστε ο «ηλεκτρονικός δήμος» να τεθεί στην υπηρεσία τόσο του δημότη όσο και του δημοτικού υπαλλήλου.

-Το δήμο θα τον διοικήσουν επαγγελματίες διοικητικοί και τεχνοκράτες ή ερασιτέχνες πολιτικοί;
Τον δήμο θα τον διοικήσουν τα θεσμικά του όργανα με διακριτούς τους ρόλους τους.

-Θα καταθέτατε το μισθό του δημάρχου σε κοινωφελή σκοπό; Αν ναι, σε ποιον;
Για τους μισθωτούς, και μόνο για τους μισθωτούς, έχει μεριμνήσει η ίδια η πολιτεία να μην μπαίνουν σε τέτοιους πειρασμούς, αφού παρακρατάει το μισθό ή τη σύνταξή τους όταν εκλέγονται δήμαρχοι. Οπότε έχει στερήσει και σε μένα την ευχαρίστηση να προβληματιστώ γύρω από την ερώτησή σας. Αλλά τέλος πάντων αυτό είναι το λιγότερο. Εκείνο που πρωτίστως με ενδιαφέρει είναι να καταθέσω έργο, το οποίο θα κάνει τη Ζάκυνθο νησί ζηλευτό. Να την κάνουμε πρότυπο παραγωγικής και τουριστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία και τον ξεχωριστό επτανησιακό πολιτισμό. Με ενδιαφέρει να φτιάξουμε υποδομές και να εξασφαλίσουμε λειτουργίες που θα διευκολύνουν όλους τους Ζακυνθινούς και τους επισκέπτες μας στην καθημερινότητά τους, να βγάλουμε τα εμπόδια από το δρόμο μας. Ονειρεύομαι, και σας μιλάω ειλικρινά, να κάνουμε τη Ζάκυνθο ν’ ανθίσει σαν πραγματικό φιόρο του λεβάντε. Αυτή θέλω να είναι η προσφορά μου στην κοινωνία.